wilgotne płyty gipsowe i zaparowane okna
Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl
wilgotne płyty gipsowe i zaparowane okna
Cześc mam takie pytanie Pod koniec tamtego roku skonczylem budowe od podstaw Docieplone sciany poddasze Po kilku miesiacach mieszkania zaczeły pokazywac sie mokre plamki na suficie z plyty gipsowej a z okien dachowych zaczela skraplac sie woda Fachowcy ktorzy to wykonywali twierdza ze jest to przyczyna braku wentylacji Czy to mozliwe ??? Prosze pomóżcie 
-
jacenty800
- Superużytkownik

-
samouk
Re: wilgotne płyty gipsowe i zaparowane okna
Witam,lublin80 pisze: Po kilku miesiacach mieszkania zaczeły pokazywac sie mokre plamki na suficie z plyty gipsowej a z okien dachowych zaczela skraplac sie woda Fachowcy ktorzy to wykonywali twierdza ze jest to przyczyna braku wentylacji Czy to mozliwe ???
Nie tylko możliwe, ale PEWNE
Pozdr.
-
IDM-SERVICE
- Superużytkownik

Witam
Opisz mi przekrój stropodachu według wzoru
Pokrycie
warstwa czegoś tam
warstwa czegoś tam
warstwa czegoś ta, warstwa czegoś tam
płyty G-K
Chyba , że masz inaczej
Pozdrawiam
Opisz mi przekrój stropodachu według wzoru
Pokrycie
warstwa czegoś tam
warstwa czegoś tam
warstwa czegoś ta, warstwa czegoś tam
płyty G-K
Chyba , że masz inaczej
Pozdrawiam
Góral z Sudet
Blacha wiatro izolacja (chyba tak to sie nazywa ) wełna miedzy krokwiami stelaż folia paroprzepuszczalna plyta gipsowa
-
IDM-SERVICE
- Superużytkownik

Witam
Jaka jest przestrzeń pomiędzy wiatroizolacją a wełną??
Pozdrawiam
Jaka jest przestrzeń pomiędzy wiatroizolacją a wełną??
Pozdrawiam
Góral z Sudet
wełna jest miedzy krokwiami wiec na styk Wełna trzyma sie na sznurkach nie jest wepchnieta na siłe
-
IDM-SERVICE
- Superużytkownik

Witam
Wełna powinna być oddalona od wiatroizolacji minimum 2 cm. Jeżeli jest na styk to brak tam cyrkulacji. Oprócz tej przestrzeni okapy nie powinny być deskowane na pełno lecz powinna tam byc listwa osiatkowana tak by cyrkulacja odbywała się od okapu ku kalenicy Wówczas cug wytworzony w ten sposób czyli prąd powietrza od okapu do kalenicy zabiera parę wodną, która ewentualnie znajduje się w wełnie a przenika poprzez nieszczelności w paroizolacji.
Pozdrawiam
Wełna powinna być oddalona od wiatroizolacji minimum 2 cm. Jeżeli jest na styk to brak tam cyrkulacji. Oprócz tej przestrzeni okapy nie powinny być deskowane na pełno lecz powinna tam byc listwa osiatkowana tak by cyrkulacja odbywała się od okapu ku kalenicy Wówczas cug wytworzony w ten sposób czyli prąd powietrza od okapu do kalenicy zabiera parę wodną, która ewentualnie znajduje się w wełnie a przenika poprzez nieszczelności w paroizolacji.
Pozdrawiam
Góral z Sudet
-
samouk
Czy aby się nie "przejęzyczyłeś"lublin80 pisze:Blacha wiatro izolacja (chyba tak to sie nazywa ) wełna miedzy krokwiami stelaż folia paroprzepuszczalnaplyta gipsowa
W tym miejscu powinna być folia PAROIZOLACYJNA, a nie PAROPRZEPUSZCZALNA
Pozdr.
-
IDM-SERVICE
- Superużytkownik

Zle napisalem Folia była zastosowana dobra na pewno Zrobiłem wentylacje w dachu i problem zaczyna znikac Dzieki wszystkim za rady i zainteresowanie PZDR
-
GipsKarton
- Superużytkownik

Skoro po zwentylowaniu połaci dachu problem znika, oznacza to źle wykonana izolacje cieplna.
Przyczyn może być kilka , zaś uruchomienie wentylacji pokazuje jak ogromną rolę ona spełnia , bez ingerencji trzeba poczekać jak ocieplenie (izolacja termiczna) zachowuje się latem i zimą tj czy w pełni spełnia swoje funkcje , czekamy na opisy , pozdrawiam
Cezar
Wydaje mi sie ze to jednak byla moja wina Zima byla bardzo mrozna okna byly szczelnie pozamykane (mam male dzieci i żone bardzo przewrazliwiona na tym punkcie:) ) temperatura w domu byla wysoka . Nie chcialem wierzyc wykonawcy bo myslalem ze to jes odbijanie pileczki Teraz jak zaczelem drażyć drazyc ten temat dochodze do wniosku ze wystarczylo by wietrzenie i bylo by bez problemu Mam nadzieje ze juz nie bedzie zadnych problemow Dzieki za zainteresowanie Pozdrawiam
-
GipsKarton
- Superużytkownik

Opisz co zrobiles.
- dodales dachowki wentylacyjne w okapie i pod kalenica?
- rozszczelniles poddasze, okna?
- rozszczelniles okno wylazowe na stryszu?
pamietaj, ze na poddasze wedruje cala wilgotne powietrze produkowane w budynku. Para wykrapla sie na wszystkich wyziebionych powierzchniach nie wedlog kaprysow.
Zrob termowizje bo prawdopodobnie nie masz ciaglosci w izolacji.
- dodales dachowki wentylacyjne w okapie i pod kalenica?
- rozszczelniles poddasze, okna?
- rozszczelniles okno wylazowe na stryszu?
pamietaj, ze na poddasze wedruje cala wilgotne powietrze produkowane w budynku. Para wykrapla sie na wszystkich wyziebionych powierzchniach nie wedlog kaprysow.
Zrob termowizje bo prawdopodobnie nie masz ciaglosci w izolacji.