Proszę o rady
przesunięcie drzwi wewnętrznych
Moderator: Redakcja e-izolacje.pl
-
przemolas20
- Początkujący

przesunięcie drzwi wewnętrznych
Witam wszystkich:) mam problem i może ktoś będzie w stanie mi pomóc go rozwiązać. Chcę przesunąć o około metr drzwi w pokoju i tu powstaje problem , jak odpowiednio zabudować obecny otwór drzwiowy, by ten który ma powstać metr dalej utrzymał odpowiednio drzwi, i żeby nic nie działo się z nowo postawioną ścianą - myślę o rysach, pęknięciach.
Proszę o rady
Proszę o rady
Re: przesunięcie drzwi wewnętrznych
Witam,na początek 3 pytania :czy przesunięcie ma być o metr czy tak,że pomiędzy istniejącymi drzwiami a przyszłymi będzie 1 m muru? z czego ściana ? czy jest nadproże pozdrawiam
Cezar
-
przemolas20
- Początkujący

drzwi mają być przesunięte o metr dalej niż są obecnie, a ściana jes z suporexu i cegieł ze szlaki - drzwi prowadzą z korytarza do salonu, a że jest on dość nieustawny musimy je przesunąć
1 .wymierzyć nowy otwór drzwiowy 2cm szerszy od drzwi i o 2 cm wyższy (pomiar z drzwi istniejących) 2 wykonać nadproże np z kątownika5na5cm 2,5mm grubości owiiniętego siatką met do tynków (zakładka na ściane 15-20cm z każdej strony)3 wyciąć ścianę,rozebrać a materiał ten można wykorzystać do zamurowania poprzednich drzwi 4 wykończyć np płyty k/g ,tynk pozdrawiam
Cezar