Folia na dach bez poddasza
Moderator: Redakcja e-izolacje.pl
Folia na dach bez poddasza
Jaką folię zastosować na dach , bez wykorzystania poddasza?
-
IDM-SERVICE
- Superużytkownik

Re: Folia na dach bez poddasza
Witam
Pod pokrycie mocujesz wiatroizolację, potem Termoizolacja , następnie paroizolacja
Wykończenie podsufitki
Pozdrawiam
Pod pokrycie mocujesz wiatroizolację, potem Termoizolacja , następnie paroizolacja
Wykończenie podsufitki
Pozdrawiam
Góral z Sudet
tez tak myslalem.IDM-SERVICE pisze:Witam
Pod pokrycie mocujesz wiatroizolację
Ostatnio na innym forum poprawiono mnie. Wiatroizolacja to folia ,ktora idzie na sciany a nie na dach pod pokrycie.
Pod pokrycie daje sie membrane dachową. Wiatroizolacja i membrana dachowa to dwa różne produkty. Prosze mnie poprawic jezeli myle sie.
-
onyxhurtownia
- Zainteresowany

nie mylisz się, wiatroizolacja to folia stsowana w zewnętrznych ścianach budynków mających konstrukcje szkieletową, oraz w ścianach domów murowanych, ocieplonych wełną i wykończonych np sidingiem, wiatroizolacja nie jest folią wstępnego krycia. Oczywiście można ją również zastosować w dachach. Niezbędne są one przede wszystkim w dachach typu wentylowanego, gdyż rolę warstwy wstępnego krycia pełni w nich poszycie z papy i desek. W niektórych przypadkach, pokryciem jest w nich dachówka bitumiczna. Chcąc uzyskać w takich dachach funkcjonalną szczelinę wentylacyjną, jako materiał dystansujący termoizolację od podszycia, należy zastosować folię wiatroizolacyjną
a membrana to membrana
a membrana to membrana
-
IDM-SERVICE
- Superużytkownik

Witam
Czym się różni wiatroizolacja od folii paroprzepuszczalnej.
Z tego co wiem maja to samo zadanie - Odprowadzić parę wodną poza warstwę izolacyjną.
Sprostujcie mnie
Pozdro
Czym się różni wiatroizolacja od folii paroprzepuszczalnej.
Z tego co wiem maja to samo zadanie - Odprowadzić parę wodną poza warstwę izolacyjną.
Sprostujcie mnie
Pozdro
Góral z Sudet
Witam , wgryż się bardziej w temat , wiatroizolacja-bezpośrednio na termoizolacji czyli folia wysokoparoprzepuszczalna lub włóknina która zabezpiecza też przed zabrudzeniem , rozdmuchaniem , uf , ot niuanse , pozdrawiam
Cezar
-
IDM-SERVICE
- Superużytkownik

Witam
Mam obiektywny odpowiednik nazewnictwa, poniżej link.
-www.muratordom.pl/budowa-i-remont/dachy-i-stropy/wiatroizolacja-a-pelne-deskowanie-dachu,7203_4478.htm
Pozdrawiam
-www.muratordom.pl/budowa-i-remont/dachy-i-stropy/wiatroizolacja-a-pelne-deskowanie-dachu,7203_4478.htm
Pozdrawiam
-
onyxhurtownia
- Zainteresowany

jakoś dziwnie to opisali,IDM-SERVICE pisze:Witam
Pozdrawiam
teraz nasuwa się pytanie czy:
folia paroprzepuszczalna to wiatroizolacja, folia paroprzepuszczalna to nie jest membrana, membrana to nie wiatroizolacja
Czytając niektóre artykuły można nieżle sobie namieszać głowie ot takie masło maślane a margaryna też masło , pozdrawiam
Cezar
-
IDM-SERVICE
- Superużytkownik

Witam
Po to robi się pustkę pomiędzy pokryciem a wiatroizolacją - membraną by "cug powietrza zabierał przenikające opary wychodzące poprzez wiatroizolację, ale nie wdmuchiwał jej do izolacji na powrót.
Czasami jetem zszokowany, gdy widzę okapy zamknięte na szczelno.
W okapach winno montować się taśmy z siatki pozwalające na lepszą cyrkulację powietrza od okapu ku kalenicy.
Zadanie membrany- wiato izolacji, izolacji paroprzepuszczalnej lub wysokoprzepuszczalnej usuwanie pary wodnej z warstwy izolacyjnej w jednym tylko kierunku. TZN z izolacji do przestrzeni poza membraną ( wiatroizolacją). Lecz tworzy także zaporę dla pary , która już wyszła z niej.
Jednocześnie prąd powietrza od okapu ku kalenicy tworzy swego rodzaju podciśnienie, które wyciąga parę z warstwy izolacyjnej.
Faktem jest, że na dzień dzisiejszy membran, folii paroprzepuszczalnych mamy różnych producentów i o różnych parametrach przepuszczania. Co nie znaczy, że cele ich są inne.
To tak pokrótce
Pozdrawiam
I wesołych świąt i coś dla ducha

-http://www.youtube.com/watch?v=BylvSwDIRzs&feature=related
-http://www.youtube.com/watch?v=UZ3zNb6ryhE&feature=related
Po to robi się pustkę pomiędzy pokryciem a wiatroizolacją - membraną by "cug powietrza zabierał przenikające opary wychodzące poprzez wiatroizolację, ale nie wdmuchiwał jej do izolacji na powrót.
Czasami jetem zszokowany, gdy widzę okapy zamknięte na szczelno.
W okapach winno montować się taśmy z siatki pozwalające na lepszą cyrkulację powietrza od okapu ku kalenicy.
Zadanie membrany- wiato izolacji, izolacji paroprzepuszczalnej lub wysokoprzepuszczalnej usuwanie pary wodnej z warstwy izolacyjnej w jednym tylko kierunku. TZN z izolacji do przestrzeni poza membraną ( wiatroizolacją). Lecz tworzy także zaporę dla pary , która już wyszła z niej.
Jednocześnie prąd powietrza od okapu ku kalenicy tworzy swego rodzaju podciśnienie, które wyciąga parę z warstwy izolacyjnej.
Faktem jest, że na dzień dzisiejszy membran, folii paroprzepuszczalnych mamy różnych producentów i o różnych parametrach przepuszczania. Co nie znaczy, że cele ich są inne.
To tak pokrótce
Pozdrawiam
I wesołych świąt i coś dla ducha
-http://www.youtube.com/watch?v=BylvSwDIRzs&feature=related
-http://www.youtube.com/watch?v=UZ3zNb6ryhE&feature=related
Aleś namieszał ':shock:' , ale przecież święta ':D' , więc świątecznie pozdrawiam
Cezar