Podlaczenie prowizoryczne pradu - parametry kabla + skrzynka
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Podlaczenie prowizoryczne pradu - parametry kabla + skrzynka
Witam
chcialbym podalaczyc grubym kablem 400v prowizoryczny prad -
na dlugosciach
a) 150 m
b) 80 m
jakie parametry musi spelniac kabel przy tych dlugosciach i jakie sa mniej wiecej ceny
2 pytanie - energetyka powiedziala mi ze musza zrobic tymczasowa skrzynke - 2000 PLN? i to nie jest skrzynka docelowa - co to ma byc? 2 razy trzeba placic za skrzynki - tymczasowa i wlasciowa??
pozdr.
C.
chcialbym podalaczyc grubym kablem 400v prowizoryczny prad -
na dlugosciach
a) 150 m
b) 80 m
jakie parametry musi spelniac kabel przy tych dlugosciach i jakie sa mniej wiecej ceny
2 pytanie - energetyka powiedziala mi ze musza zrobic tymczasowa skrzynke - 2000 PLN? i to nie jest skrzynka docelowa - co to ma byc? 2 razy trzeba placic za skrzynki - tymczasowa i wlasciowa??
pozdr.
C.
-
damian_k
- Zainteresowany

- Kontakt:
Re: Podlaczenie prowizoryczne pradu - parametry kabla + skrz
Napisz jaką moc będziesz potrzebował na tą prowizorkę i na jaki okres czasu (czasem nie opłaca się kupować typowo ziemnego kabla jeśli nie jest to na długo, wystarczy zwykły kabel z izolacją na 750V + dobry peszel).jakie parametry musi spelniac kabel przy tych dlugosciach i jakie sa mniej wiecej ceny
Chyba, że kabel, który będziesz stosował do prowizorki chcesz później wykorzystać jako użytkowy to zainwestuj od razu w ziemny kabel typu AKY w rurze osłonowej Arot. Osobiście zalecam te drugie rozwiązanie, choć nie wiem jak to u Ciebie wygląda.
Przekrój kabla doradzę, jak podasz moc.
Ceny zależą od tego czy chcesz miedź czy aluminium (tańsze, ale potrzebujesz większy przekrój, mniej trwałe).
Nie wiem czy energetyka nie miała na myśli tymczasowej skrzynki rozdzielczej po Twojej stronie (na końcu tego kabla).2 pytanie - energetyka powiedziala mi ze musza zrobic tymczasowa skrzynke - 2000 PLN? i to nie jest skrzynka docelowa - co to ma byc? 2 razy trzeba placic za skrzynki - tymczasowa i wlasciowa??
Taka gotowa prowizorka to koszt od 200 do 1000zł w zależności od modelu.
-
elpapiotr
Witam.
2. Jaka jest cena rury osłonowej typu Arot ?
Bo istnieje taka właśnie możliwość, ale bez znajomości szczegółów WTP i projektu trudno coś sprecyzować.
1. Czym się różni typowy kabel ziemny od kabla zwykłego ?damian_k pisze:czasem nie opłaca się kupować typowo ziemnego kabla jeśli nie jest to na długo, wystarczy zwykły kabel z izolacją na 750V + dobry peszel
2. Jaka jest cena rury osłonowej typu Arot ?
Kabel musi spełnić odpowiednie parametry dla dopuszczalnego spadku napięć, dopuszczalnego obciążenia ciągłego i środowiska, w jakim będzie pracował.codulj pisze:jakie parametry musi spelniac kabel przy tych dlugosciach i jakie sa mniej wiecej ceny
Proszę zapoznać się z warunkami przyłączenia wydanymi przez Rejon Energetyczny, i możliwością przekwalifikowania przyłącza tymczasowego na przyłącze docelowe.codulj pisze: 2 pytanie - energetyka powiedziala mi ze musza zrobic tymczasowa skrzynke - 2000 PLN? i to nie jest skrzynka docelowa - co to ma byc? 2 razy trzeba placic za skrzynki - tymczasowa i wlaściwa??
Bo istnieje taka właśnie możliwość, ale bez znajomości szczegółów WTP i projektu trudno coś sprecyzować.
-
damian_k
- Zainteresowany

