Jaka moc umowna do warunków przylaczenia do sieci.
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Jaka moc umowna do warunków przylaczenia do sieci.
Staram sie o decyzję do pozwolenia na budowę. Za kilka miesiecy planuję zacząć budowę domu domu jednorodzinnego -projektTK 30, Wypelnilem na wniosku takie wartości:
Wartość zabezpieczenia 32 [A]
Moc umowna w ukladzie 3-faz (kW) - 11
Moc przyłączeniowa w układzie 3-faz (kW) - 21przewidywane roczne zuzycie energii elektrycznej 2000 kWh
. Bardzo proszę o pomoc czy ww. wartości będą dobre?
Wartość zabezpieczenia 32 [A]
Moc umowna w ukladzie 3-faz (kW) - 11
Moc przyłączeniowa w układzie 3-faz (kW) - 21przewidywane roczne zuzycie energii elektrycznej 2000 kWh
. Bardzo proszę o pomoc czy ww. wartości będą dobre?
-
elpapiotr
Re: Jaka moc umowna do warunków przylaczenia do sieci.
Witam.
Już sporo na ten temat pisaliśmy w tym dziale - znowu powtarzać wypowiedzi ?
1. Z opisy rozumiem, że umowa będzie podpisana na tzw. taryfę budowlaną - droższą od tzw. mieszkalnej
2. Wspomniany wniosek, a raczej wartości w nim podane są aż nadto.
Moim zdaniem za wysokie, pomijając moc umowną (warto zapoznać się z tym terminem).
Już sporo na ten temat pisaliśmy w tym dziale - znowu powtarzać wypowiedzi ?
1. Z opisy rozumiem, że umowa będzie podpisana na tzw. taryfę budowlaną - droższą od tzw. mieszkalnej
2. Wspomniany wniosek, a raczej wartości w nim podane są aż nadto.
Moim zdaniem za wysokie, pomijając moc umowną (warto zapoznać się z tym terminem).
-
damian_k
- Zainteresowany

- Kontakt:
Dla mocy 11kW zabezpieczenie powinno wynosić 20A.
-
elpapiotr
Witam.
Nie, Kolego damian_k, źle Kolega zrozumiał.
Te 11 kW dotyczy mocy umownej (prosiłem o zapoznanie się z tym terminem !), która jest co najmniej 2-krotnie mniejsza od mocy przyłączeniowej.
PS. Moc umowna jest zamawiana dla każdego z przyłączy w jednakowej wielkości na wszystkie miesiące roku (z pewnym zastrzeżeniem),
przy czym nie może ona przekroczyć wielkości mocy przyłączeniowej.
Nie, Kolego damian_k, źle Kolega zrozumiał.
Te 11 kW dotyczy mocy umownej (prosiłem o zapoznanie się z tym terminem !), która jest co najmniej 2-krotnie mniejsza od mocy przyłączeniowej.
PS. Moc umowna jest zamawiana dla każdego z przyłączy w jednakowej wielkości na wszystkie miesiące roku (z pewnym zastrzeżeniem),
przy czym nie może ona przekroczyć wielkości mocy przyłączeniowej.
W tabeli mocy przylaczeniowych nizsza wartosc to:
25 [A]
moc umowna - 9, 10 kW
moc przylaczeniowa - 16 kW
czy mam poprawić wniosek?
25 [A]
moc umowna - 9, 10 kW
moc przylaczeniowa - 16 kW
czy mam poprawić wniosek?
-
damian_k
- Zainteresowany

- Kontakt:
Sorki, faktycznie źle zrozumiałem pytanie.
Mysiul czy te 16kW mocy przyłączeniowej będzie Ci potrzebne na budowę??l
Moim zdaniem spokojnie 11kW Ci wystarczy (może i nawet mniej, w zależności od systemu budowania), a jak się wybudujesz to możesz zmienić na 13 lub 16 kW.
Nie napisałeś jak wielki będzie to dom, więc ciężko konkretnie doradzić.
Mysiul czy te 16kW mocy przyłączeniowej będzie Ci potrzebne na budowę??l
Moim zdaniem spokojnie 11kW Ci wystarczy (może i nawet mniej, w zależności od systemu budowania), a jak się wybudujesz to możesz zmienić na 13 lub 16 kW.
Nie napisałeś jak wielki będzie to dom, więc ciężko konkretnie doradzić.
-
elpapiotr
Witam.
Wskazałem typowe moce przyłączeniowe dla budynków jednorodzinnych, a TK 30 jest takim właśnie typowym (parterowym) domem. Druga sprawa, że zawsze można wystąpić o zwiększenie tej mocy. (Typowe to właśnie te 16 kW mocy przyłączeniowej, a może być mniejsze). Kwestia komfortu użytkowania energii do celów budowy - tej drogiej energii.
Po co płacić za większy przesył, za opłaty stałe stawki sieciowej itd.
Kolejna rzecz to wykonanie zasilania do budynku w taki sposób, aby można było później, przy zakończeniu procesu budowy, przekwalifikować przyłącze na tzw. zasilanie docelowe (i zmianę taryfy). Pomocny w tym jest projekt w części elektrycznej, jako składnik projektu budowlanego oraz WTP i uzgodnienia we właściwym Rejonie Dystrybucji Energii Elektrycznej
A skąd mam wiedzieć. Nie można jednoznacznie odpowiedzieć.musiul pisze:czy mam poprawić wniosek?
Wskazałem typowe moce przyłączeniowe dla budynków jednorodzinnych, a TK 30 jest takim właśnie typowym (parterowym) domem. Druga sprawa, że zawsze można wystąpić o zwiększenie tej mocy. (Typowe to właśnie te 16 kW mocy przyłączeniowej, a może być mniejsze). Kwestia komfortu użytkowania energii do celów budowy - tej drogiej energii.
Po co płacić za większy przesył, za opłaty stałe stawki sieciowej itd.
Kolejna rzecz to wykonanie zasilania do budynku w taki sposób, aby można było później, przy zakończeniu procesu budowy, przekwalifikować przyłącze na tzw. zasilanie docelowe (i zmianę taryfy). Pomocny w tym jest projekt w części elektrycznej, jako składnik projektu budowlanego oraz WTP i uzgodnienia we właściwym Rejonie Dystrybucji Energii Elektrycznej