Szczelność dachu
Moderator: Redakcja e-dach.pl
Szczelność dachu
Jestem w trakcie kończenia pokrycia dachowego z blachodachówki. W amtym tygodniu przez 2 dni spadło trochę sniegu. Po tych dniach nastąpiły cieplejsze dni i wszystko się stopio, powodując przeciek w dachu na powierzchni 2m kw w części dachu pokrytego blachodachówką. Podobny przeciek był podczas ulewy w tym samym miejscu jak dach pokryty był tylko papą i załacony. Inspektor nadzoru budowlanego uważa, że nie trzeba uszczelniać tej części dachu bo jak do końca pokryje się blachodachówką to nic już nie będzie się działo, tak samo uważa wykonawca. Jedna nie dasje mi to spokoju i uważam, że po przykryciu całości dachu blachodachówką, po sezonie jesienno-zimowym może dojść do strasznego przecieku i katastrofy. Nie jestem ekspertem budowlanym ale uważam, że papa wstępnego krycia ma być szczelna bo różne rzeczy mogą się stać przez kilka lat z pokryciem z blachodachówki. Proszę o wypowiedz innych użytkowników tego forum.
- Zibi1000
- rekomendowany doradca
Re: Szczelność dacku
Witamopinorad pisze:Jestem w trakcie kończenia pokrycia dachowego z blachodachówki. W amtym tygodniu przez 2 dni spadło trochę sniegu. Po tych dniach nastąpiły cieplejsze dni i wszystko się stopio, powodując przeciek w dachu na powierzchni 2m kw w części dachu pokrytego blachodachówką. Podobny przeciek był podczas ulewy w tym samym miejscu jak dach pokryty był tylko papą i załacony. Inspektor nadzoru budowlanego uważa, że nie trzeba uszczelniać tej części dachu bo jak do końca pokryje się blachodachówką to nic już nie będzie się działo, tak samo uważa wykonawca. Jedna nie dasje mi to spokoju i uważam, że po przykryciu całości dachu blachodachówką, po sezonie jesienno-zimowym może dojść do strasznego przecieku i katastrofy. Nie jestem ekspertem budowlanym ale uważam, że papa wstępnego krycia ma być szczelna bo różne rzeczy mogą się stać przez kilka lat z pokryciem z blachodachówki. Proszę o wypowiedz innych użytkowników tego forum.
Papa wstęprego krycia nie jest pokryciem ostatecznym i przy pewnych warunkach może być nieszczelne.
Ale opad śniegu i jego późniejsze topnienie nie powinno spowodować przecieku.
Warto dojść przyczyny. Zwykle są to obróbki blacharskie czyli ich brak.
Zgadza się, że nie jest to pokrycie zasadnicze, jednak nie występują żadne warunki w których może ono przeciekać.Zibi1000 pisze: Witam
Papa wstęprego krycia nie jest pokryciem ostatecznym i przy pewnych warunkach może być nieszczelne.
Pozdrawiam.
Ma prawo przeciekać przy tak dużej ilości wody. Przewżnie przecieka przez gwoździe przechodzące przez łatę i kontrę, następnie mokra robi się krokiew a później to już potrafi lecieć jak z kranu. Można tego uniknąć dając uszczelkę pod kontrłatę ale u Ciebie to już nie da rady.
Jak przykryją blachą to będzie dobrze...miejmy nadzieję
pozdrawiam
Jak przykryją blachą to będzie dobrze...miejmy nadzieję
pozdrawiam
Nie ma prawa przeciekać! Tak jak piszesz taśma jest konieczna przy membranach, a przy papie jak jest wkręt czy gwóźdź dociągnięty to też nie puści. W tym przypadku można zaszpachlować boki kontrłat przy papie na całej wysokości.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
MistrzJan
- Superużytkownik

Nawet po przybiciu łat nie ma prawa przeciekać . Kto sądzi inaczej to .... scyzoryk się w kieszeni otwiera. Pozdrawiam Jan.
Po mnie nie ma poprawek!!!!
Co wy ludzie poszaleliście?? Zakładamy że jest folia, kontry i łaty(bez uszczelek pod kontrą; te stosuje się często ale nie zawsze). Czy przy sporych ulewach krokwie od spodu nie robią się miejscami mokre?
Felc powiedz szczerze czy szpachlowałeś kiedyś kontry zaprawą? Jaki wkęt dociśnie kontrę do papy na całej długości krokwi gdy w jednym miejscu zachodzą na siebie trzy papy.(luka murowana)
podrawiam
Felc powiedz szczerze czy szpachlowałeś kiedyś kontry zaprawą? Jaki wkęt dociśnie kontrę do papy na całej długości krokwi gdy w jednym miejscu zachodzą na siebie trzy papy.(luka murowana)
podrawiam
Piszemy i myślimy o papie a nie o tym badziewiu pod nazwą "folia dachowa".Czyli papa położona na deskowaniu nie ma prawa przeciekać ,nigdzie nawet po przybiciu kontrłat i łat.
Co to znaczy często, ale nie zawsze? Taśmy są koniecznością, a więc zawsze.awieuro pisze:Zakładamy że jest folia, kontry i łaty(bez uszczelek pod kontrą; te stosuje się często ale nie zawsze).
Szpachlą bitumiczną, zawsze to robie przy kontrłatach wzdłuż koryt.awieuro pisze:Felc powiedz szczerze czy szpachlowałeś kiedyś kontry zaprawą?
No tu już się kłaniają podstawy sztuki dekarskiej i prawidłowy dobór technologii mocowań.awieuro pisze:Jaki wkęt dociśnie kontrę do papy na całej długości krokwi gdy w jednym miejscu zachodzą na siebie trzy papy.(luka murowana)
Pozdrawiam
Re: Szczelność dachu
Chętnie pociągnąłbym temat dalej ale jestem już tak zmęczony i zmarźnięty że odpuszczę na dzisiaj. Pozdrawiam wszystkich twardzieli na dachach.
Re: Szczelność dachu
tylko krycie na zamek [ felc] plus odpowiedni fachowiec daje 100 procentowo gwarancje na szczelnosc dachu przez wiele lat - zadna blachodachówka .
Tak jest papa pod kontr łatą nie powinna przeciekać zdarza się na folifelc pisze:Co to znaczy często, ale nie zawsze? Taśmy są koniecznością, a więc zawsze.awieuro pisze:Zakładamy że jest folia, kontry i łaty(bez uszczelek pod kontrą; te stosuje się często ale nie zawsze).Szpachlą bitumiczną, zawsze to robie przy kontrłatach wzdłuż koryt.awieuro pisze:Felc powiedz szczerze czy szpachlowałeś kiedyś kontry zaprawą?No tu już się kłaniają podstawy sztuki dekarskiej i prawidłowy dobór technologii mocowań.awieuro pisze:Jaki wkęt dociśnie kontrę do papy na całej długości krokwi gdy w jednym miejscu zachodzą na siebie trzy papy.(luka murowana)
Pozdrawiam
Patrz swoim wnętrzem a zobaczysz więcej..