komora spalania
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Re: komora spalania
No właśnie coś on mi tu kręci,nie wiem o co mu chodzi, mówie mu że wyczytałem to tu to tam że może być kocioł turbo a on swoje że NIE!
Jakiś może ma w tym cel cwaniaczek albo taki właśnie fachura z niego że g... wie heh.
Dzięki bardzo Pozdrawiam!
Jakiś może ma w tym cel cwaniaczek albo taki właśnie fachura z niego że g... wie heh.
Dzięki bardzo Pozdrawiam!
Prawdą jest jedynie to, że wyrzut spalin przez ścianę budynku z kotłów z zamkniętą komorą spalania jest możliwy wyłącznie w domach jednorodzinnych (a dokładnie do 4 lokali mieszkalnych - z tego co pamiętam).DamSz2 pisze:Mam pytanie
Prawdą jest że kotły gazowe z Zamkniętą komorą spalania można montować tylko w domach jednorodzinnych???????
Tzn. w blokach, kamienicach, lokalach mieszkalnych wielorodzinnych można montować kotły tylko z otwartą komorą spalania???????????
Pozdrawiam
Reszta prawdą nie jest.
Pozdrawiam
rokarda
...nie ma rzeczy niemożliwych, dopóki nie wezmą się za nie fachowcy!
Wszystko się zgadza dlatego napisałem że w tym przypadku wszystko można załatwić kanałem kominowym (odprowadzenie i pobór) i sprawa jest załatwiona
pzdr.
pzdr.
już 24 :p
-
IDM-SERVICE
- Superużytkownik

Witam
I prawdę i nie prawdę piszecie.
Jak zwykle jest ona po środku.
Zgodnie z nowymi przepisami tyczącymi się instalacji gazowych, to każda zmiana jej i odbiorników wymaga uzgodnienia z gazownią i w niektórych przypadkach pozwolenia na budowę.
Dlatego też zaproś do siebie nie "fachowca" a projektanta, który powie, czy w Twoim przypadku da się zamontować kocioł na zgłoszenie, czy na pozwolenie.
Przede wszystkim chodzi tu o bezpieczeństwo nie tylko Twoje, ale i innych współmieszkańców.
Pozdrawiam
Zgodnie z nowymi przepisami tyczącymi się instalacji gazowych, to każda zmiana jej i odbiorników wymaga uzgodnienia z gazownią i w niektórych przypadkach pozwolenia na budowę.
Dlatego też zaproś do siebie nie "fachowca" a projektanta, który powie, czy w Twoim przypadku da się zamontować kocioł na zgłoszenie, czy na pozwolenie.
Przede wszystkim chodzi tu o bezpieczeństwo nie tylko Twoje, ale i innych współmieszkańców.
Pozdrawiam
Góral z Sudet
Pobór powietrza może być z zewnątrz budynku (przez ścianę), o ile administrator/właściciel budynku wyrazi zgodę, lub wprost z pomieszczenia kotłowni (jeśli np wentylator w kotle ma słabe osiągi)Jarek22 pisze:Wszystko się zgadza dlatego napisałem że w tym przypadku wszystko można załatwić kanałem kominowym (odprowadzenie i pobór) i sprawa jest załatwiona
pzdr.
Spaliny kanałem, ale w przypadku kotłów z zamkniętą komorą, możliwe jest podłączenie wielu kotłów do jednego przedowu spalinowego typu LAS (no ale to przy nowych budynkach, bo w istniejących nie ma możliwości, aby się 4 Polaków w tej materii dogadało)
Pozdrawiam wiosennie,
rokarda
...ale DamSz2 nie o to pytałIDM-SERVICE pisze:Witam
Pozdrawiam
.[/quote]
Pobór powietrza może być z zewnątrz budynku (przez ścianę), o ile administrator/właściciel budynku wyrazi zgodę, lub wprost z pomieszczenia kotłowni (jeśli np wentylator w kotle ma słabe osiągi)
Spaliny kanałem, ale w przypadku kotłów z zamkniętą komorą, możliwe jest podłączenie wielu kotłów do jednego przedowu spalinowego typu LAS (no ale to przy nowych budynkach, bo w istniejących nie ma możliwości, aby się 4 [/quote]
NAPISZE DUŻYMI LITERAMI JAK KTOŚ MA KŁOPOTY Z CZYTANIEM ZE ZROZUMIENIEM : PO CO KOMBINOWAĆ I PYTAĆ O ZGODĘ ADMINISTRATORA BUDYNKU JEŚLI POBÓR POWIETRZA I ODPROWADZANIE SPALIN MOŻE BYĆ ZROBIONE JEDNYM PRZEWODEM KOMINOWYM?????????
