Instalacja wodna w mieszkaniu czy w domu to bardzo istotna kwestia. Jeżeli masz problem ze swoją instalacją wodną, nie wiesz jak ją rozplanować, jak zainstalować hydrofor, czy wykonać podłączenia, tutaj znajdziesz odpowiedzi na swoje pytania.
Witam.Jak w temacie chciałbym już zamurować rury w ścianach ale nie wiem jak najpierw unieruchomić kolanka przed zatynkowaniem.
Chodzi mi o to czy zrobić samemu jakieś kotwy (takie łuki z -gwoździ/pretów) i nawiercic dziury i dobic te kotwy w te dziury czy jak?Czy kupić jakies specjalne mocowania?(czy takowe są??).Może ktoś coś poradzić?Bo nie chcę żeby kolanka się powyginały przy późniejszym dokręcaniu baterii.
1. Do nowej instalacji wody z tworzywa lub miedzi NIE DAWAC ksztaltek ocynkowanych tym bardziej pod tynk gdyz te ksztaltki najszybciej beda do wymiany.
2. Kup kolanka mosiezne z stopka 1/2", mocuje sie je kolkami rozporowymi, a najlepiej kupic gotowa plytka z 2 kolankami mosieznymi 1/2" (plytka pod baterie).
Plytke lub kolanka kupisz w kazdej hurtowni instalacujnej.
podstawowy błąd kolego zimna z prawej ciepła z lewej całe życie pod baterie dajesz kolano wieszakowe lub jak kto woli motylki ,i listwę montażową na której masz gotowe rozstawy 15cm .broń boże skręcane chować w ścianę,przeciek gwarantowany.tylko zaciskane połączenia zaciskarkę można wypożyczyć w hurtowni .
Ale to właśnie tylko te 2 kolanka bedą pod tynkiem żadne więcej łączenie.Mogę jakoś je jeszcze zabezbieczyć przed ewentualnym przeciekiem zanim zatynkuje?Dodam że wszystko jest poskręcane tak jak trzeba.
Dołączam się do wypowiedzi poprzedników.
Nieprawidłowo są wyjścia dla baterii LEWA CIEPŁA/PRAWA ZIMNA
Jeśli to jest aluPEX skręcany to czasem niema innego wyjścia i połączenia muszą być w ścianie, w tym systemie niema aż takich naprężeń jak w zwykłym PEXsie lub KANie bez aluminiowej scianki .
A te kolanka z ocynku to masakra jakaś, zmień to na mosiężne bo roku nie doczekasz i będziesz miał w nich zator z rdzy lub przeciek na zewnątrz, nie wspomnę że raz dwa zachetasz baterię i jej perlator.
Nie lepiej użyć listwy montażowej do której przykręcisz kolanka i rozstaw wyjść będzie prawidłowy ?
W starej instalacji miałem PRAWA -CIEPŁA ,LEWA - ZIMNA.
Kolanka wymienię stosując listwę.A co do tych kolanek ocynkowanych to jakoś 50cio letnie rury w starej kamienicy u mnie jak wyrywałem ze ścian i rozkręcałem wcale niebyły aż tak mocno zakamieniałe i jakoś tyle lat były git.Takie moje spostrzeżenie
Bo w starej instalacji przewazal ocynk - wtedy nawet jak jest jakis samotny element z innego metalu to on zanacznie nie przyspieszy korozji elektrochemicznej.
W tym, co jest na zdjeciu jest ocynk i mosiadz o podobnej powierzchni - korozja ocynku bedzie ponad 10 razy szybsza. do tego obecnie ksztaltki stalowe maja ciensza scianke i cienszy ocynk - kolejne skrocenie trwalosci.
Bedziesz teraz montował baterię sprzed 50ciu lat ?
Dzisiejsze (zależy jakie) mają głowice ceramiczne, perlatory itp które są wrażliwe na syf w instalacji.
Twoja sprawa, twoje pieniądze, ja wyrażam swoje zdanie na ten temat, zrobisz jak chcesz.
Nie nie oczywiście że wymienie.Poprostu to moja niewiedza i tyle pierwszy raz wogóle rury wymieniam i ze mnie żaden mario hydraulik.I wogóle DZIEKI wszystkim za podpowoiedzi!
Widzisz, jak chcesz to potrafisz
zimna woda jest odwrotnie ale jeśli ci tak pasuje ?
Przy takiej zamianie wody bateria np termostatyczna nie będzie działać.
no widzisz jednak się czegoś nauczyłeś jeżeli zostawiasz te nieszczęsne kolanka to chociaż puści wodę i ie porządnie dokręć .w mojej okolicy w łazienkach firma wkuła w ściany wszystkie złączki do grzejników drabinkowych a teraz kładą płytki jak to zobaczyłem to szok .jeżeli złączka to już z dwoma ringami .
Heee.Dokręcone wszystko elegancko.A zreszta to tylko ta listwa bedzie zamurowana reszta za regipsem z rewizyjkami.
A jaka to jest bateria termostayczna?
są baterie natynkowe i podtynkowe maż możliwość ustawienia sobie dowolnej temperatury na pokretle są skale niema możliwości się poparzyć lub mocno schłodzić