dom bez prądu
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
dom bez prądu
Chciałem dowiedzieć czy istnieją przepisy, które umożliwiają budowanie domu bez podłączania do źródłą prądu. Interesuje mnie dom bez prądu lub dom z alternatywnym żródłem prądu. Czy można budować i nie podłączać się do elektrowni?
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Re: dom bez prądu
Co ma być tym alternatywnym źródłem?gopal pisze:Chciałem dowiedzieć czy istnieją przepisy, które umożliwiają budowanie domu bez podłączania do źródłą prądu. Interesuje mnie dom bez prądu lub dom z alternatywnym żródłem prądu. Czy można budować i nie podłączać się do elektrowni?
[quote="Tomasz_Brzeczkowski"
Co ma być tym alternatywnym źródłem?[/quote]
Mogą być nim chociażby ogniwa fotowoltaiczne, czy tez elektrownie wiatrowe.
Możliwości jest wiele
Mogą być nim chociażby ogniwa fotowoltaiczne, czy tez elektrownie wiatrowe.
Możliwości jest wiele
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Też tak kiedyś kombinowałem... wyszło za drogo i okazało się, że rzeczywistość znacznie odbiegała od DTR-ki.
Zdemontowana wiatrownia... wyrzucone solary...

Komputery tv oświetlenie - wolę mić pewniejsze--- z sieci.
Zdemontowana wiatrownia... wyrzucone solary...

Komputery tv oświetlenie - wolę mić pewniejsze--- z sieci.
Jeżeli chodzi o ogniwa fotowoltaiczne to się zgodzę - obecnie ich wydajnośc jest na niskim poziomie.
Jednakże tego samego nie można powiedzieć o elektrowniach wiatrowych - z resztą można chociażby spojrzeć na coraz liczniejsze "fermy wiatrowe"
Jednakże tego samego nie można powiedzieć o elektrowniach wiatrowych - z resztą można chociażby spojrzeć na coraz liczniejsze "fermy wiatrowe"
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Pełna zgoda ! Fermy wiatrowe, elektrownie słoneczne - TAK ale nie małe instalacje domowe. Pan sobie wyobrazi, że wietrownia na zdjęciu przy 7m/sek dawała niecałe 50W ( 1.5kW było... ale przy 20m/sek!) Ile takich musiałby Pan postawić by oglądać TV (200W) czy komputer 300W. O gotowaniu, praniu nawet nie chce pisać. A dodam Szanowny Panie, że 7m/sek to nie jest taki słaby wiaterek/
Przecież nawet solary "tradycyjne" gdy się zbilansuje zyski ze słońca ze stratami na dużym zasobniku, na rurkach, cyrkulacji wypadają "pod kreska"
Przecież nawet solary "tradycyjne" gdy się zbilansuje zyski ze słońca ze stratami na dużym zasobniku, na rurkach, cyrkulacji wypadają "pod kreska"
Wszystko zależy od strefy w której jesteśmy - zatem będziemy mieli różne siły wiatru.
Zapraszam doŁodzi na ulicę wólczańską - tam do zasilania biurowca wystawione są 4 wiatraki plus parę baterii słonecznych. A taki biurowiec z pewnością ma większe zapotrzebowanie na energetykę od zwykłego TV.
Zapraszam doŁodzi na ulicę wólczańską - tam do zasilania biurowca wystawione są 4 wiatraki plus parę baterii słonecznych. A taki biurowiec z pewnością ma większe zapotrzebowanie na energetykę od zwykłego TV.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Nie wiem czy to jedyne źródło. Wiem, że przy dużym zużyciu różne rzeczy zaczynają się opłacać.
Lecz jeżeli zbuduje Pan dom by zużywał na ogrzewanie 15 kWh/m2 rocznie cwu 350 kWh/na osobę - reszta 2500kWh . Pokryje Pan eksploatacje domu z odsetek od jednego wiatraka z Łodzi.
Co z hałasem
Skąd brać prąd do konserwcji i napraw
Ile wyniosą odsetki bankowe
Trwałość
Lecz jeżeli zbuduje Pan dom by zużywał na ogrzewanie 15 kWh/m2 rocznie cwu 350 kWh/na osobę - reszta 2500kWh . Pokryje Pan eksploatacje domu z odsetek od jednego wiatraka z Łodzi.
Co z hałasem
Skąd brać prąd do konserwcji i napraw
Ile wyniosą odsetki bankowe
Trwałość
Uważam, że dalsze dywagacje na odnośnie elektrowni wiatrowych nie mają sensu.
Temat brzmiał czy są mozliwe alternatywne formy elektryczności, a odbowiedź brzmi:
TAK ISTNIEJĄ - i nad tym nie ma co dyskutować.
TEMAT ZAMKNIĘTY
Temat brzmiał czy są mozliwe alternatywne formy elektryczności, a odbowiedź brzmi:
TAK ISTNIEJĄ - i nad tym nie ma co dyskutować.
TEMAT ZAMKNIĘTY
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Ja już to przerabiałem. Byłbym pierwszy, który by to zastosował... - gdyby się tylko dało.
Nie obejrzy Pan TV na wiatraku. Zdemontowana wiatrownia leży za magazynem – mogę udostępnić do własnych badań.
Nie obejrzy Pan TV na wiatraku. Zdemontowana wiatrownia leży za magazynem – mogę udostępnić do własnych badań.
ok. dzieki za odpowiedzi, niemniej jednak interesuje mnie również temat domu bez prądu w ogóle, czy istnieje możliwość prawna wybudowania domu bez podłączania do żadnej sieci?
ok. dzieki za odpowiedzi, niemniej jednak interesuje mnie również temat domu bez prądu w ogóle, czy istnieje możliwość prawna wybudowania domu bez podłączania do żadnej sieci?
gopal pisze:Co ma być tym alternatywnym źródłem?
Oczywiście, że istnieje takowa możliwość. Nie musisz mieć przyłącza z energetycznego, tak zamo jak nie ma obowiązku posiadania przyłacza do sieci wodociągowej.gopal pisze:ok. dzieki za odpowiedzi, niemniej jednak interesuje mnie również temat domu bez prądu w ogóle, czy istnieje możliwość prawna wybudowania domu bez podłączania do żadnej sieci?