Ytong czy Solbet
Moderator: Redakcja e-izolacje.pl
Re: Ytong czy Solbet
Czytam fora, artykuly, rozmawiam z budowlancami i im wiecej zbieram informacji tym dalej jestem celu - okreslenia jak zaprojektowac sciany zewnetrzne.
Jedno juz wiem, paroizolacja od wewnatrz powinna byc. Pytanie, czy stosujac rekuperator mozna ominac paroizolacje przy scianie z Ytonga?
Czy ytong multipor to forma paroizolacji czy izolacji termicznej?
Jakie paroizolacje sa dostepne na rynku i jakie byscie polecali? Dodam ze nie zalezy mi aby moj dom byl pasywny bo zupelnie nie jestem przekonany do 20 cm welny na stelarzu od wewnatrz sciany zewnetrznej, poza tym to spore koszta!
Jedno juz wiem, paroizolacja od wewnatrz powinna byc. Pytanie, czy stosujac rekuperator mozna ominac paroizolacje przy scianie z Ytonga?
Jakie paroizolacje sa dostepne na rynku i jakie byscie polecali? Dodam ze nie zalezy mi aby moj dom byl pasywny bo zupelnie nie jestem przekonany do 20 cm welny na stelarzu od wewnatrz sciany zewnetrznej, poza tym to spore koszta!
Zdania na temat konieczności stosowania paroizolacji od wewnątrz są co najmniej podzielone. Według mnie celowe jest ograniczenie przenikania pary wodnej przez ścianę. Niekoniecznie trzeba do tego celu stosować paroizolacje w postaci folii. Równie skuteczny może być tynk o odpowiednich właściwościach (z dodatkami uszczelniającymi) lub nawet odpowiednio dobrana powłoka malarska albo tapeta.viper111 pisze:Jedno juz wiem, paroizolacja od wewnatrz powinna byc. Pytanie, czy stosujac rekuperator mozna ominac paroizolacje przy scianie z Ytonga?
Zarówno Ytong, jak i Multipor doskonale przepuszczają parę wodną, są przeciwieństwem paroizolacji. Multipor można traktować jako poprawienie izolacji termicznej, jednak jego cena powoduje, że nie jest to rozwiązanie ekonomicznie uzasadnione w większości typowych zastosowań.
Jedynie TB twierdzi, że podstawą domu pasywnego jest izolacja termiczna od wewnątrz. W większości domów pasywnych stosuje się izolacje termiczną od zewnątrz - powoduje to lepsze wykorzystanie zysków wewnętrznych i słonecznych, które są podstawą "pasywności" domu.
Oprócz dobrej izolacji od gruntu, izolacji ścian i dachu lub stropu ważny jest odpowiedni dobór okien i drzwi zewnętrznych oraz wentylacji z odzyskiem ciepła.
Budynek pasywny powinien też charakteryzować się także dużą szczelnością.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

http://termodom.pl/inne/dom_pasywny/trendy_rozwojowe_w_budownictwie_energooszczednym_i_pasywnym
Jedynie TB twierdzi, że podstawą domu pasywnego jest izolacja termiczna od wewnątrz.
A jakim to cudem! Ścianę przez izolację grzejemy!W większości domów pasywnych stosuje się izolacje termiczną od zewnątrz - powoduje to lepsze wykorzystanie zysków wewnętrznych i słonecznych, które są podstawą "pasywności" domu.
zysków wewnętrznych i słonecznych, które są podstawą "pasywności" domu
Podstawą domów energooszczędnych jest skuteczna izolacja wentylacja z odzyskiem ciepła i niecentralne ogrzewanie!
Mieszkanie w naszym klimacie zimą w domu w którym podstawą są zyski słoneczne - to masakra
-
Gościu
Tak? To mało wiesz... Przede wszystkim energia słoneczna (izolacja transparentna, ogniwa fotowoltaiczne, kolektory, ściana trombego, ogród zimowy, oszklona elewacja południowa). Poza tym GWC i powiedzmy przydomowa elektrownia wiatrowa - to główna idea domu pasywnego! Pasywne pozyskiwanie energii na zapewnienie komfortu cieplnego.Tomasz_Brzeczkowski pisze:Podstawą domów energooszczędnych jest skuteczna izolacja wentylacja z odzyskiem ciepła i niecentralne ogrzewanie!
