Witam
mam w trakcie budowy domek jednorodzinny parterowy podpiwniczony pod cwiartką domu,w projekcie schody do piwnicy sa na zewnatrz a ja chce je zrobic w srodku tak jak jest takie male pomieszczenie gospodarcze.
czy taka zmiana wymaga nowego pozwoleni na budowe???
dziekuje czesc
zmiana pozwolenia na budowe
Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl
Re: zmiana pozwolenia na budowe
Witaj Wito-pc,a co musze zrobic i czy musza mi przerysowac w projekcie,mam takich projektantow co tylko kase chca odemnie wyciagać i oni mi powiedzieli ze musza zrobic nowy projekt gdzie schody beda w srodku i pozwolenie na budowe,dom jest w trakcie budowy.
ja oczywiscie im znowu musze za to zaplacic
ja oczywiscie im znowu musze za to zaplacic
Projektanci ('8)') z tego żyją to i kasują a jak trafią na...to
,ale tu jest coś nie tak,z punktu widzenia prawa budowlanego zmiana w projekcie w czasie budowy jest : ISTOTNA i wymaga zaawansowanej papierologii lub NIEISTOTNA gdzie projektant zamieszcza opis i rysunek zmian i nie są potrzebne żadne urzędowe papierki , ŻADNE ( proszę zapytać się inspektora nadzoru budowlanego czy jest to zmiana taka czy taka) pozdrawiam
Cezar
Jeżeli w PZT schody były na zewnątrz a mają być wewnątrz jest to zmiana istotna (zmiana w zagspodarowaniu terenu) i wymaga zmiany pozwolenia na budowę. Wykonanie schodów w środku to także zmiana konstrukcji budynku i wymaga wykonania projektu zamiennego. Do stwierdzenia czy zmiana jest czy nie jest istona nie jest inspektor nadzoru (zresztą przy budowie domków nie ma obowiązku ustanawiania IN - kolega miał pewnie na myśli kierownika budowy) tylko projektant.