- Kontakt:
Kolego Piotrze jeśli starasz się pomagać osobom nie z branży to używaj języka, który trafia do niego, a nie zasypuj go sformułowaniami, po których ma jeszcze większy mętlik w głowie.
Pisząc zwykły kabel miałem na myśli YDY. Pisząc dobry peszel nie miałem na myśli Arota.
O Arocie napisałem niżej odnośnie realizacji docelowej.
Ad.1 Czym się różni YDY od np. YKY? Izolacją Panie, izolacją.
Ad.2 fi40 kosztuje ok 5zł za mb, fi50 ok 5,5zł za mb
Myślę, że codylj nie ma pojęcia o
Odległość już podał, niech poda jeszcze co ma zamiar podłączyć, a wtedy będziemy dumać.
Pozdrawiam i bez ciśnienia
Pisząc zwykły kabel miałem na myśli YDY. Pisząc dobry peszel nie miałem na myśli Arota.
O Arocie napisałem niżej odnośnie realizacji docelowej.
Ad.1 Czym się różni YDY od np. YKY? Izolacją Panie, izolacją.
Ad.2 fi40 kosztuje ok 5zł za mb, fi50 ok 5,5zł za mb
Myślę, że codylj nie ma pojęcia o
Kod: Zaznacz cały
"parametry dla dopuszczalnego spadku napięć, dopuszczalnego obciążenia ciągłego i środowiska, w jakim będzie pracował."Pozdrawiam i bez ciśnienia
Juz podaje tak precyzyjnie jak sie da;
- chodzi o prad budowalny
- podlaczanie beda jakies urzadzenia budowlane np. jakas mala betoniarka, pila do drewna, jakies urzadzenia do wykonania instalacji co, wod-kan,
- zastanawiam sie nad tymczasowym podlaczeniem domu - zeby chodziac alarm chodzil, podstawowe swiatlo
podlaczenie jest od instniejeacej skrzynki. u mnie dopierow beda wszystko stawiac (docelowy prad) za 4-6 miesiecy
pozdr
C.
- chodzi o prad budowalny
- podlaczanie beda jakies urzadzenia budowlane np. jakas mala betoniarka, pila do drewna, jakies urzadzenia do wykonania instalacji co, wod-kan,
- zastanawiam sie nad tymczasowym podlaczeniem domu - zeby chodziac alarm chodzil, podstawowe swiatlo
podlaczenie jest od instniejeacej skrzynki. u mnie dopierow beda wszystko stawiac (docelowy prad) za 4-6 miesiecy
pozdr
C.
-
damian_k
- Zainteresowany

- Kontakt:
Jeśli ma to być tymczasowe rozwiązanie na potrzeby budowy to wystarczy kabel YDY 5x4mm2 w dobrym peszlu.
Jeśli chcesz od razu ułożyć kabel, który później zasili dom na stałe to ułóż YKY 5x16mm2 lub AKY 5x25mm2 (w obu przypadkach w rurze osłonowej Arot.
Jeśli to mały dom bez dodatkowego warsztatu to możesz dać YKY 5x10mm2 (to zależy od obciążenia w przyszłości).
Polecam kable rodzimej produkcji lub zachodniej, bo te ze wschodu to szkoda gadać.
Jeśli chcesz od razu ułożyć kabel, który później zasili dom na stałe to ułóż YKY 5x16mm2 lub AKY 5x25mm2 (w obu przypadkach w rurze osłonowej Arot.
Jeśli to mały dom bez dodatkowego warsztatu to możesz dać YKY 5x10mm2 (to zależy od obciążenia w przyszłości).
Polecam kable rodzimej produkcji lub zachodniej, bo te ze wschodu to szkoda gadać.
-
elpapiotr
Witam.
Koniec świata !Jeśli chcesz od razu ułożyć kabel, który później zasili dom na stałe to ułóż YKY 5x16mm2 lub AKY 5x25mm2 (w obu przypadkach w rurze osłonowej Arot.
-
damian_k
- Zainteresowany

- Kontakt:
Tak Panie Piotrze bez WT nie można nic podpowiedzieć.
Na 99% moja podpowiedź będzie się pokrywać z WT, wydanymi przez ZE a być może nawet z zapasem podpowiedziałem.
A tak w ogóle to kolegi post jest bardzo enigmatyczny i nic nie wnosi do tematu.
Zachowuje się kolega jak ktoś niedojrzały "Wiem, ale nie powiem".
Proszę pamiętać, że na tym forum o pomoc proszą laicy i zasypywanie ich lekturą norm i przepisów nic im nie pomoże. bo i tak z tego nic nie skumają.
Gdybyśmy byli na forum elektrycznym to nasze odpowiedzi mogłyby wyglądać inaczej, ale tutaj??
Na 99% moja podpowiedź będzie się pokrywać z WT, wydanymi przez ZE a być może nawet z zapasem podpowiedziałem.
A tak w ogóle to kolegi post jest bardzo enigmatyczny i nic nie wnosi do tematu.
Zachowuje się kolega jak ktoś niedojrzały "Wiem, ale nie powiem".
Proszę pamiętać, że na tym forum o pomoc proszą laicy i zasypywanie ich lekturą norm i przepisów nic im nie pomoże. bo i tak z tego nic nie skumają.
Gdybyśmy byli na forum elektrycznym to nasze odpowiedzi mogłyby wyglądać inaczej, ale tutaj??
chciałbym zrobić prowizorkę budowlaną moc docelowa ma być 16 KW na prowizorce 12 KW moje pytanie dotyczy kabla ziemnego
odległość słupa od planowanej budowy 100 m
jaki kabel ?
miedź czy aluminium ?
i ogólnie wszystko co dotyczy przyłącza .
odległość słupa od planowanej budowy 100 m
jaki kabel ?
miedź czy aluminium ?
i ogólnie wszystko co dotyczy przyłącza .