Mozaika dębowa na płytki PVC - klej czy zrywać ?
Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl
-
Wojtek Saluda
- Początkujący

Mozaika dębowa na płytki PVC - klej czy zrywać ?
Witam,
Czy można mozaikę dębową przykleić bezposrednio na mocno trzymającę się podłoża betonowego - płytki PVC ?
Podłoga jest względnie płaska.
Czy też koniecznie trzeba zrywać płytki PVC stanowiące dobrą izolację przeciwwilgotnoścową. Jaki klej najlepiej użyć ?
Czy można mozaikę dębową przykleić bezposrednio na mocno trzymającę się podłoża betonowego - płytki PVC ?
Czy też koniecznie trzeba zrywać płytki PVC stanowiące dobrą izolację przeciwwilgotnoścową. Jaki klej najlepiej użyć ?
Wojtek48
-
Maciek_M
Re: Mozaika dębowa na płytki PVC - klej czy zrywać ?
Płytki zrywać i nawet się nie pytać...
Są to płytki więc żadnej izolacji przeciwwilgociowej nie dają, poza tym pewnie byś nie chciał żeby wilgoć utrzymywała się między mozaiką a pcv... uwierz mi, że jakbyś zobaczył te płytki po zerwaniu to nawet nie zadawałbyś pytania czy zrywać
Są to płytki więc żadnej izolacji przeciwwilgociowej nie dają, poza tym pewnie byś nie chciał żeby wilgoć utrzymywała się między mozaiką a pcv... uwierz mi, że jakbyś zobaczył te płytki po zerwaniu to nawet nie zadawałbyś pytania czy zrywać
-
Galeria Parkietu Mława
- Superużytkownik

- Kontakt:
Nie widzę powodu do konieczności zrywania płytek, jeśli w całości są solidnie przyspojone do posadzki. Płytki należy odtłuścić, zmatowić papierem ściernym i kleić mozaikę klejem rozpuszczalnikowym na bazie kauczuku. Mozaika nie tworzy dużych naprężeń i płytki są tu wystarczającym podkładem. Odmiennie wygląda sytuacja w przypadku montażu desek.Wojtek Saluda pisze:Witam,
Izolacja i związana z tym wilgotność pozostaje niezmienna, więc nie ma tematu. Pozdrawiam.
-
Wojtek Saluda
- Początkujący

Dziękuję za odpowiedzi. Jednak dalej nie wiem jak postąpić.
Poglądy sa różne.
Poglądy sa różne.
Wojtek48
Jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości to zerwij płytki , wyrównaj podłoże i przyklej mozaikę , pozdrawiam
Cezar
a jak się ma sprawa z panelami, można kłaść na płytki pcv czy nie?
-
Galeria Parkietu Mława
- Superużytkownik

- Kontakt:
kubam4 pisze:a jak się ma sprawa z panelami, można kłaść na płytki pcv czy nie?
Można, zgodnie z zasadami jak na posadzce betonowej. Pozdrawiam.
Widzę,że na forum opinie są różne, jednak jeżeli płytki się dobrze trzymają, nie ruszają się, nie trzeba ich zrywać i bawić się w dodatkowe koszta podłoża.
Na rynku instnieją od nie dawna kleje Hybrydowe firmy "MAXIMUS" i "MAPEI" i na nie można kleic podłogę nawet do terakoty, bez gruntowania.
Zadzwon i sprawdz w2 Podłogach Świata :
podlogiswiata.pl
Na rynku instnieją od nie dawna kleje Hybrydowe firmy "MAXIMUS" i "MAPEI" i na nie można kleic podłogę nawet do terakoty, bez gruntowania.
Zadzwon i sprawdz w2 Podłogach Świata :
podlogiswiata.pl
-
bonjourparis
- Początkujący

Wiem, że to o co zapytam nie jest ściśle związane z tematem wątku, ale również chodzi o dąb. Marzą mi się deski dębowe - ciemny brąz, prawie czerń - -dlh-poland.com/Oferta/Podlogi/Warstwowe/Dab+Czarny.aspx, ale nie wiem co ma iść pod? A i czy lepiej kleić czy zostawić pływającą?
-
Galeria Parkietu Mława
- Superużytkownik

- Kontakt:
Każde rozwiązanie ma swoje lepsze i gorsze strony.bonjourparis pisze:Wiem, że to o co zapytam nie jest ściśle związane z tematem wątku, ale również chodzi o dąb. Marzą mi się deski dębowe - ciemny brąz, prawie czerń - -www.dlh-poland.com/Oferta/Podlogi/Warstwowe/Dab+Czarny.aspx, ale nie wiem co ma iść pod? A i czy lepiej kleić czy zostawić pływającą?
Podłoga klejona jest droższa w wykonaniu, wymaga znajomości i staranności przy montażu, natomiast daje komfort w użytkowaniu /akustyka/ ponadto można ją w przyszłości przecyklinować. Jej wadą jest problem przy ewentualnej wymianie.
Podłogi klejone są tańsze z tytułu materiałów dodatkowych oraz możliwości samodzielnego montażu. Są jednak głośne a ich cyklinowanie jest bardzo trudne i w niektórych przypadkach wręcz niemożliwe. Zaletą jest szybki i łatwy demontaż.
Myślę, że teraz wybór będzie prostszy, chociaż czasami bywa odwrotnie. Pozdrawiam.
Według mnie najlepiej jest podłogę kleić do podłoża. Mamy wtedy pewność że podłoga nie bedzie nam stukać, skrzypieć i co najważniesze jest mozliwość renowacji takiej podłogi po 15 latach. Cyklinowaniem zajmuje się parkieciarz tak wiec na jego głowie jest wykonać takie zadanie.
Przepraszam, ale jestem laikiem w tych sprawach. Co to znaczy "zgodnie z zasadami jak na posadzce betonowej"? Tzn. że trzeba pod nie lub na nie coś położyć/nanieść?Galeria Parkietu Mława pisze:kubam4 pisze:a jak się ma sprawa z panelami, można kłaść na płytki pcv czy nie?
-
Galeria Parkietu Mława
- Superużytkownik

- Kontakt:
Tzn. folia + podkład wygłuszający + panele. Pozdrawiam.kubam4 pisze:Przepraszam, ale jestem laikiem w tych sprawach. Co to znaczy "zgodnie z zasadami jak na posadzce betonowej"? Tzn. że trzeba pod nie lub na nie coś położyć/nanieść?Galeria Parkietu Mława pisze:kubam4 pisze:a jak się ma sprawa z panelami, można kłaść na płytki pcv czy nie?
ja tam rozumiem niechęć do zrywania. I jak niby położyć wylewkę?? Ja bym nie potrafił. A skoro mówią, że się da na pcv, ludzie mają i nic się nie dzieje. Choć owszem jest jeden wyjątek. Z deskami bym nie ryzykował. Co prawda jak stać się na deski to na ekipę do wylewki też.
Osobiście Kubie polecał bym inwestycje w deski, dłużej się będą trzymać (bo to drewno, nie papier). Więc może wyjść na jedno. nawet jeśli panele będą za 30-40zł za m2. Jeśli po roku będziesz musiał je wymienić!
Osobiście Kubie polecał bym inwestycje w deski, dłużej się będą trzymać (bo to drewno, nie papier). Więc może wyjść na jedno. nawet jeśli panele będą za 30-40zł za m2. Jeśli po roku będziesz musiał je wymienić!