Połączenie fundamentu ze ścianą z bloczka styropianowego
Moderator: Redakcja e-izolacje.pl
Połączenie fundamentu ze ścianą z bloczka styropianowego
Witam,
Proszę o radę. Buduję dom. Postanowiłem ściany postawić z bloczka styropianowego. Proponowano mi, że by fundamenty również zrobić z ych bloczków ale zdecydowałem się na inną formę. I tu zaczna się mój problem. Koncepcja była taka, że zaleję w ziemi beton z uzbrojeniem a po zimie postawię na tym bloczki styropianowe. I tak zrobiłem. Zalałem fundamenty w ziemii i wyszedłem nimi jakieś 25cm ponad ziemię oczywiście robiąc poziom pod bloczki.
Ponieważ część fundamentów nad ziemią (jakieś 50cm) chcę zrobić już z bloczków styro i dalej kontynuować ścianę.
Tu mam kłopot. Gdzie dać izolację poziomą na fundamentach? Jeżeli teraz pomiędzy wylanym betonem a pierwszą warstwą bloczków czy pomiędzy dwiema warstwami bloczków (50 cm) a dalszą częścią ścian, a może wogóle tego nie robić?
Proszę o sensowną radę.
Proszę nie pisać żebym zmienił system, że fundamenty złe, że nie tak. Pewne kroki są już podjęte i tego nie zmienię.
Pozdrawiam
Proszę o radę. Buduję dom. Postanowiłem ściany postawić z bloczka styropianowego. Proponowano mi, że by fundamenty również zrobić z ych bloczków ale zdecydowałem się na inną formę. I tu zaczna się mój problem. Koncepcja była taka, że zaleję w ziemi beton z uzbrojeniem a po zimie postawię na tym bloczki styropianowe. I tak zrobiłem. Zalałem fundamenty w ziemii i wyszedłem nimi jakieś 25cm ponad ziemię oczywiście robiąc poziom pod bloczki.
Ponieważ część fundamentów nad ziemią (jakieś 50cm) chcę zrobić już z bloczków styro i dalej kontynuować ścianę.
Tu mam kłopot. Gdzie dać izolację poziomą na fundamentach? Jeżeli teraz pomiędzy wylanym betonem a pierwszą warstwą bloczków czy pomiędzy dwiema warstwami bloczków (50 cm) a dalszą częścią ścian, a może wogóle tego nie robić?
Proszę o sensowną radę.
Proszę nie pisać żebym zmienił system, że fundamenty złe, że nie tak. Pewne kroki są już podjęte i tego nie zmienię.
Pozdrawiam
-
IDM-SERVICE
- Superużytkownik

Re: Połączenie fundamentu ze ścianą z bloczka styropianowego
Witam
Powinieneś zwolnić kierownika budowy.
Rzecz podstawowa. zmieniasz materiał konstrukcyjny ścian. Tym samym wychodzisz poza prawa autorskie i prawo budowlane.
Zmiana konstrukcji ścian to istotna zmiana.
Napisz do autora projektu części konstrukcyjnej o przesłanie wkładki na zmianę technologii stawiania ścian.
Taka zmiana winna być odnotowana w dzienniku budowy.
Pozdrawiam
Rzecz podstawowa. zmieniasz materiał konstrukcyjny ścian. Tym samym wychodzisz poza prawa autorskie i prawo budowlane.
Napisz do autora projektu części konstrukcyjnej o przesłanie wkładki na zmianę technologii stawiania ścian.
Pozdrawiam
Góral z Sudet
Daj jedną pod pierwszą warstwe bloczka a drugą na wysokośći chudziaka
Nie bardzo wiem czemu mam zwalniać kiero? Czy tylko ze względu na zmianę materiału?IDM-SERVICE pisze:Witam
Pozdrawiam
W projekcie mam zapisane, że może być beton lany, więc nie ma tematu, jeżeli chodzi o ściany, to architekt wystąpił o takie pozwolenie i je otrzymał.
Też mi się wydawało, że powinny być dwie. Zastanawiało mnie tylko, czy nie zatraca się w ten sposób sensu budowania z bloczka styro.bomont pisze:Daj jedną pod pierwszą warstwe bloczka a drugą na wysokośći chudziaka
Pozdrawiam
-
IDM-SERVICE
- Superużytkownik

Witam
Kiedyś robiłem kwiaciarnię z "pustaków styropianowych" zalewanych betonem od środka. Po roku eksploatacji docieplił budynek.
Nie zbyt fortunne rozwiązanie. W tamtych czasach jednak było to nowum.
Natomiast nie wiem co w Twoim projekcie ma być zalewane betonem.
Jeżeli wspomniałem o kierowniku to dlatego, że ON powinien te kwestie Tobie wyjaśnić.
Pozdrawiam
Cóż dla mnie beton lany to ściana betonowa monolityczna.W projekcie mam zapisane, że może być beton lany
Kiedyś robiłem kwiaciarnię z "pustaków styropianowych" zalewanych betonem od środka. Po roku eksploatacji docieplił budynek.
Jeżeli wspomniałem o kierowniku to dlatego, że ON powinien te kwestie Tobie wyjaśnić.
Pozdrawiam
Góral z Sudet
To fakt, że powinien mi to wyjaśnić, i pewnie nie jest najlepszy, ale ciężko znaleźć jakiegoś w mojej okolicy kto miał z tym styczność.IDM-SERVICE pisze:Witam
Cóż dla mnie beton lany to ściana betonowa monolityczna.W projekcie mam zapisane, że może być beton lany
Pozdrawiam
Pustaki styropianowe poznałem w Szwecji i dlatego tu buduję z tego. Zapewne to co Ty budowałeś to było 5(styro)+15(beton)+5(styro), ja buduję w systemie 15-15-5. Pisząc o betonie lanym miałem na myśli same fundamenty, ściany w projekcie miałem przewidziane z Ytonga
-
IDM-SERVICE
- Superużytkownik

Witam
Właśnie z takich 5x15x5cm
Prześlij mi na e-mail rysunki z projektu te które chcesz realizować
i opisówkę do tego rozwiązania.
Pozdrawiam
Właśnie z takich 5x15x5cm
Prześlij mi na e-mail rysunki z projektu te które chcesz realizować
i opisówkę do tego rozwiązania.