Galeria Parkietu Mława pisze:Każde rozwiązanie ma swoje lepsze i gorsze strony.bonjourparis pisze:Wiem, że to o co zapytam nie jest ściśle związane z tematem wątku, ale również chodzi o dąb. Marzą mi się deski dębowe - ciemny brąz, prawie czerń - -www.dlh-poland.com/Oferta/Podlogi/Warstwowe/Dab+Czarny.aspx, ale nie wiem co ma iść pod? A i czy lepiej kleić czy zostawić pływającą?
Podłoga klejona jest droższa w wykonaniu, wymaga znajomości i staranności przy montażu, natomiast daje komfort w użytkowaniu /akustyka/ ponadto można ją w przyszłości przecyklinować. Jej wadą jest problem przy ewentualnej wymianie.
Podłogi warstwowe są tańsze z tytułu materiałów dodatkowych oraz możliwości samodzielnego montażu. Są jednak głośne a ich cyklinowanie jest bardzo trudne i w niektórych przypadkach wręcz niemożliwe. Zaletą jest szybki i łatwy demontaż.
Myślę, że teraz wybór będzie prostszy, chociaż czasami bywa odwrotnie. Pozdrawiam.
Mozaika dębowa na płytki PVC - klej czy zrywać ?
Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl
-
Galeria Parkietu Mława
- Superużytkownik

- Kontakt:
Re: Mozaika dębowa na płytki PVC - klej czy zrywać ?
Czy tę samą zasadę z odtłuszczaniem trzeba zastosować przy panelach? A co zrobić jeśli jednak zdecyduję się na deski?Galeria Parkietu Mława pisze:Płytki należy odtłuścić, zmatowić papierem ściernym i kleić mozaikę klejem rozpuszczalnikowym na bazie kauczuku. Mozaika nie tworzy dużych naprężeń i płytki są tu wystarczającym podkładem. Odmiennie wygląda sytuacja w przypadku montażu desek.
-
Galeria Parkietu Mława
- Superużytkownik

- Kontakt:
Panele pływające układasz na folii z podkładem wygłuszającym to wszystko. W przypadku desek musisz zrobić nową mocną wylewkę. Pozdrawiam.
-
Wojtek Saluda
- Początkujący

