Gazowa instalacja w miedzi?

Dowiedz się wszystkiego o instalacjach gazowych, które zagwarantują Ci bezpieczne i przyjazne mieszkanie. Wybierz odpowiedni piec gazowy - funkcjonalny i praktyczny.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

marcinw124
Początkujący
Początkujący

Re: Gazowa instalacja w miedzi?

Post autor: marcinw124 »

Witam, przyłącze się do tematu. Nie wystarczy świadectwo kwalifikacyjne grupa 3 ? Też mnie to interesuje więc jak ktoś zna dobrze temat to będę wdzięczny za odpowiedz. Pozdrawiam

adamis
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: adamis »

:?: O co chodzi???
adam

marcinw124
Początkujący
Początkujący

Może trochę się źle wyraziłem. Chodziło mi o to czy instalacje gazową wewnętrzną może wykonać osoba mająca świadectwo kwalifikacyjne grupy 3 i jak to dalej wygląda ? trzeba podpisać jakiś protokół czy inny dokument ?

Jarek22
Aktywny
Aktywny

Post autor: Jarek22 »

hehehe ... przepraszam...chyba źle zrozumiałem...pytasz jako instalator?(jeśli tak? to nie bierz się za gaz z takim poziomem wiedzy) jeśli inwestor to wykonawca ma obsłużyć cię kompleksowo więc ...

pzdr.
już 24 :p

marcinw124
Początkujący
Początkujący

Jarek22 pisze:hehehe ... przepraszam...chyba źle zrozumiałem...pytasz jako instalator?(jeśli tak? to nie bierz się za gaz z takim poziomem wiedzy) jeśli inwestor to wykonawca ma obsłużyć cię kompleksowo więc ...

pzdr.
Rozumiem że ty te wszystkie rzeczy wiedziałeś jak tylko się urodziłeś ale nie każdy rodzi się tak mądry jak ty i próbuje zdobywać tą wiedzę np. na forum, przecież po to ono jest, i jak nie chcesz mi pomóc to po prostu nie pisz nic, a swoje przemądrzałe wypowiedzi zatrzymaj dla swoich inwestorów.

Jarek22
Aktywny
Aktywny

Post autor: Jarek22 »

Można tak powiedzieć :D instalacje robił dziadek robi ojciec i robie ja :D więc można powiedzieć ,że się z tym urodziłem...ale na powaznie nie da się nauczyć jak wykonywać instalacje w praktyce na forum :roll: ... niestety trzeba u kogoś porobić i zobaczyć "z czym to się je " uwierz mi na słowo bo chociaż mam 24 lata to ucze "starych majstrów"-za jakich się mają- a i tak na robocie potrafią zrobić takie rzeczy że szczęka opada...

ale jeśli Ty nauczysz się instalacji na forum to ja zrobie sobie internetowy kurs na dentyste :D też można nie?

pzdr.;)
już 24 :p

marcinw124
Początkujący
Początkujący

Jarek22 pisze:...ale na powaznie nie da się nauczyć jak wykonywać instalacje w praktyce na forum...

ale jeśli Ty nauczysz się instalacji na forum to ja zrobie sobie internetowy kurs na dentyste :D też można nie?

pzdr.;)
Wydaje mi się że nie do końca zrozumiałeś o co mi chodzi, albo nie uważnie czytasz. Ja nie chcę uczyć się wykonywania instalacji, co zresztą dokładnie wynika z moich postów, chciałem poznać trochę temat od strony "formalnej", a konkretnie poznać odpowiedź na dwa (proste jak dla kogoś kto się tym zajmuje zawodowo) pytania.
Także proponuje więcej uwagi przy czytaniu, a co do kursu na dentystę to naprawdę nie wiem.

adamis
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: adamis »

Jarek22 pisze:Można tak powiedzieć :D instalacje robił dziadek robi ojciec i robie ja :D więc można powiedzieć ,że się z tym urodziłem...ale na powaznie nie da się nauczyć jak wykonywać instalacje w praktyce na forum :roll: ... niestety trzeba u kogoś porobić i zobaczyć "z czym to się je " uwierz mi na słowo bo chociaż mam 24 lata to ucze "starych majstrów"-za jakich się mają- a i tak na robocie potrafią zrobić takie rzeczy że szczęka opada...

pzdr.;)
Jarek22, jaja sobie robisz zupełnie bezpodstawnie, bo człowiek nie pyta się o to jak wykonać instalację gazową, tylko o sprawy papierkowe.
Trafiłeś ze swoim dowcipkowaniem jak kulą w płot.
Ja kiedyś zrobiłem sobie papiery kwalifikacyjne typu E. Szkolenie to była parodia. Prawie niczego się tam nie dowiedziałem o niskociśnieniowych inst. gazowych, za to b. dużo o instalacjach hutniczych, gdzie w rurę gazową wjeżdża się melexem, choć takie instalacje wcale nie były przedmiotem szkolenia.
Miałem więc papiery, potrafiłem w sposób zgodny z technologia łączyć rury na lut twardy (tego nauczyłem się sam w pół godziny) ,a nadal nie wiedziałem co i jak w kwestii przepisów.
Dowiadywałem się więc po różnych forach i szperając po internecie.
Najgorzej było z kwestią wykonywania próby szczelności z tymi uprawnieniami. Ogromna większość fachowców z wszelakimi uprawnieniami, praktyką i wiedzą prawną twierdziła, że do prób szczelności potrzeba mieć uprawnienia dozorowe.
I to jest nie prawda!!! Mając uprawnienia typu E ma się prawo do wykonania próby szczelności. Na Świadectwie Kwalifikacyjnym typu E jak byk jest napisane, że uprawnia ono do prac w zakresie "obsługi, konserwacji, remontów, montażu, kontrolno-pomiarowym. Jeśli ktoś uważa, że wytłuszczone sformułowanie nie zawiera w sobie sprawdzania szczelności inst. gazowej, to na jakiej podstawie?
Dlaczego więc przemądrzali fachowcy, włącznie z osobami na kierowniczych stołkach w gazowniach, twierdzą, że E nie daje prawa do wykonywania prób szczelności???? Nie mam pojęcia. Pewnie chodzi o kasę do wyrwania.
Uczą się już tyle lat, uczą też innych, a głupoty piszą i robią zamieszanie.
Jarek22, ile kursów skończyłeś, żeby nabyć wiedzę niezbędną do odpowiedzi na pytanie marcinw124 ?Ile trwało przyswojenie tej wiedzy? 2 minuty???
Zapytałeś i ktoś ci odpowiedział. I tyle.
Ewentualnie przyswoiłeś tą wiadomość w większym ciągu wielu innych informacji na jakimś szkoleniu.
A co by było, gdybyś akurat tej informacji nie przyswoił? Zapytał być kogoś, i ten ktoś by ci odpowiedział. Proste, normalne i powszechnie stosowane od czasu, kiedy człowiek nauczył się obróbki kamieni.
I ty chcesz to zmienić? :)
adam

ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacje gazowe”