czy można podpiąć do zasilanego oddolnie grzejnika drugi
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
czy można podpiąć do zasilanego oddolnie grzejnika drugi
czy możliwa jest praca dwóch grzejników na jednym oddolnym zasilaniu ? w obecnym układzie brakuje mi grzejnika w niedogrzanej części salonu a z uwagi na zakończone prace wykończeniowe dołożenie do rozdzielacza dodatkowej nitki jest niewykonalne , pozostaje mi wykorzystać istniejącą linię zasilania , jakie to może mieć minusy czy takie wpięcie zda egzamin ? dodam ze mam około 200m2 i nowy dwu funkcyjny piec Vailanta z komfortem ciepłej wody 24kW (nie kondensat)
Re: czy można podpiąć do zasilanego oddolnie grzejnika drugi
można rozumiem że podpięcie będzie zasilanie do zasilania i powrót do powrotu.
tak dokładnie jakimś trójnikiem tylko czy wtedy nie okaże się, że te dwa grzejniki będą do połowy zimne na wskutek mniejszej ilości dostarczanej wody /mniejszego ciśnienia, czasem przy długich grzejnikach takie zjawisko występuje
myślę że nie ma takiej obawy należy je tylko dobrze wyregulować hydraulicznie. jeśli grzejniki były by długie czyli ponad dwa metry trzeba je wtedy podłączyć krzyżowo czyli zasilanie od góry i powrót po przeciwnej stronie na dole. ale zakładam że są to grzejniki max 1,6 metra wiec nie powinno być problemu ale trzeba je tak czy owak wyregulować.