NAJLEPSZE I NAJTANSZE OGRZEWIANIE NA POWIERZCHNI 300m2

Informacje na temat instalacji grzewczych, ogrzewania domu, kotłów CO. Dowiedz się jak ogrzać mieszkanie i jakie wybrać instalacje grzewcze aby rachunki nas nie zaskoczyły.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

grom
Początkujący
Początkujący

NAJLEPSZE I NAJTANSZE OGRZEWIANIE NA POWIERZCHNI 300m2

Post autor: grom »

Witam ,

Jestem na etapie tuningu domku o pow. 300m2.
Dom wybudowano w 1989r, pare ostatnich lat stal pusty.
Ma zalozona instalacje starego typu, wszystkie rury i kaloryfery w domu w stanie OK.
Jedynie piec jest delikatnie mowiac do bani :cry: .
Zastanawiam sie co w jego miejsce wsadzic pozostawiajac cala dalsza instalacje w spokoju.

Doradzcie prosze czym to grzac i ile ta impreza mnie wyniesie na dzien dobry oraz jakie beda koszty sezonu grzewczego.

pozdrawiam serdecznie i z gory dziekuje za pomoc :D .
a.k.

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: Tomasz_Brzeczkowski »

Kosty ogrzewania zależą od potrzeb cieplnych domu, czyli od skuteczności izolacji i wentylacji. Natomist co do systemu ogrzewania to zasada jest ptosta "Im mniej potrzeba ciepła tym należy używać droższych szlachetniejszych źródeł energii."
Co to znaczy ? Jeżeli izolacja domu zapewni zużycie > 200 kWh/m2 rocznie to najtańsze w eksploatacji będą centralne systemy na paliwa stałe węgiel owies pollet itp wchodzi też w grę ciepła pompa. Jeżeli jest to 200 - 100 kWh/m2 rocznie najtaniej wyjdzie gazem i olejem. Notomiast w domach izolowanych < 100kWh/m2 najtaniej będzie ogrzewać niecentralnie elektrycznie.

GrygorXXL
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: GrygorXXL »

Jeśli budynek ma duż straty energii, to przedewszystkim ciężko będzie go ogrzać tanio jakimkolwiek żródłem ciepła a szczególnie niskotemperaturowym (pompa ciepła) Ważne jest to aby dokonać odpowiedniej termomodernizacji budynku. Te koszty się zwrócą! Koszty ogrzewania rosną niestety z dnia na dzień, więc oszczędzanie energii ma przyszłość.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacje grzewcze i ogrzewanie domu”