Kolektor oddalony od domu?
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Kolektor oddalony od domu?
Planuję montaż kolektora słonecznego, niestety na dachu budynku nie da się go umieścić (niekorzystne ustawienie względem stron świata i drzewa). Na szczęście jest garaż, jednak oddalony od domu o około 10m. Od kolektora umieszczonego na garażu do wymiennika w piwnicy domu byłoby około 20m rury. Czy to jest odległość do przyjęcia? Jakieś specjalne izolacje? Myślałem o przeprowadzeniu rur do wymiennika przez garaż (nieogrzewany) i w wykopie (osłonięte rurą pcv lub kanałem). Szukam dobrego wykonawcy takiej instalacji z okolic Warszawy.
ziemniak
ziemniak
Zwróć też uwagę na grupę pompową oraz przekrój rur na takiej odległości możesz nie uzyskać obliczeniowego przepływu przez układ kolektorów
Zrobiłem układ 10 szt kolektorów 2,64 m2 absorbera każdy mimo zmontowanie największej grupy pompowej brakuje ok 2l/min obliczeniowy 11,6l/min
zbyt długa magistrala ok 22 m w jedną stronę rur dn 25 z nierdzewki zbyt duże opory
Ale działa jest tylko większa delta t niż w innych instalacjach
Zrobiłem układ 10 szt kolektorów 2,64 m2 absorbera każdy mimo zmontowanie największej grupy pompowej brakuje ok 2l/min obliczeniowy 11,6l/min
zbyt długa magistrala ok 22 m w jedną stronę rur dn 25 z nierdzewki zbyt duże opory
Ale działa jest tylko większa delta t niż w innych instalacjach
Re: Kolektor oddalony od domu?
Podobna konstrukcja została założona na kolektorach marki APAREL.ziemniak pisze:Planuję montaż kolektora słonecznego, niestety na dachu budynku nie da się go umieścić (niekorzystne ustawienie względem stron świata i drzewa). Na szczęście jest garaż, jednak oddalony od domu o około 10m. Od kolektora umieszczonego na garażu do wymiennika w piwnicy domu byłoby około 20m rury. Czy to jest odległość do przyjęcia? Jakieś specjalne izolacje? Myślałem o przeprowadzeniu rur do wymiennika przez garaż (nieogrzewany) i w wykopie (osłonięte rurą pcv lub kanałem). Szukam dobrego wykonawcy takiej instalacji z okolic Warszawy.
ziemniak

Witam.
ERGOM napisał:
Ale dla czego nie na dachu?
pozdrawiam.
Witold
ERGOM napisał:
Tak na pierwszy rzut oka widać, że to instalacja do podgrzewania basenu.Podobna konstrukcja została założona na kolektorach marki APAREL.
Ale dla czego nie na dachu?
pozdrawiam.
Witold
Z tego co widziałem w dokumentacji (montował "nasz" monter), klient nie chciał montować nic na dachu.
Natomiast jezeli chodzi o basen to ma Pan rację - kolektory służą nie tylko do ogrzewenia wody w domu, ale też w basenie
Natomiast jezeli chodzi o basen to ma Pan rację - kolektory służą nie tylko do ogrzewenia wody w domu, ale też w basenie
Wwa-InstalMark-polecam - Pan Michał