Witam serdecznie Forumowiczów,
Przejżałam na tym forum kilka wątków dot. porastania dachów mchem i mam pytanie. Czy istnieje bezwględna potrzeba czyszczenia dachu w takim przypadku? Czy mech / inne porosty niszczą dachówkę (akurat mam na myśli ceramiczną)? Osobiście bardzo podoba mi się zazieleniony dach i byłabym skłonna go wyczyścić tylko wtedy, gdybym wiedziała na pewno, że dachówka jest przez porosty niszczona. Czy są dowody na to, że tak jest w rzeczywistości? Czy dach nie może być porośniety mchem?
czy mech trzeba niszczyć?
Moderator: Redakcja e-dach.pl
Re: czy mech trzeba niszczyć?
Witaj!
W pierwszej kolejności przeczytaj artykuł Niech zniknie mech.
Dodatkowo w dziale porady znajdziesz informacje na temat konieczności usuwania i impregnacji pokryć narażonych na porastanie mchem.
W odpowiedzi na Twoje pytanie mogę podpowiedzieć, że porastanie pokrycia mchem jest efektem złej wentylacji pokrycia. Niestety mech wnikając w dachówkę niszczy jej strukturę ( zjawisko erozji). Usuwanie biologi z dachu jest jak najbardziej wskazane i przedłuża żywotność pokrycia.
W pierwszej kolejności przeczytaj artykuł Niech zniknie mech.
Dodatkowo w dziale porady znajdziesz informacje na temat konieczności usuwania i impregnacji pokryć narażonych na porastanie mchem.
W odpowiedzi na Twoje pytanie mogę podpowiedzieć, że porastanie pokrycia mchem jest efektem złej wentylacji pokrycia. Niestety mech wnikając w dachówkę niszczy jej strukturę ( zjawisko erozji). Usuwanie biologi z dachu jest jak najbardziej wskazane i przedłuża żywotność pokrycia.
-
MistrzJan
- Superużytkownik

Szanowna miłośniczko mchów! Zastanawiam się czy warto co 2-3 lata wydawać niemałe pieniążki na usuwanie mchu . Przy czym dach narażony jest na uszkodzenia mechaniczne i chemiczne . Po 20-30 latach wymienisz sobie pokrycie na nowy model
. Mówię całkiem poważnie. Pozdrawiam Jan
Po mnie nie ma poprawek!!!!
-
Natalia2010
- Początkujący

Rzeczywiście. Jestem wielką miłośniczką mchów. I zielonych dachów. O czyszczeniu dachów mówi się wiele, ale o tym w jaki sposób mech szkodzi dachówce już trudno znaleźć informacje. I po jakim czasie "zalegania" szkodzi. Może to jest jak z Calgonem, niby pomaga, ale nie używałam go przez 10 lat przy bardzo twardej wodzie i grzałka w pralce w stanie rewelacyjnym - nie jest to tylko moje doświadczenie. A Calgon kosztuje niemałoMistrzJan pisze:Szanowna miłośniczko mchów! Zastanawiam się czy warto co 2-3 lata wydawać niemałe pieniążki na usuwanie mchu . Przy czym dach narażony jest na uszkodzenia mechaniczne i chemiczne . Po 20-30 latach wymienisz sobie pokrycie na nowy model. Mówię całkiem poważnie. Pozdrawiam Jan
-
samouk
Do tej pory wydawało mi się, że nic nie jest lepiej wentylowane, jak zewnętrzne pokrycie dachuDawid123 pisze: porastanie pokrycia mchem jest efektem złej wentylacji pokrycia![]()
Pozdr.