Mieszkanie w naszym klimacie zimą w domu w którym podstawą są zyski słoneczne - to masakra
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Pan Henryk pisał o zyskach ze słońca nie kolektorach. A to co wiem, to już przerabialićmy takie domy "zero energetyczne" za dużo szło energii.
Przydomowe elektrownie też demontowałem - proszę nie teoretyzować

Przydomowe elektrownie też demontowałem - proszę nie teoretyzować

-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Nie - ze słońca - od dawna piszę o bezsensowności ich stosowania. W domach energooszczędnych ich się nie montuje - mało tego nawet nie ma technicznych możliwości by je zamontować. Pan to chyba ze 20 lat przespał…
-
Gościu
Nie montuje się ich w domach energooszczędnych? To nowość...
Szkoda z Panem dyskutować, po prostu "powalają mnie" kolejne Pana posty.
Pozdrawiam, bez odbioru.
Szkoda z Panem dyskutować, po prostu "powalają mnie" kolejne Pana posty.
Pozdrawiam, bez odbioru.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Chodzi o zużycie energii nie tyle o inwestycje.
Kolektor jest związany nierozerwalnie ze sporym zasobnikiem, z cyrkulacja ciepła... to generuje straty - nie ma problemu przez 180 dni ale drugie 180 dni trzeba system utrzymać "pod para" - teraz utrzymanie przez 180 dni systemu pochłonie więcej energii niż zużywa system energo i wodo oszczędny - dlatego solary "odpadły" od domów energooszczędnych. Po drugie – jak Pan połączy solar z niecentralnym systemem ogrzewania wody?
Kolektor jest związany nierozerwalnie ze sporym zasobnikiem, z cyrkulacja ciepła... to generuje straty - nie ma problemu przez 180 dni ale drugie 180 dni trzeba system utrzymać "pod para" - teraz utrzymanie przez 180 dni systemu pochłonie więcej energii niż zużywa system energo i wodo oszczędny - dlatego solary "odpadły" od domów energooszczędnych. Po drugie – jak Pan połączy solar z niecentralnym systemem ogrzewania wody?
Nie wiem czy 20 lat to jeszcze nowość, ale może ktoś nie słyszał...To nowość...
Dzisiejszy dzień jest najlepszym przykładem wykorzystania takich zysków. Rano temperatura na zewnątrz wynosiła -6st. C, w tej chwili jest +0,4 st. C. Przez cały dzień nie włączyło się ogrzewanie w domu, a temperatura wzrosła z 21,25st. C do 23st. C obecnie, a to jeszcze nie koniec dnia.Tomasz_Brzeczkowski pisze:Mieszkanie w naszym klimacie zimą w domu w którym podstawą są zyski słoneczne - to masakra
Owszem, w miesiącach od listopada do końca lutego dni słonecznych było zaledwie kilka, zresztą dzień jest wtedy bardzo krótki, ale już od początku marca do końca sezonu grzewczego i potem po jego rozpoczęciu na jesieni do końca października takich dni jest całkiem sporo.
Dzisiaj słońca było na tyle dużo, że moje kolektory słoneczne podgrzewały ciepła wodę - 200 litrów ciepłej wody przy koszcie ok. 20groszy.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Tylko dlaczego Pan uważa, że dzisiejsze słońce mniej da ciepła przez okna grzejąc wylewkę na podłodze w domu ocieplonym od zewnątrz a ocieplonym od wewnątrz?
Poza tym precyzyjny system sterowania ogrzewaniem niecentralnym znacznie lepiej uwzględni w/w zyski.
Jednym z ważnych elementów energooszczędności jest sterowanie strefami czy ogrzewanie zadaniowe, to wyklucza centralne i ocieplenie na zewnątrz.
Poza tym precyzyjny system sterowania ogrzewaniem niecentralnym znacznie lepiej uwzględni w/w zyski.
Jednym z ważnych elementów energooszczędności jest sterowanie strefami czy ogrzewanie zadaniowe, to wyklucza centralne i ocieplenie na zewnątrz.