A WŁAŚNIE DamSz2 MA TAKI PROBLEM , i nie trzeba niszczyć elewacji itp. a co do poboru powietrza z pomieszczenia kotłowni to musi ona być bardzo duża i mieć kanał nawiewny aby był odpowiedni dopływ powietrza, a w mieszkanku 40m2 gdzie okna są uszczelnione jak to spełnić?(dalej wypada niszczyć elewacje dla nawiewu) chyba że czy zima czy lato okno otwarte
pzdr.
Pobór powietrza może być z zewnątrz budynku (przez ścianę), o ile administrator/właściciel budynku wyrazi zgodę, lub wprost z pomieszczenia kotłowni (jeśli np wentylator w kotle ma słabe osiągi)
Spaliny kanałem, ale w przypadku kotłów z zamkniętą komorą, możliwe jest podłączenie wielu kotłów do jednego przedowu spalinowego typu LAS (no ale to przy nowych budynkach, bo w istniejących nie ma możliwości, aby się 4 [/quote]
NAPISZE DUŻYMI LITERAMI JAK KTOŚ MA KŁOPOTY Z CZYTANIEM ZE ZROZUMIENIEM : PO CO KOMBINOWAĆ I PYTAĆ O ZGODĘ ADMINISTRATORA BUDYNKU JEŚLI POBÓR POWIETRZA I ODPROWADZANIE SPALIN MOŻE BYĆ ZROBIONE JEDNYM PRZEWODEM KOMINOWYM?????????
A WŁAŚNIE DamSz2 MA TAKI PROBLEM , i nie trzeba niszczyć elewacji itp. a co do poboru powietrza z pomieszczenia kotłowni to musi ona być bardzo duża i mieć kanał nawiewny aby był odpowiedni dopływ powietrza, a w mieszkanku 40m2 gdzie okna są uszczelnione jak to spełnić?(dalej wypada niszczyć elewacje dla nawiewu) chyba że czy zima czy lato okno otwarte
pzdr.
a kolega to chyba się wyrwał z innego wymiaruIDM-SERVICE pisze:Witam
Pozdrawiam
pzdr.
-
IDM-SERVICE
- Superużytkownik

Witam
Czasami słyszy się o wyburzonym domu tytułem eksplozji instalacji gazowej.
Dlatego tez obostrzono przepisy w tym zakresie.
Nadto należy mieć na uwadze, że bez zgody właściciela budynku - wspólnoty nie można sobie gdzie się chce wpinać przewody spalinowe od pieca c.o. A co za tym idzie należy wykonać uproszczony projekt i go uzgodnić zarówno w gazowni, wspólnocie, z właścicielem budynku, kominiarzem, a czasami uzyskać pozwolenie na budowę lub dokonać zgłoszenia (mając wszystkie niezbędne uzgodnienia)
BEZ ZGODY WŁAŚCICIELA - WSPÓLNOTY NIC NIE MOŻNA ZROBIĆ - niezależnie od przyjętego rozwiązania.
ewentualnie pier... sobie w kibelku
Pozdrawiam
p.s.
Poczytajcie nie tylko forum ale i znowelizowane prawo budowlane.
