Jak gruba wełna ?
Moderator: Redakcja e-dach.pl
Jak gruba wełna ?
Jaka muszę dać minimalna grubość wełny mineralnej na poddasze domku letniskowego pokryty blachodachowką. Będę w nim przebywał od czerwca do września i chodzi mi tylko o to żeby słońce mnie w tym domku nie roztopiło jak się nagrzeje blacha. Izolacja ma chłodzić a nie trzymać ciepło. Prosze o podpowiedz jak musi być grubość wełny 5 czy 10 cm ?
Re: Jak gruba wełna ?
a czy pan wytrzymałby zimą w domu ocieplonym wełną w stropie 10cm?, to działa jednakowo, a blacha potrafi się rozgrzać.
Wiec jak powinna być minimalna grubość wełny mineralnej ??
-
samouk
Jeśli ta blacha nie leży bezpośrdnio na deskach tylko na łatach (a łaty na kontrłatach) to spokojnie powinno wystarczyć te 10 cm wełny.michass80 pisze:Wiec jak powinna być minimalna grubość wełny mineralnej ??
Pozdr.
-
IDM-SERVICE
- Superużytkownik

Witam
Jeżeli w tym domku będzie przebywał tylko od wiosny do jesieni to po co ocieplać dach. Robisz tylko gniazdko dla bezdomnych.
Pozdrawiam
Jeżeli w tym domku będzie przebywał tylko od wiosny do jesieni to po co ocieplać dach. Robisz tylko gniazdko dla bezdomnych.
Pozdrawiam
Góral z Sudet
-
IDM-SERVICE
- Superużytkownik

Natomiast , jeżeli nie masz kogoś do pilnowania domku to 10cm wystarczy i znajdź tak jak ja bezdomnego będzie pilnował dobytku.
Ciężko znaleźć takiego solidnego. Ale tacy są.
Pozdrawiam
Ciężko znaleźć takiego solidnego. Ale tacy są.
Pozdrawiam
Góral z Sudet
Domek stoi w bezpiecznym miejscu . Bezdomnych brak.
Ponieważ krokwie mojego domku mam 10 cm to daje wełnę grubości 7cm. Chyba powinno starczyć, jak na domek letniskowy oczywiście...
-
IDM-SERVICE
- Superużytkownik