Stawianie ściany w mieszkaniu [kilka pytań]

Szukasz odpowiedniego materiału na ściany swojego domu? Nie wiesz jakie materiały będą odpowiednie do ich wzniesienia i wykończenia? Jakie trzeba ponieść koszty wynajęcia ekipy remontowej? Tutaj znajdziesz odpowiedzi.

Moderator: Redakcja e-izolacje.pl

wallpapers
Początkujący
Początkujący

Stawianie ściany w mieszkaniu [kilka pytań]

Post autor: wallpapers »

Za niedługo będą mi stawiali ścianę w mieszkaniu (5 x 2,7 [m]). Trochę się denerwuję, jak długo nie będę mogła tam przebywać, dlatego mam kilka pytań:
# jak długo schnie zaprawa murarska przed położeniem tynku
# jak długo schnie tynk przed wygładzeniem gładzią
# czy można przebywać 24 h/d ( głównie nocować) w pomieszczeniu, w którym schnie tynk - czy musi być 24 h/d otwarte okno, jak z nasłonecznieniem, rolety muszą być cały czas zasłonięte czy odsłonięte?
# jak długo schnie gładź gipsowa i kiedy można malować ścianę?

Bo koszmarem by było, gdybym mogła do mieszkania wrócić dopiero po pomalowaniu ścian. Dlatego proszę o pomoc.

jacenty800
Superużytkownik
Superużytkownik

Re: Stawianie ściany w mieszkaniu [kilka pytań]

Post autor: jacenty800 »

najszybciej jest zrobic z plyty ale nie kazdemu to odpowiada.z czego ma byc scianka.proponuje jakies bloczki np ytong na klej bo sa takich samych wymiarow przez co zmniejsza sie grubosc tynku.jak tynk to tylko gipsowy bo nie mozna szpachlowac na świeży cem -wap.jak tynk to mp 75 od 5 mm lub blauband od 2 mm jak rowniutkie podloze to proponuje blauband.jak długo schnie to zalezy od rodzaju tynku i grubosci.
nocowac mozna
okno nie musi byc 24 h na dobe otwarte ale bedzie dłuzej schło
jak z nsłonecznieniem dobrze by było zeby bylo słonce bo mam wtedy lepsze samopoczucie i szybciej mi schcna sciany-bez sesu pytanie
czy rolety musza byc otwarte czy zasłoniete-koniecznie osłoniete ,niech saciad widzi ze scianka sie stawia-bez sesu pytanie.co maja rolety do scianki.tradycyjna gipsowa gladz polozona na tynk gipsowy przy dobrej pogodzie kilka godzin jedna warstwa
sciane mozna malowac jak gładz bedzie sucha.

wallpapers
Początkujący
Początkujący

Re: Stawianie ściany w mieszkaniu [kilka pytań]

Post autor: wallpapers »

to nie jest budowa zwykłej ściany tylko w moim mieszkaniu, to jest ściana oddzielająca moje mieszkanie od mieszkania sąsiada!

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ściany”