Wymiana starej instalacji w bloku

Domowe prace związane z prądem mogą być bardzo niebezpieczne. Tutaj dowiesz się wszystkiego na temat instalacji elektrycznych począwszy, od wymiany kontaktu po podłączenie prądu.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

Marconi
Początkujący
Początkujący

Wymiana starej instalacji w bloku

Post autor: Marconi »

Chciałbym wymienić starą instalacją aluminiową na miedzianą. W tym celu planuję zrobić bruzdy bruzdownicą (pożyczoną) ale obawiam się, że kable w ścianie nie idą idealnie w pionie i będę najeżdzał bruzdownicą na przewody. Czy moge przez to uszkodzić sprzęt?
Może jest jakiś lepszy spsób żeby dobrać się do tych starych kabli w ścianie?

elpapiotr

Re: Wymiana starej instalacji w bloku

Post autor: elpapiotr »

Witam.

Zgoda administratora/właściciela budynku jest ?
Z czego są ściany nośne i działowe budynku ?

Marconi
Początkujący
Początkujący

Zgoda jest
Ściany nośne są z wielkich płyt betonowych, a działowe nie wiem ( na pewno nie jest to płyta k-g ani beton komórkowy, chyba jakieś cegły albo pustaki)

elpapiotr

Post autor: elpapiotr »

Witam.

Pytałem dlatego, że w piśmie do właściciela należało ująć zapytanie w sprawie bruzdowania ścian, i uzyskać zgodę w/w.
Kucie ścian nośnych wiąże się z możliwością naruszenia konstrukcji budynku, i bez tej zgody jest to samowola.

Co do samego wykonania pierwotnej instalacji - różnie z tym bywało za czasów komuny. Firmy budowlane szły na ilość, nie jakość.
Przewody mogą znajdować się w najmniej oczekiwanych miejscach.

cuba1313
Początkujący
Początkujący

Post autor: cuba1313 »

Kucie bruzd pod instalację to nie wyburzanie ścian żelbetonowych. A odnośnie PRL-owskich pomysłów przeprowadzania pseudo-instalacji to spotkałem się nawet, że pod parapetem skośnie szło zasilanie gniazd.
rzemieślnik

Marconi
Początkujący
Początkujący

Chyba zostawie całą starą instalację i puszczę kable na podłodze i zaleje wylewką samopoziomującą. Co o tym myślicie?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacje elektryczne”