bloczki bialy czy szary ?
Moderator: Redakcja e-izolacje.pl
bloczki bialy czy szary ?
Witam
Ja wlasnie jestem przed wyborem , solbet bialy czy szary ? roznica w cenie to prawie 1zl a oba o wspolczynniku 600 wiec w czym roznica poza cena ?
jak myslicie czekac jeszcze z zakupem czy juz brac ? ciekawe czy ceny spadna czy pojda w gore ?
Ps. co myslicie o H+H ?
Pozdrawiam
Ja wlasnie jestem przed wyborem , solbet bialy czy szary ? roznica w cenie to prawie 1zl a oba o wspolczynniku 600 wiec w czym roznica poza cena ?
jak myslicie czekac jeszcze z zakupem czy juz brac ? ciekawe czy ceny spadna czy pojda w gore ?
Ps. co myslicie o H+H ?
Pozdrawiam
Re: bloczki bialy czy szary ?
Ja bym brał
Ceny już raczej spaść nie spadną, a jak się tylko troszkę zacznie ocieplać to ludzie powoli zaczną myśleć o remontach
Decyzja należy do Ciebie
Nie sugeruj się w tym wypadku opinią innych. Serdecznie pozdrawiam!
Decyzja należy do Ciebie
ale bialy czy szary ? czym sie roznia poza cena ?
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Różnica jest chyba wyłącznie w promieniotwórczości i materiału z którego owe bloczki są wykonane. Bloczki koloru białego są wykonane z cementu, wody i piasku... szare bloczki mają domieszkę popiołów. (dlatego są szare
). Bez względu na KOLOR! wszystkie właściwości obu bloczków są podobne po za wysokością promieniotwórczości. W bloczkach szarych ze względu na popioły jest ona nieco wyższa, jednak znacznie mniejsza niż w standardowych cegłach pełnych. Białe wykazują się natomiast najmniejszą promieniotwórczością ze wszystkich znanych materiałów konstrukcyjnych
Proszę się nie obawiać! OBA SĄ BEZPIECZNE DLA ZDROWIA!
Proszę się nie obawiać! OBA SĄ BEZPIECZNE DLA ZDROWIA!
białe bloczki i szare mają dodatek aluminium(spulchniacz) promieniotwórcze raczej nie są. Skład każdy zna piasek kwarcowy(kopany w lesie) cement, wapno i woda. Autoklawizowane pod cisnieniem chyba ok. Cena idzie do góry od początku marca. Ja bede budował z H+H
Łukasz
Nie wydaje mi się. Aluminium w bloczkach?? Proszę Ci o podesłanie jakiejś literatury lub miejsca gdzie znalazłeś taką informację. Będę bardzo wdzięczny. Nie neguję, że masz rację...Łukasz89 pisze:białe bloczki i szare mają dodatek aluminium(spulchniacz)
Każdy materiał budowlany jest promieniotwórczy!!! I nie tylko materiał budowlanypromieniotwórcze raczej nie są.
każdy z bloczków jest budowany z popiołów z elektrowni
http://www.hplush.pl/web/pl/beton_komorkowy pkt10
Jeśli chcesz być spokojny to wybuduj sobie dom z cegły ceramicznej i już
http://www.hplush.pl/web/pl/beton_komorkowy pkt10
Jeśli chcesz być spokojny to wybuduj sobie dom z cegły ceramicznej i już
Gdybyś uważnie przeczytał to wiedziałbyś, że nie każdy! Nawet w linku który podałeś jest to ujęte.
Cytuję
"Produkowany jest z surowców nieszkodliwych dla zdrowia: kruszywa (piasek lub popiół lotny powstający ze spalania węgla w elektrowniach albo łącznie piasek i popiół), wapna, cementu i wody."
piasek LUB popiół lotny, albo łącznie piasek I popiół lotny.
Jeżeli chodzi o tą promieniotwórczość to na prawdę nie ma się czego bać! To są tak mikroskopijne wielkości, że w ogóle można ich nie brać pod uwagę. Jak już pisałem wcześniej cegła pełna ma kilkunastokrotnie większą promieniotwórczość niż beton komórkowy. Nie potrzebnie o tym wspominałem
Nie wiedziałem, że wszyscy tak na to zareagują...
Serdecznie pozdrawiam![/b]
Cytuję
"Produkowany jest z surowców nieszkodliwych dla zdrowia: kruszywa (piasek lub popiół lotny powstający ze spalania węgla w elektrowniach albo łącznie piasek i popiół), wapna, cementu i wody."
piasek LUB popiół lotny, albo łącznie piasek I popiół lotny.
