Dobudowa
Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl
-
MrRobercik
- Początkujący

Dobudowa
Witam.Mam pytanie;mieszkam w domu szesciorodzinnym,parterowym,patrząc z góry na ten dom ,jest on w literze C.Ja mieszkam na rogu tego domu,ale nie w tym rzecz;chciałbym sie dobudowc i nie wiem od czego zacząc?znajomi mówia ze najpierw powinienem zacząc od pisemnej zgody sasiadów.Czy to prawda i czy oby od tego powinienem zacząc?Oczywiście mieszkania mamy wszyscy wykupione na własnośc.Z góry dziękuje.
Re: Dobudowa
Należy rozpocząc od zgody wspólnoty.
Prowdopodobnie działka na której znajduje się budynek należy do wszystkich mieszkańców (mają proporcjonalne udziały). W związku z tym, że do wniosku o wydanie pozwolenia na budowę niezbędne będzie oświadczenie o dysponowaniu gruntem na cele budowlane potrzebna będzie zgoda na roboty budowlane od innych właścicieli tej działki.
Pozdrawiam
Prowdopodobnie działka na której znajduje się budynek należy do wszystkich mieszkańców (mają proporcjonalne udziały). W związku z tym, że do wniosku o wydanie pozwolenia na budowę niezbędne będzie oświadczenie o dysponowaniu gruntem na cele budowlane potrzebna będzie zgoda na roboty budowlane od innych właścicieli tej działki.
Pozdrawiam
AIGMA - Projektowanie i Obsługa Inwestycji
Re: Dobudowa
To prawda. Oświadczenie o posiadanym prawie do dysponowania nieruchomością na cele budowlane jest podstawą. Należy je dołaczyć do wniosku o pozwolenie na budowę, a sąsiedzi jako współwłaściciele nieruchomości będą stronami postępowania administracyjnego. Radzę mieć te zgody na piśmie