Problem ze schematem instalacji

Informacje na temat instalacji grzewczych, ogrzewania domu, kotłów CO. Dowiedz się jak ogrzać mieszkanie i jakie wybrać instalacje grzewcze aby rachunki nas nie zaskoczyły.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

matheush
Początkujący
Początkujący

Problem ze schematem instalacji

Post autor: matheush »

Witam,

Mam następujący problem, potrzebuję wykonać instalację c.o. w domku jednorodzinny. Kotłownia będzie umieszczona w pomieszczeniu w garażu który jest przybudówką do domu. Rozdzielacz parteru i pion do rozdzielacza na piętrze znajdują się w pomieszczeniu gospodarczym w domu, gdzie powinna zostac poprowadzona instalacja. Problemem jest sposób wykonania układu otwartego. Chyba najlepszym rozwiązaniem byłoby umieszczenie w kotłowni wymiennika i zrealizowanie kotłowni w układzie otwartym z naczyniem wyrównawczym nad piecem a pozostałej części domu i doprowadzenie do domu jako układu zamkniętego. Moje Pierwsze pytanie brzmi, czy stosując wymiennik nadal muszę stosować zawór czterodrogowy?? Czy istneje moża sterownik który sprawnie poradzi sobie z obsługa tych 3 pomp?? Drugie pytanie to sposób zrealizowania ogrzewania c.w.u.. Tutaj występuje kilka opcji. Zakładając za obwód "gorący" (przed wymiennikiem/zaworem) będzie się kończył w kotłowni można albo umieścić zasobnik w kotłowni i doprowadzić do kotłowni zarówno zimną wodę jak i instalcją obiegową do podgrzewania wody na trasie kotłownia-pomieszczenie gospodarcze. Druga opcja to bojler w pomieszczeniu gospodarczym i poprowadzenie obwodu do grzania c.w.u. do niego.

Sprawę konsultowałem już z paroma osobami i niestety zdania są dosyć rozbieżne więc liczę na jakąś inspirację:)

Awatar użytkownika
Jarecki79
Superużytkownik
Superużytkownik

Re: Problem ze schematem instalacji

Post autor: Jarecki79 »

Możesz jeszcze w zgodzie z aktualnymi przepisami wykonać wszystko w układzie zamkniętym. Musisz zakupić wężownicę schładzającą, montujesz ja na zasileniu kotła i od niej wychodzi dalsza instalacja.

np. klasyczny sterownik menuet firmy foster zarządza pompą c.o., cwu oraz kolejną za zaworem mieszającym plus sterowanie tym zaworem.

matheush
Początkujący
Początkujący

A co z instalacją w której byłby wymiennik?? Jest możliwe poprawne wysterowanie takiego układu i jakiś sterownik który to obsłuży??

elektryczny1971
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: elektryczny1971 »

matheush pisze:A co z instalacją w której byłby wymiennik?? Jest możliwe poprawne wysterowanie takiego układu i jakiś sterownik który to obsłuży??
Przecież wymiennik nic nie zmienia.Na wymiennik dajesz wodę o temp. pieca CO np.70st a regulujesz temp. obiegu grzejnikowego. Dajesz tam zawór mieszający z siłownikiem i sterownikiem np.ESTYMY z czujnikiem temp. zewnętrznej.
Tańszym rozwiązaniem wydaje się być układ z wymiennikiem niż wężownicą schładzającą ale jeśli nie ma możliwości montażu otwartego naczynia wyrównawczego no to trzeba się wykosztować

matheush
Początkujący
Początkujący

Moim zdaniem zmienia, bo poprawnie wysterowane pompy w obiegu pieca i grzejnikowym zapewniłyby odpowiedną regulację temperatury w obiegu grzejnikowym.

Moje kolejne pytani, to czy możliwe jest umieszczenie zaworu mieszającego w dalszej odległości od kotła?

jacbak7870
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: jacbak7870 »

Najlepszym rozwiązaniem będzie zastosowanie buforu który współpracuje z kotłem , a całe centralne rozprowadzasz z zestawu Thermax ze sterownikiem który steruje pracą 4 lub 5 pomp w tym 2 z mieszaczami , dodatkowo masz pełne sterowanie pokojowe i pogodowe. Taki system jest bezpieczny i moze jednocześnie współpracować z kilkoma źródłami ciepła.
W razie pytań podaje kontakt
tel. 0692974953.

matheush
Początkujący
Początkujący

Moim celem jest raczej uproszczenie całej instalacji niż jej rozbudowywanie więc tego typu rozwiązania odpadają. Chodz mi głównie o to w jaki sposób rozwiązać kwestię odległości punktu poboru ciepłej wody od pieca (czy zbiornik przy piecu i cyrkulacja czy prowadzenie obowdu do oddalonego zbironbika) oraz o to czy można umieścić zawór mieszający w wiekszej odległości od pieca??? Ewentualnie czy jest możliwosć poprawnego wysterowania układu z wymiennikiem zamiast zaworu mieszającego.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacje grzewcze i ogrzewanie domu”