schemat - komin

Jeżeli Twoje rachunki za ogrzewanie są spore, masz pleśń w pokoju to może być spowodowane złą wentylacją w domu czy w mieszkaniu. Dowiedz się jak temu zaradzić i stworzyć zdrowy klimat w domu.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

bronx
Aktywny
Aktywny

schemat - komin

Post autor: bronx »

Witam
jak ułożyć cegły aby wybudować komin o 3 kanałach.
1-spalinowy piec węglowy zakładam przekrój 25x25
2- wentylacyjny w kotłowni (25x14)
3- spalinowy dla kotła olejowego średnica rury 130 (wymyśliłem 25x14)

Narysowałem sobie ułożenie zerowe ale nie wiem jak dalej przekładać cegły .Obrazek

Tylko nie piszcie że do budowy trzeba mić uprawnienia itp, komin będzie odbierać kominiarz i chcę aby wszytko było zgodnie z przepisami.
Pozdrawiam i dziękuję za pomoc[img]

st-apex
Początkujący
Początkujący

Re: schemat - komin

Post autor: st-apex »

trzy cegły od góry dobrze póżniej połówka, następna cała w poprzek, połówka i cała w poprzek,u dołu tak samo jak u góry.Drugą warstwę zaczynamy od dziewiątki to znaczy od 3/4 cegły (trzeba utrącić kawałek),cegłę kładziemy na wzdłuż następna cała,druga cała i ostatnia dziewiątka(czyli taka jak ta pierwsza).W środku całe cegły na w poprzek komina,u dołu cegły tak jak i u góry ,czyli(dziewiątka,cała,cała,dziewiątka)i tak na przemian warstwami aż do samej góry

komin do pieca spalinowego nie potrzeba większy niż 25*14 pozostałe 14*14
ale możesz sobie zrobić taki duży jeśli jest miejsce na niego.Jeśli byś się zdecydował na ten węższy a polecam to górna warstwa zostanie tak jak napisałem a dolną zaczynamy od dziewiątki następna cała,druga cała i dziewiątka.
drugą warstwę od góry zaczynamy tak jak tą pierwszą u dołu a dolną jak pierwszą u góry czyli na przemian i tak do samej góry.

bronx
Aktywny
Aktywny

Re: schemat - komin

Post autor: bronx »

Witam, czy chodzi o coś takiego jak na rysunku?
Niestety wychodzi mi że dwie fugi muszą być o połowę mniejsze ( co chyba nie jest poprawne) No i wychodzi mi komin spalinowy za maly 25x13,5 a nie na 14.
Mógłby Pan rozrysować dwie warstw?
Dziękuje bardzo za pomoc i pozdrawiam.

Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wentylacja i klimatyzacja”