Gaz płynny czy pompa ciepła? Co wybrać?
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Re: Gaz płynny czy pompa ciepła? Co wybrać?
A może macie jakieś doświadczenia z firmami montującymi pompy ciepła, może ktoś poleci jakiegoś konkretnego instalatora z Dolnego Śląska? Chcę ruszyć na wiosnę z budową domu. Więc proszę o pomoc!!!
wojtas13 ja mogę polecić firmę, która robi dla mnie. Firma nazywa się Nateo, więcej danych znajdziesz na ich stronie: pompyciepla.com.
Montował ktoś dużą pompę na rzece - myślimy o takiej ok. 300 kW, woda zimą ma nie mniej niż 7'C, schładzanie o ok. 2'C.
Jakie są praktyczne doświadczenia z zabezpieczeniem przed zamarzaniem?
Jakie są praktyczne doświadczenia z zabezpieczeniem przed zamarzaniem?
Wątpię czy nawet ze zagranicy ktoś odpowie, choć wiem że takie przymiarki robili w Rosji na rzekach Syberii.
U nas w powiecie ksiądz zamontował dużą PC na rzece, tyle że ma tam ciepłą wodę z chłodni elektrowni i podobno COP = 4-5.
A co to jest 300 kW? To 3 jednostki po 100 kW pracujące równolegle, nie trzeba robić wyprawy do ruskich by takie coś zobaczyć
Pompę planuję zasilić prądem z kogeneracji - taki nasz patent na ogrzewanie projektowanego basenu, ciepło z agregatu podniesie parametr po PC; do tego bateria solarna standardowa na ok. 100 kolektorów - unia coś się dołoży jak zrobimy ekologicznie.
A co to jest 300 kW? To 3 jednostki po 100 kW pracujące równolegle, nie trzeba robić wyprawy do ruskich by takie coś zobaczyć
Pompę planuję zasilić prądem z kogeneracji - taki nasz patent na ogrzewanie projektowanego basenu, ciepło z agregatu podniesie parametr po PC; do tego bateria solarna standardowa na ok. 100 kolektorów - unia coś się dołoży jak zrobimy ekologicznie.
-
karpiniuk1
- Początkujący

Przestrzegam was, że za dwa lata zacznie się kryzys energetyczny. Już teraz brakuje prądu. Po trzęsieniu ziemi i awariach elektrowni atomowych nikt w Polsce nie da zielonego światła na budowę u nas. Nie ma skąd brać prądu. Nie ma gdzie ustawić zapory, wiatr słabo wieje, węgla zabronią w brukseli.
Już dzisiaj jak nie ma prądu na wsiach, w zimie co dwa tygodnie, bo urwie się linia zasilająca to pompiarze kwiczą przy minus 20 za oknem.
Do pompy trzeba doprowadzić prąd. Gdyby nawet cop wynosił 20 to i tak by trzeba dostarczyć prądu, którego zacznie brakować. Będą wyłączenia zobaczycie. Ropa na stacjach jest już po 5.30.
Już dzisiaj jak nie ma prądu na wsiach, w zimie co dwa tygodnie, bo urwie się linia zasilająca to pompiarze kwiczą przy minus 20 za oknem.
Do pompy trzeba doprowadzić prąd. Gdyby nawet cop wynosił 20 to i tak by trzeba dostarczyć prądu, którego zacznie brakować. Będą wyłączenia zobaczycie. Ropa na stacjach jest już po 5.30.
Dla porównania ceny pc powietrze woda z najwyższej półki, wymagania przyjęte to minimum 11 kW dla temp -7 st.C - zestaw jak powyżej czyli Jedn. zewn. + jedn. wewn. + zasobnik:
ME Ecodan 11,2 kW dla - 15 = 59000 zł brutto, ( model PUHZ-HW112YHA2 z modułem wewn.)
Daikin Altherma niskotemp. 11 kW dla -7 = 30000 zł brutto ( model ERLQ014BV3 + .... )
Daikin Altherma Wysokotemp. 11 kW dla -7 = 40000 zł brutto. ( model ERRQ014AV1+EKHRD014 )
Fujitsu Waterstage 11 kW dla -7 = 31000 zł brutto. ( model WSHA155DA + AOH54LJBYL )
Średnioroczne COP dla poprzednich sezonów powyżej 3,5, urządzenia pracują w Polsce od dwóch do czterech sezonów. Wszystkie model są przystosowane do pracy w temp. ( katalogowo ) -20 st.C
Celowo urządzenia podałem przewymiarowane aby COP było takie jak pc gruntowych.
Alternatywa dla gruntowych - czy nie ?
Pozdrawiam Waldek
ME Ecodan 11,2 kW dla - 15 = 59000 zł brutto, ( model PUHZ-HW112YHA2 z modułem wewn.)
