Usunięcie części kanału wentylacyjnego

Jeżeli Twoje rachunki za ogrzewanie są spore, masz pleśń w pokoju to może być spowodowane złą wentylacją w domu czy w mieszkaniu. Dowiedz się jak temu zaradzić i stworzyć zdrowy klimat w domu.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

dewiant23
Początkujący
Początkujący

Usunięcie części kanału wentylacyjnego

Post autor: dewiant23 »

Witam,mam mieszkanie na parterze w czteropiętrowym bloku - przy podłodze kanał wentylacyjny jest zaślepiony. Czy można usunąć część kanału do podłogi do kratki przy suficie bez wywołania jakiejś katastrofy budowlanej, czy też cały kanał może się wtedy zapaść? Wydaje mi się, że przy przechodzeniu przez strop każdej kondygnacji kanał powinien być zamocowany ale nie znam się na tym. Pozdrawiam.

samouk

Re: Usunięcie części kanału wentylacyjnego

Post autor: samouk »

Witam,
A czy mógłbyś nieco "przybliżyć" temat? Z czego jest wykonany ten kanał?
Może jakaś fotka?

Pozdr.

dewiant23
Początkujący
Początkujący

Post autor: dewiant23 »

Zdjęcia aktualnie nie posiadam, kanał wykonany jest z kształtek ceramicznych (nie wiem jak się one fachowo nazywają), nie jest domurowany do ściany tylko od podłogi do sufitu stoi sobie "luźno", schowany jest za ścianką z karton-gipsu, którą chciałbym przesunąć trochę głębiej i ten kanał właśnie mi przeszkadza...

samouk

Post autor: samouk »

No cóż, w takim układzie "grzebanie" przy takim kanale może tylko narobić więcej szkody niż pożytku :twisted: Trzeba by wykonać jakąś konstrukcję podpierającą, a wtedy wyszło by na to samo :(

Pozdr.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wentylacja i klimatyzacja”