podniesienie dachu

Więźba dachowa to drewniana konstrukcja dachu, jego szkielet, który jest elementem konstrukcyjnym. Dlatego tak ważną sprawą jest jej dobre i bezpieczne wykonanie. Poznaj tajniki więźby dachowej i nie daj się zaskoczyć przy budowie dachu swojego domu.

Moderator: Redakcja e-dach.pl

kobietka_majster
Początkujący
Początkujący

podniesienie dachu

Post autor: kobietka_majster »

chciałam sie zapytać jakie mam podać dane dachu gdyż chcemy podnieść dach o trzy pustaki i zrobić nowe pokrycie dachu wraz z ociepleniem aby uzyskać wstępny kosztorys. chcemy wykorzystać krokwie które są poniważ są w dobrym stanie.

Przemek

Re: podniesienie dachu

Post autor: Przemek »

jaka powierzchnia dachu masz jakies zdjecia ? co jest na dachu ?

samouk

Post autor: samouk »

kobietka_majster pisze:chciałam sie zapytać jakie mam podać dane dachu gdyż chcemy podnieść dach o trzy pustaki i zrobić nowe pokrycie dachu wraz z ociepleniem aby uzyskać wstępny kosztorys. chcemy wykorzystać krokwie które są poniważ są w dobrym stanie.
Podniesienie dachu, to zmiana w konstrukcji i kubaturze budynku, a to wymaga POZWOLENIA NA BUDOWĘ. Najpierw - PROJEKT, potem - POZWOLENIE NA BUDOWĘ, a na końcu - KOSZTORYS.

Pozdr.

ecodach

Post autor: ecodach »

Mi sie wydaję , że najpierw pozwolenie na budowę , następnie projekt .
Proponuję w pierwszej kolejności załatwiać pozwolenie na podniesienie , zależy ile latek ma domek ..... ? Jeżeli dom jest ponad 100 letni to może być problem z podnoszeniem go w górę .
Miałem takich inwestorów , nie dostali zezwolenia na podnoszenie , ale na zmianę pokrycia owszem :)
Niech Państwo postarają się o pozwolenie następnie rzetelnego Wykonawcę , a w jego obowiązku będzie dopilnować reszty :) .
Pozdrawiam

samouk

ecodach pisze:Mi sie wydaję , że najpierw pozwolenie na budowę , następnie projekt :?:

samouk

Wydział Architektury w Starostwie Powiatowym wydaje (lub NIE) pozwolenie na budowę po otrzymaniu kompletu dokumentów (w tym PROJEKTU :!: )

Pozdr.

kobietka_majster
Początkujący
Początkujący

Bardzo dziękuję za instrukcje w planach remontu. Wszystkie informacje są bardzo cenne. :lol:

IDM-SERVICE
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: IDM-SERVICE »

Witam

Nie ma żadnego problemu w podniesieniu całego dachu bez jego rozbiórki w odniesieniu do robót wykonawczych.
Jednakże bez Projektu i stosownego pozwolenia na budowę nic nie róbcie. Możecie sobie tylko biedy napytać.

Pozdrawiam
Góral z Sudet

kobietka_majster
Początkujący
Początkujący

:roll: Tak zaczynamy od planów i pozwolenia. straszna biurokracja :oops:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Więźba dachowa”