Lokalizacja komina problem z architektem
Moderator: Redakcja e-dach.pl
Lokalizacja komina problem z architektem
witam na forum
mam problem z zmiana projektu bede budowac grot 2 link do projektu : -www.mtmstyl.pl/projekt-grot_2/ i teraz w tym projekcie nastopilo kila zmian mi: poddasze bedzie podniesione o pustak albo 2, dodalem tez piwnice,
do komina zostaly dodane przewody do kominka ktory bedzie na poddaszu oraz wetylacyjne do kuchni ktora tez bedzie na poddaszu. Poprosilem architekta o doprojektowanie lukarny na poddaszu identycznej jak ta z grota 4 z tym ze odwrocona o 180 stopni czyli zeby okna wychodzily nie po stronie drzwi wejsciowych do domu tylko z drugiej strony link: -www.mtmstyl.pl/projekt-grot_4/ i oto pojawia sie moje zdziwienie gdyz dostalem odpowiedz ze nie moze tam doprojektowac lukarny ze wzgledu na komin!? Wiec pytanie do was forumowicze i prosba o wytlumaczenie dlaczego nie bo ja nie widze problemu czy komin nie moze wychodzic z lukarny na dach(nachylenie polaci lukarny 11stopni? przepraszam za przydlugi post i dziekuje za odpowiedzi.
Michal
mam problem z zmiana projektu bede budowac grot 2 link do projektu : -www.mtmstyl.pl/projekt-grot_2/ i teraz w tym projekcie nastopilo kila zmian mi: poddasze bedzie podniesione o pustak albo 2, dodalem tez piwnice,
do komina zostaly dodane przewody do kominka ktory bedzie na poddaszu oraz wetylacyjne do kuchni ktora tez bedzie na poddaszu. Poprosilem architekta o doprojektowanie lukarny na poddaszu identycznej jak ta z grota 4 z tym ze odwrocona o 180 stopni czyli zeby okna wychodzily nie po stronie drzwi wejsciowych do domu tylko z drugiej strony link: -www.mtmstyl.pl/projekt-grot_4/ i oto pojawia sie moje zdziwienie gdyz dostalem odpowiedz ze nie moze tam doprojektowac lukarny ze wzgledu na komin!? Wiec pytanie do was forumowicze i prosba o wytlumaczenie dlaczego nie bo ja nie widze problemu czy komin nie moze wychodzic z lukarny na dach(nachylenie polaci lukarny 11stopni? przepraszam za przydlugi post i dziekuje za odpowiedzi.
Michal
-
bartek1675
- Aktywny

Re: Lokalizacja komina problem z architektem
Architektowi się nie chce, albo nie potrafi rozwiązać więźby i musiałby zapłacić konstruktorowi. Z formalnego punktu widzenia, nie ma przeszkód.
na wszystkie zmiany w projekcie mam pisemna zgode konstruktora wiec prosilbym o wytlumaczenie czemu musialby placic??
przedstawil Pan swoja opinie jako architekt/budowlaniec czy jako prywatna osoba?
dzieki i pozdrawiam
przedstawil Pan swoja opinie jako architekt/budowlaniec czy jako prywatna osoba?
dzieki i pozdrawiam
-
bartek1675
- Aktywny

To proste: jak ktoś sam nie potrafi, to musi się posłużyć kimś kto potrafi i mu zapłacić, prawda? Być może zmiana ta wiązałaby się ze znacznym przeprojektowaniem więźby - obliczenia lub część obliczeń (może jakieś dodatkowe elementy) od nowa, a wtedy musi zrobić to konstruktor i przecież nie zrobi tego za darmo. Poza tym rysunki: lukarnę trzeba dorysować na rzucie dachu a rys. więźby wykonać od nowa, może Pańskiemu architektowi się po prostu nie chce.Michaluk pisze:na wszystkie zmiany w projekcie mam pisemna zgode konstruktora wiec prosilbym o wytlumaczenie czemu musialby placic??
dzieki i pozdrawiam
Piszę to jako projektant konstruktor (architekturę też robię ale podbija mi kolega, podobnie jak ja jemu konstrukcje)
Jest jeszcze jedna możliwość: rzeczywiście z jakiegoś powodu się nie da tego zrobić, ale to bardzo mało prawdopodobne
Dzieki za odpowiedzi. Przycisnalem ja przez tel stwierdzila: ,,ze moze by sie dalo ale to tyle zmian,,. Czyli babka ma wylane zgarnela kase zrobila mi cos o co nie prosilem i tyle w temacie. Bede musial chyba znalezc kogos innego a czas goni...
Jezeli by sie Panu chcialo mam jeszcze jedno pytanie jezeli to nie problem i chcialo by sie Panu : http://www.mtmstyl.pl/projekt-grot_4/ pod tym linkiem jest zakladka ,, rysunki szczegolowe,, mozna sciagnac pdf`a z dokladnymi planami> Moglby mi Pan wytlumaczyc na czym sie ,,trzyma,, ta lukarna bo na moj chlopski rozum to do jej ,,instalacji,, potrzebny jest tylko szczyt dachu i zewnetrzna sciana nosna, czy moze ta lekka scianka pomiedzy tymi dwoma oknami tez gra jakas role. (pytam sie poniewaz architekt narzekala ze problemem jest to ze jezeli lukarne chcialbym z 2 strony domu tam nie na zadnych scian na ktorych mozna bylo by ja oprzec uklad scian na parterze grot 2 : http://www.mtmstyl.pl/projekt-grot_2/ jesli chcialby Pan zerknac bylbym wdzieczny.
dla mnie zero logiki...
pozdrawiam MK
Jezeli by sie Panu chcialo mam jeszcze jedno pytanie jezeli to nie problem i chcialo by sie Panu : http://www.mtmstyl.pl/projekt-grot_4/ pod tym linkiem jest zakladka ,, rysunki szczegolowe,, mozna sciagnac pdf`a z dokladnymi planami> Moglby mi Pan wytlumaczyc na czym sie ,,trzyma,, ta lukarna bo na moj chlopski rozum to do jej ,,instalacji,, potrzebny jest tylko szczyt dachu i zewnetrzna sciana nosna, czy moze ta lekka scianka pomiedzy tymi dwoma oknami tez gra jakas role. (pytam sie poniewaz architekt narzekala ze problemem jest to ze jezeli lukarne chcialbym z 2 strony domu tam nie na zadnych scian na ktorych mozna bylo by ja oprzec uklad scian na parterze grot 2 : http://www.mtmstyl.pl/projekt-grot_2/ jesli chcialby Pan zerknac bylbym wdzieczny.
dla mnie zero logiki...
pozdrawiam MK
-
bartek1675
- Aktywny

Ścianki nie mają tu nic do rzeczy, w Pańskim projekcie nawet łatwiej tę lukarnę wykonać niż przy "grocie 4" Komin specjalnie nie przeszkadza (trzeba tylko uważnie rozplanować układ krokwi i wymianów). Lukarna bedzie opierać się na górnej płatwi (18x24) a dołem na podmurowanej wyżej ścianie zewnętrznej