Jeżeli chodzi o tą promieniotwórczość to na prawdę nie ma się czego bać! To są tak mikroskopijne wielkości, że w ogóle można ich nie brać pod uwagę. Jak już pisałem wcześniej cegła pełna ma kilkunastokrotnie większą promieniotwórczość niż beton komórkowy. Nie potrzebnie o tym wspominałem
Serdecznie pozdrawiam![/b]
Kolego WODZIU! może jestem młody,ale trochę o bloczkach wiem i moja wypowiedż jest poparta nie o forum tylko o gazetkę którą wydaje h+h, a teraz napiszę jak to oni dokładnie określili.
Beton komórkowy jest wytwarzany z surowców,które występują w dużych ilościach w środowisku naturalnym. Na jego produkcję składają się przede wszystkim:piasek kwarcowy, wapno, cement, woda oraz środek spulchniający.W pierwszej kolejności konieczne jest bardzo dokładne zmielenie piasku kwarcowego, co pozwala uzyskać wytrzymałą porowatą strukturę.Zarówno receptura zastosowania spoiwa składającego się z wapna i cementu, które dodawane są w zbliżonych proporcjach, jak również wykorzystanie sproszkowanego aluminium, jako środka spulchniającego, okazało się na przestrzeni lat optymalnym rozwiązaniem.
Średni udział spulchniacza wykorzystywanego w ramach poszczególnych receptur waha się na poziomie 0,05% ogólnej masy surowca. ponownie udaje się odzyskać ok. 80% tego środka.Rola spulchniacza jest więc podobna do roli, jaką pełnią drożdże przy wyrabianiu ciasta.
W wyniku reakcji wodorotlenku wapniowego z proszkiem aluminium wydziela się wodór odpowiedzialny za tworzenie się porowatej struktury wypełnionej ostatecznie w 90% powietrzem.
Także pozdrawiam WODZIA! mojego imiennika, a jak znajdę coś w necie to wkleję link
Beton komórkowy jest wytwarzany z surowców,które występują w dużych ilościach w środowisku naturalnym. Na jego produkcję składają się przede wszystkim:piasek kwarcowy, wapno, cement, woda oraz środek spulchniający.W pierwszej kolejności konieczne jest bardzo dokładne zmielenie piasku kwarcowego, co pozwala uzyskać wytrzymałą porowatą strukturę.Zarówno receptura zastosowania spoiwa składającego się z wapna i cementu, które dodawane są w zbliżonych proporcjach, jak również wykorzystanie sproszkowanego aluminium, jako środka spulchniającego, okazało się na przestrzeni lat optymalnym rozwiązaniem.
Średni udział spulchniacza wykorzystywanego w ramach poszczególnych receptur waha się na poziomie 0,05% ogólnej masy surowca. ponownie udaje się odzyskać ok. 80% tego środka.Rola spulchniacza jest więc podobna do roli, jaką pełnią drożdże przy wyrabianiu ciasta.
W wyniku reakcji wodorotlenku wapniowego z proszkiem aluminium wydziela się wodór odpowiedzialny za tworzenie się porowatej struktury wypełnionej ostatecznie w 90% powietrzem.
Także pozdrawiam WODZIA! mojego imiennika, a jak znajdę coś w necie to wkleję link
Łukasz
Kolego PIERBURG moje doświadczenie z bloczkami jest następujące, ja poprostu pracuje na składzie budowlanym jako kierowca i jeżdżę po to tu i tam, więc widzę też również trochę. Mianowicie bloczki szare z Łagisza Będzin kicha wytrącone popękane nie równe nie foliowane i mało tego jak pada deszcz to w wodzie stoją kicha straszna ale 1 pln tańsze.Biały prefabet Żelisławice trochę lepiej ale podobnie jest folia na paletach. H+H Gorzkowice nowy zakład nowa linia produkcyjna porównał bym z Ytong rewelacja, ja kupiłem H+H drugi gatunek jest super.
Łukasz
Odnośnie dodatku aluminium zwracam honor
Dziękuję za informacje i serdecznie pozdrawiam.
Dziękuję za informacje i serdecznie pozdrawiam.
To było ironiczne stwierdzenie
Jeśli jakiś materiał budowlany zakłada że może w nim się znajdować popiół z elektrowni to znaczy ... i każdy sobie odpowiada co chce ja nawet klientom nie postawie ścianki działowej z tego "super materiału"
Dlatego jeśli chcesz być spokojny zapomnij o betonie komórkowym
Jeśli jakiś materiał budowlany zakłada że może w nim się znajdować popiół z elektrowni to znaczy ... i każdy sobie odpowiada co chce ja nawet klientom nie postawie ścianki działowej z tego "super materiału"
Dlatego jeśli chcesz być spokojny zapomnij o betonie komórkowym