Wieniec POMOCY
Moderator: Redakcja e-izolacje.pl
Re: Wieniec POMOCY
Czyli rozwiązanie : dwa słupki postawione po obu stronach komina, wiążące górny wieniec z dolnym wieńcem - byłoby poprawne ?
Jaka średnica kanałów?
-
mateusz2807
- Aktywny

- Kontakt:
Sugeruje zrobić przewod kominoy obok wieńca:)
pomogłem ci to... odwiedz moją strone Dziękuję...
Komin posiada dwa kanały fi 180. Komin jest szerszy od ścianki kolankowej - "wystaje" do wnętrza budynku. Ściana kolankowa ma grubość 24 cm, komin około 40 cm. Nieco poprawiony rysunek dodałem do galerii.
-
mateusz2807
- Aktywny

- Kontakt:
Witam... Może lepiej przesunąc komin to 24cm do środka i się nie martwić o wieniec?
-
mateusz2807
- Aktywny

- Kontakt:
Co jest wazniejsze nośność, solidność, wykonanie zgodniez technologią, czy komin w salonie?:) bez solidnej konstrukcji nic nie bedzie piękne bo sie zawali:)
Cóż - z tym przesunięciem komina byłoby wspaniale. Jednak jak wspomniałem to istniejący budynek. Komin już istnieje. Ustawiony jest na fundamencie budynku (budynek podpiwniczony). Przesunięcie wiązałoby się z przebijaniem deki piwnicy, następnie deki piętra, kosztami i totalnymi zmianami w układzie wnętrza na parterze. Parter oczywiście jest wykończony na gotowo- zamieszkany, więc to nie takie proste. Szczerze wolałbym tego uniknąć.
Naprawde nic panu nie grozi... Jezeli wieniec bedzie zwiazany z dolnym to wystarczy... Poza tym ,nie duzy domek, dach nie wielki wiec duze obciazenia tam nie beda ciazyc...
Tam siegaj gdzie wzrok nie siega...
Dziękuję za pomoc wszystkim zainteresowanym. Decyzja podjęta - słupki po obu stronach komina. Oczywiście są też słupki na całym obwodzie wieńca - co 1,5 m - zgodnie z projektem. Kier.bud również przychyla się do takiej decyzji - zapewnia że będzie OK.