Witam, mam zamiar kupić sobie stary przedwojenny dom, ale jedna rzecz którą koniecznie tam zrobić to wymiana/renowacja fundamentów. Sprawa wygląda następująco: dom ma 50m/kw, jest drewniany, stary przedwojenny, drewno trzyma się bardzo dobrze, ale kłopot z tymi fundamentami. Cegła stara i już się sypie. Fundamenty popodpierane są już drewnianymi stemplami. Wg mnie to trzeba było by zrobić całkiem nowe fundamenty, i teraz nie wiem czy warto w to inwestować.
Prosiłbym o przedstawienie mi na jakiej zasadzie robi się taką renowacje/wymianę i ile mogło by to kosztować (tak orientacyjnie- ile robota, a ile materiały)
Z góry dziękuję za pomoc.
Renowacja fundamentów
Moderator: Redakcja e-izolacje.pl
Re: Renowacja fundamentów
Radzę ściągnąć na miejsce eksperta-konstruktora lub doświadczonego budowlańca.
Za mało danych na gdybanie.
Cegła się sypie, gdyż prawdopodobnie jest odkryta i ciągłe zmiany atmosferyczne powodują jej destrukcję.
Nie tak dawno robiłem odkrywkę 70 letnich fundamentów ceglanych w wilgotnym gruncie, cegła wyglądała jakby wczoraj ją dostarczono ale spoiny na zaprawie wapiennej to istna rozpacz.
Za mało danych na gdybanie.
Cegła się sypie, gdyż prawdopodobnie jest odkryta i ciągłe zmiany atmosferyczne powodują jej destrukcję.
Nie tak dawno robiłem odkrywkę 70 letnich fundamentów ceglanych w wilgotnym gruncie, cegła wyglądała jakby wczoraj ją dostarczono ale spoiny na zaprawie wapiennej to istna rozpacz.
No dobra.
No to pytanie takie, ile kosztuje "wymiana fundamentów" w domu 50m/kw? Tak żeby po trochu burzyć stare fundamenty i od od razu stawiać w to miejsce od nowe.
No to pytanie takie, ile kosztuje "wymiana fundamentów" w domu 50m/kw? Tak żeby po trochu burzyć stare fundamenty i od od razu stawiać w to miejsce od nowe.
Jest ktoś w stanie wycenić to tak całkowicie orientacyjnie?
To REWOLUCJA w naprawach konstrukcji betonowych, to możliwość „sklejania” uszkodzonych elementów betonowych.
Naniesiony na podłoże KALMATRON™ doskonale się integruje z porowatym podłożem. Nie ma wyraźnej granicy między warstwą KALMATRON™ a materiałem rodzimym.
Możemy skutecznie osuszyć i zregenerować istniejące ściany z cegły i betonu, sprawić iż będą trwałe i wodoszczelne jak skała. Jedyna w swoim rodzaju, funkcjonalna, praktyczna zaprawa o działaniu penetrującym, który zapewnia nam TRWAŁĄ OCHRONĘ!!!
Nowa technologia KALMATRON™ już w Polsce.
10 LETNIA GWARANCJA I NAJNIŻSZA CENA!
Jeżeli jesteś zainteresowany i chcesz poznać szczegóły wejdź na naszą stronę internetową www.drycon.pl
Naniesiony na podłoże KALMATRON™ doskonale się integruje z porowatym podłożem. Nie ma wyraźnej granicy między warstwą KALMATRON™ a materiałem rodzimym.
Możemy skutecznie osuszyć i zregenerować istniejące ściany z cegły i betonu, sprawić iż będą trwałe i wodoszczelne jak skała. Jedyna w swoim rodzaju, funkcjonalna, praktyczna zaprawa o działaniu penetrującym, który zapewnia nam TRWAŁĄ OCHRONĘ!!!
Nowa technologia KALMATRON™ już w Polsce.
10 LETNIA GWARANCJA I NAJNIŻSZA CENA!
Jeżeli jesteś zainteresowany i chcesz poznać szczegóły wejdź na naszą stronę internetową www.drycon.pl