Pustaki Termalica
Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl
Pustaki Termalica
Jestem zafascynowany parametrami tych nowych pustaków. W moim projekcie domu (TK30) występują jednak pustaki U220 (25cm). Gdybym się zdecydowal wlaśnie na teramica 300 (szer. 40cm) czy duzo bedzie zachodu na zmiany w projekcie? W ogóle to czy ktos juz budowal z tych materialow tej firmy? W zwiazku z tym, ze jest to nowosc, w necie sa tylko same zalety podawane przez producenta, które mogą być nieobiektywne.
-
IDM-SERVICE
- Superużytkownik

Re: Pustaki Termalica
Witaj
Chyba nie doczytałeś
Pustak U220 gr. 25 cm to ceramika. Super materiał.
termalica to beton komórkowy. Bez komentarza. Inni to dopowiedzą.
Pozdrawiam
Chyba nie doczytałeś
Pustak U220 gr. 25 cm to ceramika. Super materiał.
termalica to beton komórkowy. Bez komentarza. Inni to dopowiedzą.
Pozdrawiam
Góral z Sudet
Beton komórkowy bez komentarza? Ile jest osób, które maja sciany z ytong`a ?
Dlaczego nikt nie lubi betonu komorkowego? Czy powodem jest chirurgiczna dokladnosc budowania? Czy to najbardziej przeszkadza wykonawcom? Nie interesują mnie opinie fachowców od tej roboty tylko uzytkowników postawionych budynków.
Dlaczego nikt nie lubi betonu komorkowego? Czy powodem jest chirurgiczna dokladnosc budowania? Czy to najbardziej przeszkadza wykonawcom? Nie interesują mnie opinie fachowców od tej roboty tylko uzytkowników postawionych budynków.
Beton komorkowy jest moim zdaniem najlepszy, dokladnosc budowy redukuje latwosc budowy
-
IDM-SERVICE
- Superużytkownik

Witam
Ceramika jest materiałem naturalnym.
Gazobeton jest materiałem sztucznym, który nie oddycha tak jak ceramika
Jest materiałem łatwo wchłaniającym wilgoć i jest słabszym od ceramiki.
Ściany z gazobetonu (siporex, ytong, termalica) nie oddychają.
Z gazobetonu nie postawisz większego budynku niż 2,5 kondygnacji.
W wyższych stanowi tylko wypełnienie szkieletu.
CO do Ytonga, to jest droższy od ceramiki
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Góral z Sudet
Masz rację. Nigdy nie postawiłbym domu o ścianach jednowarstwowych z betonu komórkowego. Ale przy ścianach wielowarstwowych (dwu i trzy) "oddychanie" nie ma takiego dużego znaczenia. Ocieplenia ze styropianu i tynk są skuteczną barierą. Druga sprawa, że 2,5 kondygnacji to aż za dużo na domek jednorodzinny. Jeżeli piszesz o naturalnych produktach i o paroprzepuszczalności to z silikatów wszyscy powinni budować. Mam domek z suporexu, i nie narzekam. Budowa była prosta i łatwa. Pomijam obróbkę (bruzdy pod kable, wieszanie szafek), która dopiero podczas uzytkowania pokazuje zalety betonu komórkowego. Wszystkie materiały są dobre, mają wady i zalety, a każdy wybiera materiał pod siebie.IDM-SERVICE pisze:Witam
Pozdrawiam
witam,
mam pytanie na jakiej podstawie kolega twierdzi że ?:
1. gazobeton nie oddycha tak dobrze jak ceramika - skoro badania teoretyczne i praktyka mówią coś innego
2. ceramika to materiał naturalny a gazobeton nie - dlaczego- mówimy oczywiście o białym bezpopiołowym a nie o szarym z domieszkami popołów poprodukcyjnych, które tez dodaję się części wyrobów ceramicznych
3.o budowie maksymalnie do 2,5 kondygnacji - to też tak chyba nie dokońca - wszystko zależy od tego jaką klasę gęstości bloczka weźmiemy pod uwagę
pozdrawiam
mam pytanie na jakiej podstawie kolega twierdzi że ?:
1. gazobeton nie oddycha tak dobrze jak ceramika - skoro badania teoretyczne i praktyka mówią coś innego
2. ceramika to materiał naturalny a gazobeton nie - dlaczego- mówimy oczywiście o białym bezpopiołowym a nie o szarym z domieszkami popołów poprodukcyjnych, które tez dodaję się części wyrobów ceramicznych
3.o budowie maksymalnie do 2,5 kondygnacji - to też tak chyba nie dokońca - wszystko zależy od tego jaką klasę gęstości bloczka weźmiemy pod uwagę
pozdrawiam