czy wodę spuszczamy z bojlera czy nie???

Informacje na temat instalacji grzewczych, ogrzewania domu, kotłów CO. Dowiedz się jak ogrzać mieszkanie i jakie wybrać instalacje grzewcze aby rachunki nas nie zaskoczyły.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

kierownik199
Początkujący
Początkujący

czy wodę spuszczamy z bojlera czy nie???

Post autor: kierownik199 »

WItam
Mam takie pytanko w okresie letnim ogrzewam bojler grzałką, i czy w zwiążku z tym należy wodę kotłową co w płaszczu jest spuszczać czy nie???? żeby mniej jej było i szybciej sie grzała woda użytkowa
areczek

adamis
Superużytkownik
Superużytkownik

Re: czy wodę spuszczamy z bojlera czy nie???

Post autor: adamis »

Absolutnie nie spuszczaj wody z płaszcza. Zamknij tylko zawór od strony CO i po problemie. Nie będzie obiegu - nie będzie strat.
adam

kierownik199
Początkujący
Początkujący

Też tak myślałem, aj bo mam taki problem nowy bojler i nowa grzałka ,taryfa nocna ,grzałka 2 KW, bojler 12O liitrów, całą noc grzałka pracuje rano grzałka się wyłacza o 6 ,o 7 woda gorąca, jedna osoba bierze prysznic o godzinie 9 juz nie mam ciepłej wody gdzie ta woda???????????
areczek

Paweł_Małek
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: Paweł_Małek »

Przyczyna jest prosta - wymiennik ciepla dziala w dwie strony jednakowo.
Czyli jezeli woda w CO ma wyzsza temperature nic woda w bojlerze - to cieplo przekazywane jest od wody w instalacji CO do wody w bojlerze.
Jesli jest odwrotnie - to bojler zaczyna dzialac jak kociol, a niewielkie krazenie grawitacyjne wystarcza zeby bojler wychlodzic.

Zalozyc zawor kulowy na rurze zasilajacej plaszcz wodny/wezownice bojlera.
Gdy instalacja CO nie pracuje to ten zawor nalezy zamknac. Zawor powinien byc jak najblizej bojlera.

Ja mam 2 zawory (na zasilaniu i na powrocie) - tylko zamyka sie jeden. Drugi jest zaworem awaryjnym - w razie potrzeby demontazu bojlera w zimie nie musze spuszczac wody z calej instalacji CO, tylko bede musial spuscic wode z bojlera.

kierownik199
Początkujący
Początkujący

Koledzy ja zawor od CO zamykam, jak grzałką grzeje. dlaczego więc jak całą noc grzałka włączona a o godz 6 sie wyłącza( taryfa nocna) rano mam wodę gorącą jedna osoba bierze prysznic o 7 , a godzinie 9 woda zimna dlaczego tak szybko sie wychładza????????
areczek

Paweł_Małek
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: Paweł_Małek »

Wstaw zdjecie instalacji.
Jaka jest izolacja cieplna bojlera?
Gdzie jest zalozony zawor? (na zasilaniu czy na powrocie?, jak daleko od bojlera?)

Czy jest cyrkulacja cieplej wody?

Zawor powinien byc jak najblizej bojlera, na rurze zasilajacej.
Jezeli zawor jest daleko - to rura pomiedzy bojlerem i zaworem bedzie go schladzac - gorna polowa przekroju woda plynie od bojlera, a dolna polowa przekroju wraca spowrotem - jest wyczuwalne, ze rura pomiedzy bojlerem a zaworem jest ciepla). W tej sytuacji wstawic zawor jak najblizej bojlera, lub rure zaizolowac cieplnie - nie mniej niz 20mm izolacji, najlepiej izolacje nalozyc warstwami, tak zeby miejsca laczenia warstw nie zachodzily na siebie.

Po stronie wody - tez bedzie wystepowac takie krazenie - szczegolnie w rurociagach o wiekszych srednicach (3/4" i wieksze). Rura z ciepla woda powinna byc izolowana cieplnie.
Sprawdzic tez wszystkie krany - z kapiacego kranu potrafi nawet kilkanascie litrow wody na godzine wykapac - 4 takie krany i po 2 godzinach bojler zimny.

Bojler elektryczny nie jest caly grzany - efektywnie ogrzewane jest ok. 1/2 jego objetosci, co wynika z umiejscowienia termoregulatora i grzalki.
Szczegolnie tyczy sie to zbiornikow poziomych.

kierownik199
Początkujący
Początkujący

Dziekuję za tak obszerną odpowiedz,
I tak mam dwa zawory zasilanie i powrót zamykam oba, jak grzeje grzałką. Zawór jak widac umieszczony daleko a ocieplenie jest nie we wszystkich miejscach więc to poprawię bo ta rura moze to wychładzać. Domykam też zawór z zimną wodą zasilającą bo ktos powiedzieł ze moze byc za duze cisnienie na zasilaniu i woda moze sie mieszac albo rozwarstwiac i sie szybciej wychładza.Zdjęcie instalacji znajduje sie w galerii
areczek

elpapiotr

Post autor: elpapiotr »

Witam.
kierownik199 pisze:Zdjęcie instalacji znajduje sie w galerii
Ładne, ładne zdjęcie, szczególnie ta "instalacja elektryczna" :shock:
Fachura robił :twisted:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacje grzewcze i ogrzewanie domu”