GWC a rekuperator na strychu
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
GWC a rekuperator na strychu
Witam, rekuperator będzie umiejscowiony na strychu, jedyną możliwością zassania powietrza z gwc jest wykorzystanie istniejącego kanału ceramicznego 150mm (okrągły). Obawiam się jednak czy spadki ciśnienia nie będą zbyt duże.
Przebieg instalacji będzie następujący:
gwc ok 10m rurą 150 ?, wejście do budynku (podpiwniczony) 3metry rury w pomieszczeniu i wejście w kanał ceramiczny150mm, 8m do góry,wyjście kanałem elastycznym 3m-wym do rekuperatora.
Proszę o ocenę sensu takiej instalacji.
Przebieg instalacji będzie następujący:
gwc ok 10m rurą 150 ?, wejście do budynku (podpiwniczony) 3metry rury w pomieszczeniu i wejście w kanał ceramiczny150mm, 8m do góry,wyjście kanałem elastycznym 3m-wym do rekuperatora.
Proszę o ocenę sensu takiej instalacji.
-
IDM-SERVICE
- Superużytkownik

Re: GWC a rekuperator na strychu
Witam
Powinno działać. Mam co prawda podobny układ tylko nie mam poddasza i umiejscowiłem to w pomieszczeniu technicznym pod stropem. Jednakże z GWC korzystam tylko zima i lata. w okresach przejściowych z czerpni ściennej
Pozdrawiam
P.S.
Zasięgnij jednak rady poniżej
http://www.gwc.com.pl/
Powinno działać. Mam co prawda podobny układ tylko nie mam poddasza i umiejscowiłem to w pomieszczeniu technicznym pod stropem. Jednakże z GWC korzystam tylko zima i lata. w okresach przejściowych z czerpni ściennej
Pozdrawiam
P.S.
Zasięgnij jednak rady poniżej
http://www.gwc.com.pl/
Góral z Sudet
A jak długie masz GWC? Planuje z 15m + w budynku będzie ok 14m
-
IDM-SERVICE
- Superużytkownik

Witaj
Nie robiłem zbiornika ze złożem tylko rurę 250 zakopałem na 1,9 m po spirali - wężykiem w poprzek nie po okręgu
. Łączna długość 400 m.
Czerpnia na wysokości 1,80m nad grunt. W pomieszczeniu technicznym wpięta jest do rekuperatora na wysokości 3,60m. W pomieszczeniu jej nie izolowałem z uwagi na ciepło, które panuje w nim.Zawsze coś tam ogrzeje na długości 7,5 m..
Pozdrawiam
Nie robiłem zbiornika ze złożem tylko rurę 250 zakopałem na 1,9 m po spirali - wężykiem w poprzek nie po okręgu
Czerpnia na wysokości 1,80m nad grunt. W pomieszczeniu technicznym wpięta jest do rekuperatora na wysokości 3,60m. W pomieszczeniu jej nie izolowałem z uwagi na ciepło, które panuje w nim.Zawsze coś tam ogrzeje na długości 7,5 m..
Pozdrawiam
Góral z Sudet
400m GWC ??? I zygzakiem??
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Nawet prosto, bez zarętów to chore. wymiennik o pow. 320m2 gdy w centrali 92% ma on 20m2! Przebił to chyba tylko JBZ... coś pisał o ponad 700mb.
jaką długość gwc zalecacie? przypominam 14m wewnątrz budynku (od reku do wyjścia z budynku) reku brink 300 ?
-
Michal Ludwin
- Początkujący

- Kontakt:
A może wymiennik gruntowy z medium pośredniczącym (glikol).
Zalety:
1. montaż łatwiejszy niż rurowego - praktycznie każdy sobie poradzi
2. nie ma problemów z "wejsciem" na poddasze - zadanie czysto "hydrauliczne" - dwie izolowane rurki o niedużej średnicy.
3. na kanale z czerpni mała nagrzewnica ( wymiennik ciecz-powietrze) prawie żadnych oporów dla powietrza płynącego z zewnątrz.
4. brak dodatkowych elementów typu przepustnica powodujących opory powietrza.
No i zadnych problemów natury higienicznej! Żadnych brzydkich zapachów itp.
Zalety:
1. montaż łatwiejszy niż rurowego - praktycznie każdy sobie poradzi
2. nie ma problemów z "wejsciem" na poddasze - zadanie czysto "hydrauliczne" - dwie izolowane rurki o niedużej średnicy.
3. na kanale z czerpni mała nagrzewnica ( wymiennik ciecz-powietrze) prawie żadnych oporów dla powietrza płynącego z zewnątrz.
4. brak dodatkowych elementów typu przepustnica powodujących opory powietrza.
No i zadnych problemów natury higienicznej! Żadnych brzydkich zapachów itp.