proszę o poradę w sprawie docieplenia budynku
Moderator: Redakcja e-izolacje.pl
-
karola2657
- Początkujący

proszę o poradę w sprawie docieplenia budynku
Witam.Proszę o poradę.Chcę ocieplić stary dom ale nie wiem jakiej grubości użyć styropianu.Podaje wymiary domu.Wszystkie mury zewnętrzne oprócz ganku mają 37 cm i są zrobione z pełnej cegły oraz obrzucone 2 cm tynkiem .Natomiast ganek ma 12cm zrobiony z cegły dziurawki i obrzucony 2cm tynku.Proszę o podpowiedż jakiej grubości użyć styropian?
karola2657
Re: proszę o poradę w sprawie docieplenia budynku
Radzę zastosować wełnę mineralną jak również wykonać nawiewy świeżego powietrza do pomieszczeń i sprawdzić drożność istniejących kanałów wentylacyjnych.
Grubość wełny 12-20cm /w zależności od możliwości finansowych/ na murach z cegły pełnej. Na murach ganku będą problemy z kotwieniem izolacji.
W ościeżach okienych/drzwiowych można zastosować nie wełnę czy styropian a inne materiały o dużym oporze np. płyty z pianki poliuretanowej.
Grubość wełny 12-20cm /w zależności od możliwości finansowych/ na murach z cegły pełnej. Na murach ganku będą problemy z kotwieniem izolacji.
W ościeżach okienych/drzwiowych można zastosować nie wełnę czy styropian a inne materiały o dużym oporze np. płyty z pianki poliuretanowej.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Re: proszę o poradę w sprawie docieplenia budynku
Wełna z folią i tynkkarola2657 pisze:Witam.Proszę o poradę.Chcę ocieplić stary dom ale nie wiem jakiej grubości użyć styropianu.Podaje wymiary domu.Wszystkie mury zewnętrzne oprócz ganku mają 37 cm i są zrobione z pełnej cegły oraz obrzucone 2 cm tynkiem .Natomiast ganek ma 12cm zrobiony z cegły dziurawki i obrzucony 2cm tynku.Proszę o podpowiedż jakiej grubości użyć styropian?