odpowietrznik
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
odpowietrznik
zauwazyłem że w stosunku do poprzedniego roku w kwietniu (temp w zasobniku ok 70' w słoneczny dzień) pogorszyły się wyniki. Dzić było max 55' na zasobniku. Dostałem się do odpowietrznika przy kolektorze, podczas odkręcania zaworka mocno syknęło powietrze, potem jeszcze syknęło po naciśnięciu aż wypłynął glikol. Mam pytanie czy ten mały zaworek na odpowietrzniku powinien być mocno dokręcony czy mieć luz, czy powietrze które tam było mogło obniżyć sprawność układu ?
Re: odpowietrznik
1. nie stosuje się odpowietrzynków automatycznych na solarach - zakręć go.
2. cz solar pracuje do węrzownicy czy do wymiennika a potem na zasobnik?
3. czy masz dzieś filtr
4. jak długo pracują solary?
5. ile płyt lub rur?
6. jaką masz tenperaturę na solarach?
2. cz solar pracuje do węrzownicy czy do wymiennika a potem na zasobnik?
3. czy masz dzieś filtr
4. jak długo pracują solary?
5. ile płyt lub rur?
6. jaką masz tenperaturę na solarach?
Witam.
Bassai napisał:
pozdrawiam.
Witold
Bassai napisał:
A dla czego się nie stosuje?1. nie stosuje się odpowietrzynków automatycznych na solarach - zakręć go.
pozdrawiam.
Witold
W automacie masz plastikowy lub styropianowy pływak który pod wpływem temperatury się wypacza i przestaje działać w efekcie czego może się zdarzyć że będzie Ci się przez odpowietrznik cały czas lać glikol. Na solarach TYLKO odpowietrznik ręczne - takie jak na grzejnikach
Witam.
A odpowietrzniki przystosowane do instalacji solarnych, wytrzymujące grubo ponad 150 stopni. A te ręczne też mają elementy plastikowe.
pozdrawiam.
Witold
A odpowietrzniki przystosowane do instalacji solarnych, wytrzymujące grubo ponad 150 stopni. A te ręczne też mają elementy plastikowe.
pozdrawiam.
Witold
Ręczny działa na docier - tak jak śrubunek. Elementy plastikowe to tylko obudowa nie wpływająca na jakość pracy odpowietrznika.
Automat zawsze się zacina.
Montuje solary nie od wczoraj i na automatach czy przystosowanych czy nie zawsze były kłopoty.
Automat zawsze się zacina.
Montuje solary nie od wczoraj i na automatach czy przystosowanych czy nie zawsze były kłopoty.
Witam.
Bassai napisał;
Bassai napisał;
Robię to samo ale jakoś ja nie miałem z nimi kłopotów więc gdzie przyczyna?Montuje solary nie od wczoraj i na automatach czy przystosowanych czy nie zawsze były kłopoty.
Powietrze w instalacji zawsze ma wpływ na wyniki.
Ale jeśli było go mało(jak pisałeś) nie jest to tak zauważalne.
A może to zimny kwiecień jest przyczyną niższych temperatur (w porównaniu z zeszłym rokiem)
pozdrawiam
Ale jeśli było go mało(jak pisałeś) nie jest to tak zauważalne.
A może to zimny kwiecień jest przyczyną niższych temperatur (w porównaniu z zeszłym rokiem)
pozdrawiam
tomek
Dziś było podobnie, odpowietrzenie nic nie dało, zestaw uzywam 3 lata, przez jakiś czas zapisywałem dzienną temp na zasobniku, stąd wiem że w zeszłym roku w kwietniu podczas 100% bezchmurnego dnia (jak dziś) zestaw pracował do odcięcia - czyli do ponad 70'C a dziś znowu tylko 55'C. Niestety nie wiem jaka jest temp na solarze (mój prosty sterownik tego nie pokazuje) ale zestaw pracował cały dzień, ćiśnienie w normie (2,7 - 3 bar), przepływ 1,5L. Zestaw Ulricha 34 rury.
Witam.
PitS napisał:
Witold
PitS napisał:
A jak pojemny zasobnik? i od jakiej temp. początkowej następowało grzanie?przepływ 1,5L. Zestaw Ulricha 34 rury.
Witold
a moze warto skontaktowac sie z instalatorem zeby wymienil glikol.
Tak na marginesie to powinno sie to robic co dwa lata zeby zapewnic 100% wydajnosc solarów.
Podczas pracy zawsze powstaja śmiecie. Może się okazać że nie wszystkie rury u Ciebie pracują ( takie przypadki widziałem) i trzeba wyplukać układ, w sensie wyczyszczenia.
Tak na marginesie to powinno sie to robic co dwa lata zeby zapewnic 100% wydajnosc solarów.
Podczas pracy zawsze powstaja śmiecie. Może się okazać że nie wszystkie rury u Ciebie pracują ( takie przypadki widziałem) i trzeba wyplukać układ, w sensie wyczyszczenia.
Witam.
Bassai napisał:
PitS, zobacz czy wszystkie rury są całe. próżniówki na dole rur mają takie napylone srebro, jeżeli to miejsce jest białawe czy przeźroczyste znaczy brak próżni.
pozdrawiam.
Witold
Bassai napisał:
Tak na marginesie to najpierw zlałbym próbkę glikolu do buteleczki i wstawił do zamrażalnika, porównał kolor i dopiero jak okaże się zły decydował bym się na wymianę, ale co 2 lata?Tak na marginesie to powinno sie to robic co dwa lata zeby zapewnic 100% wydajnosc solarów.
PitS, zobacz czy wszystkie rury są całe. próżniówki na dole rur mają takie napylone srebro, jeżeli to miejsce jest białawe czy przeźroczyste znaczy brak próżni.
pozdrawiam.
Witold
Rury wyglądają na całe, dwie próbki glikolu wsadziłem do zamrażalnika, oczywiscie nie zamarzły ale ten z instalacji jest troche bardziej matowy od nowego, który jest idealnie klarowny i ma ładny kolorek. Czy to coś oznacza ?