odbiory budowlane
Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl
-
klewiadokasia
odbiory budowlane
witam
Mam pytanie, czy jeżeli projekt budynku nie zgadza się z wykonaniem, to czy budynek może zostać nieodebrany? np. w projekcie jest ogrzewanie podłogowe, a w wykonaniu tylko częściowo to zrobiono? Czy wykonawca musi to poprawić, czy jest szansa aby to ominąć?
Mam pytanie, czy jeżeli projekt budynku nie zgadza się z wykonaniem, to czy budynek może zostać nieodebrany? np. w projekcie jest ogrzewanie podłogowe, a w wykonaniu tylko częściowo to zrobiono? Czy wykonawca musi to poprawić, czy jest szansa aby to ominąć?
Re: odbiory budowlane
Jak został stworzony certyfikat energetyczny dla tego obiektu?.
Pracuję w zawodzie elektryka od 1969rw Elektromontażu.
Zmiana ogrzewania podłogowego na grzejnikowe, nie jest istotną zmianą i nie będzie problemu z odebraniem budynku. W ogóle to dla budownictwa jednorodzinnego nie sa wymagane projekty wewnętrznych instalacji sanitarnych przy wydawaniu pozwolenia na budowę.
Ale nadzory wymagają projektów instalacji przy odbiorze.
Co do tematu to tak j.w. taka zmiana nie ma wpływu na odbiór.
Panie deggial, nie wymagają projektów instalacji tylko protokołu odbiorów przyłączy i badań instalacji, a to jest różnicadeggial pisze:Ale nadzory wymagają projektów instalacji przy odbiorze.
Akurat tu się mylisz. Nie wiem ile odbiorów przerobiłeś, ale ja z doświadczenia wiem co wymaga mój PINB i kilka razy niektórym inwestorom ratowałem dupsko bo w projekcie nie było instalacji wod-kan i elektrycznych.
No to widocznie każdy PINB interpretuje sobie inaczej prawo. U mnie nigdy nikt nie patrzył na projekty instalacji przy odbiorze.
A jak to jest gdy na działce stoi budynek gospodarczy bez pozwolenia. Czy przy odbiorze domu mogę się do tego doczepić ?
-
Inspektor Nadzoru
- Początkujący

Pomoc przy odbiorze mieszkań oraz inspektor nadzoru z doświadczeniem.
Referencje i opis usług dostępne na www.nadzor-budowlany.mazowsze.pl
www.mirbud-nadzory.pl
Zapraszam do współpracy Mirosław Kruczyński 505-950-412
e-mail miroslaw.kruczynski@wp.pl.
www.mirbud-nadzory.pl
-
ciekawski83
- Aktywny

- Kontakt:
polecam, miałem przyjemnośćInspektor Nadzoru pisze:Pomoc przy odbiorze mieszkań oraz inspektor nadzoru z doświadczeniem.
www.mirbud-nadzory.pl