Pośrednio w moim stwierdzeniu jest i odpowiedź....ale DamSz2 nie o to pytał
Cóż wymiar jest właściwy. Ludzie sobie nie zdają czasami sprawy z obowiązujących przepisów. Potem są zdziwieni, gdy przychodzi nadzór budowlany i każe im uiszczać kary łącznie z demontażem wykonanych instalacji , czy też przywróceniem do stanu pierwotnego to co jest wykonane w sprzeczności z obowiązującymi normami.a kolega to chyba się wyrwał z innego wymiaru Very Happy
Czasami słyszy się o wyburzonym domu tytułem eksplozji instalacji gazowej.
Dlatego tez obostrzono przepisy w tym zakresie.
Nadto należy mieć na uwadze, że bez zgody właściciela budynku - wspólnoty nie można sobie gdzie się chce wpinać przewody spalinowe od pieca c.o. A co za tym idzie należy wykonać uproszczony projekt i go uzgodnić zarówno w gazowni, wspólnocie, z właścicielem budynku, kominiarzem, a czasami uzyskać pozwolenie na budowę lub dokonać zgłoszenia (mając wszystkie niezbędne uzgodnienia)
BEZ ZGODY WŁAŚCICIELA - WSPÓLNOTY NIC NIE MOŻNA ZROBIĆ - niezależnie od przyjętego rozwiązania.
ewentualnie pier... sobie w kibelku
Pozdrawiam
p.s.
Poczytajcie nie tylko forum ale i znowelizowane prawo budowlane.
Góral z Sudet
Nie rób fermentu bo i tak tego nie stosuje( ciekaw jestem czy przestrzegasz"procedure" hehe) Jeśli chodzi i znajomość przepisów to moja wiedza jest bardzo dobra a może i wzorowa i ja wiem jakie są procedury ale musze uklęknąc i 3 razy się przeżegnać...nie stosuje:( jedynie jesli chodzi o nowe instalacje gazowe dlaczego? bo ta procedura to jest idioctwo! jak miałbym robić centralne ogrzewanie w zamieszkałym wcześniej mieszkaniu to ok miesiąca zajeły by"wszystkie procedury" okej można zaprosić kominiarza(jesli ktoś ma dylemat czy stary kocioł mógł być podłączony do dymnego heh?) wszystko można ominąć na równi z prawem i każdy będzie zadowolony a najbardziej inwestor bo oszczędzi trochę pieniędzy...inna sprawa się ma wtedy kiedy sąsiadów mamy pod.......aczy...to niestety lecimy z procedurką(pomijając gazownictwo) nie ma takiej potzreby...gazu wystarczy dla wszystkich;) chyba że jest jakaś ogromna rozbudowa w lokalu mieszkalnym
Ogólnie:wchodzić i robić -nie trzeba wykonywać kilku linijek jakie wypisał IDM-SERVICE "poza małymi wyjątkami" koniec kropka
pzdr.
Ogólnie:wchodzić i robić -nie trzeba wykonywać kilku linijek jakie wypisał IDM-SERVICE "poza małymi wyjątkami" koniec kropka
pzdr.
pzdr.[/quote]
...tak właśnie napisałam kilka postów wyżej, mam nadzieję że dla innych - zrozumiale. Wersja z powietrzem z zewnątrz to opcja, przewidziana przez wszystkich producentów kotłow turbo (mam nadzieję, że nie tylko po to, abyśmy mieli o czym dyskutować) szczególnie wskazana w sytuacjach, kiedy w sąsiednie przewody dymne podłączone są kotły na paliwo stałe, i istnieje ryzyko zassania spalin przez wentylator kotła.
Do poboru powietrza z zewnątrz wystarczy przewód o średnicy 80 mm
P.S. Nie wiem skąd przekonanie, że rozumienie tekstu pisanego dużymi literami jest łatwiejsze.
pozdrawiam,
pzdr.[/quote]
...tak właśnie napisałam kilka postów wyżej, mam nadzieję że dla innych - zrozumiale. Wersja z powietrzem z zewnątrz to opcja, przewidziana przez wszystkich producentów kotłow turbo (mam nadzieję, że nie tylko po to, abyśmy mieli o czym dyskutować) szczególnie wskazana w sytuacjach, kiedy w sąsiednie przewody dymne podłączone są kotły na paliwo stałe, i istnieje ryzyko zassania spalin przez wentylator kotła.
