Problem ze schematem instalacji
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Problem ze schematem instalacji
Witam,
Mam następujący problem, potrzebuję wykonać instalację c.o. w domku jednorodzinny. Kotłownia będzie umieszczona w pomieszczeniu w garażu który jest przybudówką do domu. Rozdzielacz parteru i pion do rozdzielacza na piętrze znajdują się w pomieszczeniu gospodarczym w domu, gdzie powinna zostac poprowadzona instalacja. Problemem jest sposób wykonania układu otwartego. Chyba najlepszym rozwiązaniem byłoby umieszczenie w kotłowni wymiennika i zrealizowanie kotłowni w układzie otwartym z naczyniem wyrównawczym nad piecem a pozostałej części domu i doprowadzenie do domu jako układu zamkniętego. Moje Pierwsze pytanie brzmi, czy stosując wymiennik nadal muszę stosować zawór czterodrogowy?? Czy istneje moża sterownik który sprawnie poradzi sobie z obsługa tych 3 pomp?? Drugie pytanie to sposób zrealizowania ogrzewania c.w.u.. Tutaj występuje kilka opcji. Zakładając za obwód "gorący" (przed wymiennikiem/zaworem) będzie się kończył w kotłowni można albo umieścić zasobnik w kotłowni i doprowadzić do kotłowni zarówno zimną wodę jak i instalcją obiegową do podgrzewania wody na trasie kotłownia-pomieszczenie gospodarcze. Druga opcja to bojler w pomieszczeniu gospodarczym i poprowadzenie obwodu do grzania c.w.u. do niego.
Sprawę konsultowałem już z paroma osobami i niestety zdania są dosyć rozbieżne więc liczę na jakąś inspirację:)
Mam następujący problem, potrzebuję wykonać instalację c.o. w domku jednorodzinny. Kotłownia będzie umieszczona w pomieszczeniu w garażu który jest przybudówką do domu. Rozdzielacz parteru i pion do rozdzielacza na piętrze znajdują się w pomieszczeniu gospodarczym w domu, gdzie powinna zostac poprowadzona instalacja. Problemem jest sposób wykonania układu otwartego. Chyba najlepszym rozwiązaniem byłoby umieszczenie w kotłowni wymiennika i zrealizowanie kotłowni w układzie otwartym z naczyniem wyrównawczym nad piecem a pozostałej części domu i doprowadzenie do domu jako układu zamkniętego. Moje Pierwsze pytanie brzmi, czy stosując wymiennik nadal muszę stosować zawór czterodrogowy?? Czy istneje moża sterownik który sprawnie poradzi sobie z obsługa tych 3 pomp?? Drugie pytanie to sposób zrealizowania ogrzewania c.w.u.. Tutaj występuje kilka opcji. Zakładając za obwód "gorący" (przed wymiennikiem/zaworem) będzie się kończył w kotłowni można albo umieścić zasobnik w kotłowni i doprowadzić do kotłowni zarówno zimną wodę jak i instalcją obiegową do podgrzewania wody na trasie kotłownia-pomieszczenie gospodarcze. Druga opcja to bojler w pomieszczeniu gospodarczym i poprowadzenie obwodu do grzania c.w.u. do niego.
Sprawę konsultowałem już z paroma osobami i niestety zdania są dosyć rozbieżne więc liczę na jakąś inspirację:)
Re: Problem ze schematem instalacji
Możesz jeszcze w zgodzie z aktualnymi przepisami wykonać wszystko w układzie zamkniętym. Musisz zakupić wężownicę schładzającą, montujesz ja na zasileniu kotła i od niej wychodzi dalsza instalacja.
np. klasyczny sterownik menuet firmy foster zarządza pompą c.o., cwu oraz kolejną za zaworem mieszającym plus sterowanie tym zaworem.
np. klasyczny sterownik menuet firmy foster zarządza pompą c.o., cwu oraz kolejną za zaworem mieszającym plus sterowanie tym zaworem.
A co z instalacją w której byłby wymiennik?? Jest możliwe poprawne wysterowanie takiego układu i jakiś sterownik który to obsłuży??
-
elektryczny1971
- Zainteresowany

Przecież wymiennik nic nie zmienia.Na wymiennik dajesz wodę o temp. pieca CO np.70st a regulujesz temp. obiegu grzejnikowego. Dajesz tam zawór mieszający z siłownikiem i sterownikiem np.ESTYMY z czujnikiem temp. zewnętrznej.matheush pisze:A co z instalacją w której byłby wymiennik?? Jest możliwe poprawne wysterowanie takiego układu i jakiś sterownik który to obsłuży??
Tańszym rozwiązaniem wydaje się być układ z wymiennikiem niż wężownicą schładzającą ale jeśli nie ma możliwości montażu otwartego naczynia wyrównawczego no to trzeba się wykosztować
Moim zdaniem zmienia, bo poprawnie wysterowane pompy w obiegu pieca i grzejnikowym zapewniłyby odpowiedną regulację temperatury w obiegu grzejnikowym.
Moje kolejne pytani, to czy możliwe jest umieszczenie zaworu mieszającego w dalszej odległości od kotła?
Moje kolejne pytani, to czy możliwe jest umieszczenie zaworu mieszającego w dalszej odległości od kotła?
-
jacbak7870
- Zainteresowany

Najlepszym rozwiązaniem będzie zastosowanie buforu który współpracuje z kotłem , a całe centralne rozprowadzasz z zestawu Thermax ze sterownikiem który steruje pracą 4 lub 5 pomp w tym 2 z mieszaczami , dodatkowo masz pełne sterowanie pokojowe i pogodowe. Taki system jest bezpieczny i moze jednocześnie współpracować z kilkoma źródłami ciepła.
W razie pytań podaje kontakt
tel. 0692974953.
W razie pytań podaje kontakt
tel. 0692974953.
Moim celem jest raczej uproszczenie całej instalacji niż jej rozbudowywanie więc tego typu rozwiązania odpadają. Chodz mi głównie o to w jaki sposób rozwiązać kwestię odległości punktu poboru ciepłej wody od pieca (czy zbiornik przy piecu i cyrkulacja czy prowadzenie obowdu do oddalonego zbironbika) oraz o to czy można umieścić zawór mieszający w wiekszej odległości od pieca??? Ewentualnie czy jest możliwosć poprawnego wysterowania układu z wymiennikiem zamiast zaworu mieszającego.