wyższy fundament

Fundament może być wykonany z różnych materiałów, a jego poprawne wykonanie jest podstawą budowy domu. Jeżeli jeszcze nie wiesz jakiego materiału użyć do budowy swojego domu to w tym dziale z pewnością poznasz zalety i wady różnych materiałów i rodzajów fundamentów.

Moderator: Redakcja e-izolacje.pl

GREGOR__Z
Aktywny
Aktywny

wyższy fundament

Post autor: GREGOR__Z »

Witam.
Otóż moja chatka była budowana bardzo dawno temu. Przez ten czas wiele sie pozmieniało w otoczeniu. Wybudowano obok drogę która jest troszkę wyżej w stosunku do bliskich budowli. Kilkanaście lat temu w chatce było widać około 20 centymetrów fundamentu. Po wybudowaniu drogi okazało się że w czasie ulewnych deszczy cała woda z drogi spływa na plac. Poprzedni właściciel podniosł cały plac równająć go z fundamentem. Stąd moje pytanie czy jest możliwosc podniesienia fundamentu tak żeby teraz również był około 20 centymetrów ponad powierzchnią?
Umieszczam trzy rysunki:
1- jak było, 2- jak wygląda teraz, 3- ewentualnie czy można to w ten sposób zmienić.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Spotkałem się z takim rozwiązaniem w domu moich dziadków lecz nie wiem czy jest to dobre rozwiązanie i nie wiem w jaki sposób to zaizolować.
Proszę o jakąś radę.

GREGOR__Z
Aktywny
Aktywny

Re: wyższy fundament

Post autor: GREGOR__Z »

Czy jest ktoś w stanie powiedzieć czy można takie coś zrobić?

Zenon
Aktywny
Aktywny

Post autor: Zenon »

Przedstawione rozwiązanie nie jest pozbawione sensu, ale trzeba zauważyć, że ma ono charakter nietypowy. Gyby założyć, że linia zielona, styk ściany i fundamentu, przerywana linia pod podsadzką to szczelna izolacja, połączona ze sobą to ryzyko wystąpienia niekorzystnych skutków wydaje się być niewielkie. Trzeba by oczywiście rozwiązać sprawę progu w drzwiach, cokolika zakończonego na górze z dużym spadkiem od budynku, aby odbijające się woda deszczowa nie zawilgacała ściany i trochę detali.

*izolacja zaznaczona na zielono, to masa bitumiczna do stosowania na zimno, dobrej firmy, położona na oczyszczone, zagruntowane podłoże - tak to rozumiem

Tym nie mniej rozważyłbym najpierw rozwiązania podstawowe, tj czy rów pomiędzy drogą , a posesją nie przejąłby nadmiaru wody, czy korekta spadków terenu pomiędzy domem, a drogą nie jest rozwiązaniem bardziej oczywistym, no i przede wszystkim tańszym. Położenie domu poniżej drogi to żadna nowość, wiele domów tak jest usytuowanych.

Szymek_1981
Początkujący
Początkujący

Post autor: Szymek_1981 »

Witam

Kolego ostatniego postu, mam pytanko odnośnie krekty spadków terenu między domem a drogą, możesz bliżej wyjaśnić na czym to polega.

Pozdrawiam

ODPOWIEDZ

Wróć do „Fundamenty”