W pierwszym domu pasywnym Przewodnika Budowlanego rzeczywiście zaprojektowano ścianę z izolacją od wewnątrz. Taka decyzja jest co najmniej dziwna, skoro na cytowanej przez Pana stronie napisano :Tomasz_Brzeczkowski pisze:http://termodom.pl/inne/dom_pasywny/trendy_rozwojowe_w_budownictwie_energooszczednym_i_pasywnymJedynie TB twierdzi, że podstawą domu pasywnego jest izolacja termiczna od wewnątrz.
Jak Pan widzi izolacja od wewnątrz nie jest traktowana jako zaleta, tylko jako problem. Dodatkowa ścianka akumulacyjna, to dodatkowy koszt.Ściana wykonana z lekkich (niska gęstość) bloczków YTONG ma również mniejszą zdolność akumulowania ciepła. Ten problem rozwiązano, stosując dodatkową wewnętrzną ściankę z cegieł klinkierowych. W tym przypadku można również zastosować ścianę z cegieł lub bloków SILKA, które charakteryzują się bardzo dobrą akumulacją ciepła.
Jak można wytłumaczyć takie rozwiązanie? Chyba tylko w jeden sposób - decyzją sponsorów tego domu - dostawca wełny mineralnej chciała zareklamować zarówno wełnę do ocieplania zewnętrznego, jak i ocieplenia od wewnątrz.
W drugim domu pasywnym Przewodnika Budowlanego takiego rozwiązania już nie zastosowano.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Problem nie mógł wyniknąć - bo to zostało w sferze projektu. Proszę też dodać, że zastosowano ogrzewanie centralne. Ten system faktycznie musi być wspomagany "dużą masą" . Teraz w ogrzewaniu jest ZADANIOWOŚĆ.
Liczą się efekty. A tych przy ociepleniu za odbiornikiem i przy centralnym nie ma.
Ps. Pan może sobie wyobrazić Wydział Elektroniki np. PW, który przez 20 lat od wprowadzenia do użytku mikroprocesora, nie uczy o nim? Nawet go to nie interesuje?
Liczą się efekty. A tych przy ociepleniu za odbiornikiem i przy centralnym nie ma.
Ps. Pan może sobie wyobrazić Wydział Elektroniki np. PW, który przez 20 lat od wprowadzenia do użytku mikroprocesora, nie uczy o nim? Nawet go to nie interesuje?
Przy ociepleniu od wewnątrz w domu z wylewką o małej akumulacyjności zamiast 23 st. C miałbym 26st. C, co już nie byłoby komfortowe. Oczywiście można komfort poprawić, zasłaniając okno, ale ... wtedy traci się zyski od słońca.Tomasz_Brzeczkowski pisze:Tylko dlaczego Pan uważa, że dzisiejsze słońce mniej da ciepła przez okna grzejąc wylewkę na podłodze w domu ocieplonym od zewnątrz a ocieplonym od wewnątrz?
Sterowanie nie ma tu nic do rzeczy - moje ogrzewanie też jest wyłączone (rano było 21,25st. C).
Kolektory słoneczne podgrzały ciepłą wodę do 48st. C, ale się nie wyłączyły, tylko przełączyły na ogrzewanie podłogowe. Do zachodu słońca dostarczą tam kilka kWh ciepła przy koszcie ok. 30groszy (5 godzin pracy pomp obiegowych z mocą 150W) Nie spowoduje to istotnego podniesienia temperatury w pomieszczeniach (temperatura posadzki wzrośnie może o 0,2st. C), ale później włączy się wieczorem ogrzewanie.
Dodatkowy zysk, to "odpoczynek" dolnego źródła pompy ciepła - będzie miało wyższą temperaturę, gdy włączy się pompa ciepła, a tym samym wyższe COP.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Oj Panie Henryku, lepsze sterowanie to większy komfort. A wydawanie kupy kasy na pompę ciepła kolektory by dużo potem płacić to naprawdę bezsensowna działalność. Tłumaczyć ją można wyłącznie otumanieniem, przez reklamy i ochronę rynku. To stare energochłonne rozwiązania.
… i nic postępu w tej dziedzinie nie zatrzyma.
… i nic postępu w tej dziedzinie nie zatrzyma.