wymiana reduktora

Instalacja wodna w mieszkaniu czy w domu to bardzo istotna kwestia. Jeżeli masz problem ze swoją instalacją wodną, nie wiesz jak ją rozplanować, jak zainstalować hydrofor, czy wykonać podłączenia, tutaj znajdziesz odpowiedzi na swoje pytania.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

fm66
Zainteresowany
Zainteresowany

wymiana reduktora

Post autor: fm66 »

witam
mam pytanie do szanownych forumowiczów. do wymiany mam reduktor wody po liczniku ,który nie pracuje jak trzeba ciśnienie raz jest wyższe raz niższe , przy ustawionym ciśnieniu woda na wyjściu spada znacznie a po zamknięciu rośnie wyżej.nie wiem co jest grane kupiłem nowy firmy honeywell -20 tamten jest produkcji Włoskiej malgorani. też 20 .czy do wymiany muszę też zamontować nowe śrubunki czy mogę zostawić stare, gwinty chyba są te same. czy to będzie grało?
prosze o odpowowiedz.

Paweł_Małek
Superużytkownik
Superużytkownik

Re: wymiana reduktora

Post autor: Paweł_Małek »

Srubunki niekoniecznie musza pasowac.
Jezeli oba reduktory maja srubunki tego samego typu to mozna pozostawic.
Jezeli jeden ma srubunki uszczelniane uszczelkami, a drugi ma na stozek - wymienic razem z srubunkami.
Sprawdzic dlugosc reduktorow - jezeli niejest taka sama to trzeba to wyrownac gdyz naciaganie na sile moze sie skonczyc uszkodzeniem reduktora - szczegolnie w instalacji stalowej.

fm66
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: fm66 »

witam ponownie
wymieniłem na nowy reduktor henoywell na tych śrubunkach co były i jest lepiej ale nie do końca bo zdarza się że ciśnienie też wędruje na max choć w większości pokazuje ciśnienie takie jak ma być. czy coś można z tym zrobić?

Paweł_Małek
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: Paweł_Małek »

Jesli to sie dzieje gdy niema rozbioru wody - wiele z tym nie zrobisz.
Reduktor dziala tylko w jedna strone - obniza cisnienie. Jesli nastapi wzrost cisnienia po stronie instalacji - reduktor na to nie bedzie mial wplywu.
Taki wzrost moze byc spowodowany np. rozszerzaniem sie wody podczaqs jej ogrzewania w podgrzewaczu pojemnosciowym - zawor bezpieczenstwa przelotowy tez zawiera zaworek, przepuszczajacy rozszerzajaca sie wode w kierunku instalacji zimnej wody.

Czesciowo mizna temiu zaradzic montujac w instalacji podgrzewacza naczynie wyrownawcze przeponowe. Wtedy wzrost cisnienia bedzie mniejszy gdyz rozszerzajaca sie woda bedzie sprezac poduszke azotowa w naczyniu wyrownawczym.
Na ogol wystarczy naczynie o pojemnosci 10% pojemnosci podgrzewacza.

Reduktor jest urzadzeniem doisc powolnym - przez niego przechodza krotkie, szybko narastajace uderzenia wodne, jakie sporadycznie w sieci wystepuja. One powoduja tez podbicie cisniena za reduktorem.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacje wodne”