Ścieki w fosie

Wszystko o kanalizacji i odwodnieniu. Dział poświęcony poradom na temat najnowszym rozwiązaniom technologicznym związanymi z kanalizacją, drenażem i oczyszczaniem ścieków.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

jackol
Początkujący
Początkujący

Ścieki w fosie

Post autor: jackol »

Witam !
Mieszkam w małym miasteczku w gorach posiadam domek jednorodzinny z dużym ogrodem i fosą 30 m równoległą do ulicy . Mój problem polega na tym ze do mojej fosy sąsiedzi wpuszczają ścieki ja mam wypuszczone do tej fosy wodę z drenacji piwnicy oraz z ogrodu deszczowa. Kiedy stan wody w fosie jest wysoki podczas opadów to cala ta woda ścieki wędrują do mojej piwnicy , a jak by tego było mało to musze czyścić następną fosę sąsiada za moja żeby ta woda mogła spływać dalej a nie do mojej piwnicy . sąsiedzi twierdza ze niepuszczają żadnych ścieków ze to tylko woda tylko ze po miesiącu po wyczyszczeniu fosy jest 10 cm czarnego osadu i okropnie cuchnie jak jest ciepło .
Mam pytanie czy sąsiedzi mogą wypuszczać przez moja fosę ścieki i czy ja musze ta fosę czyścić z ich ścieków żeby była drożna Sąsiad który ma fosę za moja nieczyści jej . twierdzi ze on niewpuszcza tam żadnych ścieków to i jej nie bedzie czyścił a ja musze wybrać osad z fosy tego sasiada bo inaczej mam go podczas ulewy w piwnicy .
Co mam zrobić . Nie chce prowadzić wojny z sąsiadami, ale tez nie chce mi się ciagle czyścić fosy po ich ściekach .
Dziękuje z góry za pomoc
Jacek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kanalizacja i odwodnienia”