Do poboru powietrza z zewnątrz wystarczy przewód o średnicy 80 mm
P.S. Nie wiem skąd przekonanie, że rozumienie tekstu pisanego dużymi literami jest łatwiejsze.
pozdrawiam,
Jeszcze małe uzupełnienie: przez ścianę można spaliny wyrzucać przy kotłach gazowych o mocy do 21kW, a wylot przewodu spalinowego musi znajdować sie min. 50cm od najbliższego okna.rokarda pisze:Prawdą jest jedynie to, że wyrzut spalin przez ścianę budynku z kotłów z zamkniętą komorą spalania jest możliwy wyłącznie w domach jednorodzinnych (a dokładnie do 4 lokali mieszkalnych - z tego co pamiętam).DamSz2 pisze:Mam pytanie
Prawdą jest że kotły gazowe z Zamkniętą komorą spalania można montować tylko w domach jednorodzinnych???????
Tzn. w blokach, kamienicach, lokalach mieszkalnych wielorodzinnych można montować kotły tylko z otwartą komorą spalania???????????
Pozdrawiam
Reszta prawdą nie jest.
Pozdrawiam
rokarda
-
IDM-SERVICE
- Superużytkownik

Witam
Takich doradców jak Jarek22 powinno się unikać.
Cóż żyjemy w społeczeństwie i powinniśmy się szanować wzajemnie.
Nie doradzaj nikomu w sposób, który w przyszłości może narazić pytającego na nieprzyjemne konsekwencje. Jesteś tutaj anonimowy i nie będziesz brał odpowiedzialności za swoje słowa.
Nie olewaj obowiązujących przepisów, gdyż kiedyś możesz się nieprzyjemnie sparzyć
Pozdrawiam
Takich doradców jak Jarek22 powinno się unikać.
Cóż żyjemy w społeczeństwie i powinniśmy się szanować wzajemnie.
Nie doradzaj nikomu w sposób, który w przyszłości może narazić pytającego na nieprzyjemne konsekwencje. Jesteś tutaj anonimowy i nie będziesz brał odpowiedzialności za swoje słowa.
Nie olewaj obowiązujących przepisów, gdyż kiedyś możesz się nieprzyjemnie sparzyć
Pozdrawiam
Góral z Sudet
Nic dodać nic ująć 
a teraz niech każdy sobie odpowie "jaką miał procedure jak wykonywał/inwestował w rozbudowe instalacji czy gazowej,c.o albo i wod-kan bo pod to też to podchodzi ,a nawet wymiana okna powinna być zrobiona jako zgłoszenie)
i będziemy wiedzieli kto jest tym zaje....stym doradcą czyżby IDM-SERVICE
pzdr. dla filusiów
a teraz niech każdy sobie odpowie "jaką miał procedure jak wykonywał/inwestował w rozbudowe instalacji czy gazowej,c.o albo i wod-kan bo pod to też to podchodzi ,a nawet wymiana okna powinna być zrobiona jako zgłoszenie)
i będziemy wiedzieli kto jest tym zaje....stym doradcą czyżby IDM-SERVICE
pzdr. dla filusiów
masz rację - max moc to 21 kW, ale mam wrażenie, że w tym przypadku odległość to minimum 5,0 m. Odległość 50 cm dotyczy urządzeń do mocy 4 kW (albo 5,0 kW - nie pamiętam dokładnie)KretusRex pisze: Jeszcze małe uzupełnienie: przez ścianę można spaliny wyrzucać przy kotłach gazowych o mocy do 21kW, a wylot przewodu spalinowego musi znajdować sie min. 50cm od najbliższego okna.
Pozdrawiam wiosennie
rokarda