Daikin Altherma niskotemp. 11 kW dla -7 = 30000 zł brutto ( model ERLQ014BV3 + .... )
Daikin Altherma Wysokotemp. 11 kW dla -7 = 40000 zł brutto. ( model ERRQ014AV1+EKHRD014 )
Fujitsu Waterstage 11 kW dla -7 = 31000 zł brutto. ( model WSHA155DA + AOH54LJBYL )
Średnioroczne COP dla poprzednich sezonów powyżej 3,5, urządzenia pracują w Polsce od dwóch do czterech sezonów. Wszystkie model są przystosowane do pracy w temp. ( katalogowo ) -20 st.C
Celowo urządzenia podałem przewymiarowane aby COP było takie jak pc gruntowych.
Alternatywa dla gruntowych - czy nie ?
Pozdrawiam Waldek
Re: Gaz płynny czy pompa ciepła?
Karpiniuk1: Prąd to już nie problem. Jak wcześniej obiecałem, informuję co się dowiedziałem. Partia ma już gotową elektrownie wodorowa do użytku cywilnego o mocy 25 kW. Orientacyjny koszt 55.000 Zużycie wody/dobę ok. 1.5 L. Dołączając do tego DRJ200.11 czy 12 w nocy można zatankować zbiorniki na ciepłą wodę do ogrzewania 600-750 m zupełnie darmo!:-( Ale przesunęli prezentację na późna wiosnę, gdyż jak powiedział Dr Adolf: "zbyt dużo ciągle eurofrajerow". Ślązakom też nie radzę dzwonic, bo gość strasznie na nich nagrzany i zastrzeli przez telefon. Więcej na: www.nsppp.bloog.pl A, zapomnialem. Jeszcze w lutym mówili że gaz od kwietnia podrożeje nie więcej niż 10% Dziś czytam że nieaktualne. Będzie droższy. A na Ukrainie+30% od 15.04
Z tym prądem to chyba niepotrzebne obawy i straszenie tych w co wierzą wszystko co na forum się znajduje.
Prąd nie tylko do pompy ciepła trzeba doprowadzić ale do pieca i na gaz i na groszek. To że on zdrożeje nie ulega dyskusji, ale na kilkadziesiąt lat w polsce wystarczy węgla na prąd, więc spokojnie.
Pytanie do Was? czy faktycznie roczny koszt zużycia prądu do pompy ciepła to koszt około 2000zł? W styczniowym albo lutowym wydaniu ładnego domu znalazłem taką informację...
Pozdrawiam
Prąd nie tylko do pompy ciepła trzeba doprowadzić ale do pieca i na gaz i na groszek. To że on zdrożeje nie ulega dyskusji, ale na kilkadziesiąt lat w polsce wystarczy węgla na prąd, więc spokojnie.
Pytanie do Was? czy faktycznie roczny koszt zużycia prądu do pompy ciepła to koszt około 2000zł? W styczniowym albo lutowym wydaniu ładnego domu znalazłem taką informację...
Pozdrawiam
Taki kalkulator kosztów można znaleźć także na naszej stronie i dokładnie wszystko obliczyć. Jeżeli chodzi o pompę ciepła,to moim zdaniem najlepsza inwestycja,ponieważ: Dostarcza prawie darmową energię, pobierając ją z niewyczerpywalnego źródła - środowiska.
Jest wygodna i czysta - nie wymaga instalowania komina czy dodatkowego systemu wentylacji, nie wydziela zapachów; jest w pełni zautomatyzowana, nie potrzebuje konserwacji ani okresowych przeglądów.
Pracuje cicho - nie jest dokuczliwa dla otoczenia.
Jest bezpieczna dla środowiska - nie emituje sadzy ani spalin, nie zanieczyszcza więc otoczenia; układ grzewczy zasilany przez nią jest ekologiczny.
Pozwala uniezależnić się od wzrostu cen paliw (gazu, oleju opałowego) spowodowanych na przykład wyczerpywaniem się zasobów naturalnych czy międzynarodowymi konfliktami gospodarczymi.
Sprawność pompy ciepła w miarę upływu czasu nie spada - jest stała w całym okresie jej eksploatacji.
Jest wygodna i czysta - nie wymaga instalowania komina czy dodatkowego systemu wentylacji, nie wydziela zapachów; jest w pełni zautomatyzowana, nie potrzebuje konserwacji ani okresowych przeglądów.
Pracuje cicho - nie jest dokuczliwa dla otoczenia.
Jest bezpieczna dla środowiska - nie emituje sadzy ani spalin, nie zanieczyszcza więc otoczenia; układ grzewczy zasilany przez nią jest ekologiczny.
Pozwala uniezależnić się od wzrostu cen paliw (gazu, oleju opałowego) spowodowanych na przykład wyczerpywaniem się zasobów naturalnych czy międzynarodowymi konfliktami gospodarczymi.
Sprawność pompy ciepła w miarę upływu czasu nie spada - jest stała w całym okresie jej eksploatacji.
-
przemasboss
- Zainteresowany

Ja tam wolę tradycyjne centralne ogrzewanie. Mamy kocioł z podajnikiem Zębca, palimy w nim praktycznie wszystkim ale najwięcej węglem kamiennym. Wujek miał kiedyś ogrzewanie na gaz a teraz przeszedł na centralne.