Właśnie chodzi o niższe koszty i dobry efekt.
Pisząc o płytkach pvc - to z jednej strony to chyba izolacja przeciwilgotnościowa zamiast folii. Z drugiej strony chyba można do nich przykleić mozaikę - tak twierdzi 50 % osób. Fachowcy są różni i różne opinie.
Zerwanie płytek PVC to małe piwo, ale przeba dalej zrywać klej pozostały płytkach któty się trzyma betonu. A gdzie miejsce na folię ?
Chyba że trzeba wyrąbać kilka centymetrów betonu pod byłymi płytkami, wyrównać podłoże tj. dać pierwszą wylewkę, poczekać aż wyschnie, połóżyć na to fofię a następnie drugą wylewkę - znów czekać aż wyschnie i dopiero kleić na to mozaikę. To są koszty ! I czas !
Myślałem położyć podłogę pływającą na tych płytkach, dać 8 mm płytę OSB 3 i na to też przykleić mozaikę, ale poziom podłogi poniesie się o kilkanaście milimetrów. Jeszcze coś do wygłuszenia pod płyty OSB. Może korek 3 mm ?
Tylko trzeba podciąć od dołu drzwi i nie wiadomo jak z tą pływającą podłogą - podobno bywa głośna ?
Nie dość że wyższe koszty to jeszcze głośno i mniej powietrza w mieszkaniu.
Zatem chyba zdecyduję się na klejenie bezpośrednie mozaiki na płytki tylko jaki najlepszy klej ? Czy ten Maximus czy są lepsze ?
Acha jeszcze jedno czy te płytki przed przyklejeniem trzeba zabezpieczyć przed grzybem czy nie ?
Pisząc o płytkach pvc - to z jednej strony to chyba izolacja przeciwilgotnościowa zamiast folii. Z drugiej strony chyba można do nich przykleić mozaikę - tak twierdzi 50 % osób. Fachowcy są różni i różne opinie.
Zerwanie płytek PVC to małe piwo, ale przeba dalej zrywać klej pozostały płytkach któty się trzyma betonu. A gdzie miejsce na folię ?
Chyba że trzeba wyrąbać kilka centymetrów betonu pod byłymi płytkami, wyrównać podłoże tj. dać pierwszą wylewkę, poczekać aż wyschnie, połóżyć na to fofię a następnie drugą wylewkę - znów czekać aż wyschnie i dopiero kleić na to mozaikę. To są koszty ! I czas !
Myślałem położyć podłogę pływającą na tych płytkach, dać 8 mm płytę OSB 3 i na to też przykleić mozaikę, ale poziom podłogi poniesie się o kilkanaście milimetrów. Jeszcze coś do wygłuszenia pod płyty OSB. Może korek 3 mm ?
Tylko trzeba podciąć od dołu drzwi i nie wiadomo jak z tą pływającą podłogą - podobno bywa głośna ?
Nie dość że wyższe koszty to jeszcze głośno i mniej powietrza w mieszkaniu.
Zatem chyba zdecyduję się na klejenie bezpośrednie mozaiki na płytki tylko jaki najlepszy klej ? Czy ten Maximus czy są lepsze ?
Acha jeszcze jedno czy te płytki przed przyklejeniem trzeba zabezpieczyć przed grzybem czy nie ?
Wojtek48
idzę,że na forum opinie są różne, jednak jeżeli płytki się dobrze trzymają, nie ruszają się, nie trzeba ich zrywać i bawić się w dodatkowe koszta podłoża.
Na rynku instnieją od nie dawna kleje Hybrydowe firmy "MAXIMUS" i "MAPEI" i na nie można kleic podłogę nawet do terakoty, bez gruntowania.
Na rynku instnieją od nie dawna kleje Hybrydowe firmy "MAXIMUS" i "MAPEI" i na nie można kleic podłogę nawet do terakoty, bez gruntowania.
- Dawid Więckowski
- rekomendowany doradca
- Kontakt:
Przedstawiony przez Ciebie produkt jest typowo przystosowany do kładzenia na podłogę pływającą, czyli bez klejenia. Ewentualnie panel ten można przykleić, jeśli parkieciarzowi nie będzie przeszkadzało (dla niektórych klejenie desek z systemem click jest niewygodne, wolą na pióro-wpust, czyli w standardowej formie przystosowanej do klejenia). To jeśli chodzi o ten produkt. A ogólnie jestem zwolennikiem klejenia, bo wtedy mamy stabilniejszy materiał, nie ugina się, nie ma hałasu przy chodzenia i łatwo można w przyszłości wycyklinować.bonjourparis pisze:Wiem, że to o co zapytam nie jest ściśle związane z tematem wątku, ale również chodzi o dąb. Marzą mi się deski dębowe - ciemny brąz, prawie czerń - -dlh-poland.com/Oferta/Podlogi/Warstwowe/Dab+Czarny.aspx, ale nie wiem co ma iść pod? A i czy lepiej kleić czy zostawić pływającą?
-
Wiśniewski-parkiety
- Początkujący

- Kontakt:
Witam,
ja również jestem zwolennikiem podłogi przyklejonej, a troche w tej branży siedzę. Podłoga przyklejona nie stuka i jest stabilna. A nazwa podłogi bez klejenia, mówi sama za siebie - pływająca.
ja również jestem zwolennikiem podłogi przyklejonej, a troche w tej branży siedzę. Podłoga przyklejona nie stuka i jest stabilna. A nazwa podłogi bez klejenia, mówi sama za siebie - pływająca.
-
bonjourparis
- Początkujący

Dziękuję za odpowiedź, deseczki już kupiłam. Nie wiedziałam, że ich nie można kleić, myślałam, że to indywidualny wybór klienta. no cóż moja wina, że się nie zapytałam. A mówili, że jak coś to pomogą...