Wydaje mi się że sam exel tego nie policzy
Nauka ciesielstwa dla niewtajemniczonych (bez matematyki)
Moderator: Redakcja e-dach.pl
Re: Nauka ciesielstwa dla niewtajemniczonych (bez matematyki
"Dachołaz namów docenta aby się pochwalił tym exelem jak to działa... "
docent jakoś to wrzuca wexela i jedzie. nie myli się dzięki temu
gunar-wycinam dachy z pasją
no widzę że zainteresowanie starymi metodami ma małe wzięcie to jednak poważne forum tu sami cieśle obliczeniowi
PRZEMAAASS!
U progu ery wycinania więźby na centrum ciesielskim sterowanym komputerowo to naprawdę wstyd się przyznawać że nie oblicza się wymiarów elementów więźby,więc się nie dziw.
ale czy wszyscy tu posiedli taką wiedzę by zmierzyć się z obliczeniami, przecież nie każdy zdawał maturę z matematyki
PRZEMAAASS!
Nie matura lecz chęć szczera.....
Moim zdaniem nie trzeba zdawać matury z matematyki. Najważniejsze to mieć upór w pozytywnym tego słowa znaczeniu. Ja zaliczyłem kup... wieczorków solo i kolegą cieślą, gdzie była burza mózgów. Ostatnio znalazłem gdzieś stary zeszyt z moimi ćwiczeniami w stylu wirtualny dach -trzeba policzyc wszyskie elementy. kup... mnie to kosztowało nerwów i czasu. I co najwazniejsze: nie mogę robić żadnych przerw w obliczeniach, tylko dalej się rozwijać. Kto stoi w miejscu ten grzężnie w błocie. Czasem łapię się na tym jadąc gdzieś autem, gdy ciesle robią dach, i już wiem kto ten dach, ponieważ jest tylko kilku cieśli u nas, którzy zacinają końcówki krokwi.
Student siedż i licz sobie. Jak masz kolegę inż. to niech ci pomoże...
Student siedż i licz sobie. Jak masz kolegę inż. to niech ci pomoże...
Nowy tu jestem i tak czytam o tym wyliczaniu i chociaż cieślą ani stolarzem nie jestem domek letniskowy na działce postawiłem.
A krokwie wycinałem na dole z szablonu zrobionego z deski.
Nic nie liczyłem a pasują elegancko.
A krokwie wycinałem na dole z szablonu zrobionego z deski.
Nic nie liczyłem a pasują elegancko.
Sens obliczeń tkwi w tym że wiemy co do ułamka centymetra co robimy.
Sęns jest wtedy gdy mamy pewność że nie ma pomyłki a sprawdzic możemy to tylko na dachu? w początkowym etapie nauki obliczeniowej może to nas drogo kosztować, ale czego nie robi się dla postępu. Na początku radziłbym jednak eksperymentować na czymś mniejszym może przydomowa altankadocent56 pisze:Sens obliczeń tkwi w tym że wiemy co do ułamka centymetra co robimy.
PRZEMAAASS!
Sposobem na sprawdzenie obliczeń jest beż wycięcia krokwi ,tylko na dwu wyrysowanych zbudować szablon .Można obliczenia powtórzyć lub przeprowadzić drugim sposobem.
przy kopercie trudno o szablon i dwa sposoby czyli każdy z was zna dwie metody i każdą przelicza dwa razy czy tylko wyrywkowo. Ja myślę że najtrudniejsze poza liczeniem jest wyrysowanie tego na krokwiach no i co z nierównościami i krzywiznami drewna, no i wiercenia na jętkach też idzie obliczyć?
PRZEMAAASS!
Znam cieśli którzy robią więźbę na podstawie szablonu i powiedzieli że szablon robią niezależnie od tego czy w dachu jest pełny wiązar.Można sprawdzać albo licząc dwa razy lub liczyć dwiema metodami .Można w więźbie policzyć wszystko.A najlepiej rysuje się alfa winklem. Do wyrównywania fal dunaju po kiepskiej taśmówce tartaku trzeba użyć hebla np Makity.
Nie przesadzaj z krzywiznami drewna
Jak się dobrze przyłożysz do nauki to nie będziesz żałował , tak jak Paweł pisał wystarczą chęcistudent1 pisze:przy kopercie trudno o szablon i dwa sposoby czyli każdy z was zna dwie metody i każdą przelicza dwa razy czy tylko wyrywkowo. Ja myślę że najtrudniejsze poza liczeniem jest wyrysowanie tego na krokwiach no i co z nierównościami i krzywiznami drewna, no i wiercenia na jętkach też idzie obliczyć?