Izolacja folią metalizującą
Moderator: Redakcja e-izolacje.pl
Izolacja folią metalizującą
mam chudziak na gruncie (pod nim 20cm żwiru/pospólki),na izolację termiczną, wylewkę, podłogówkę, inne rurki, glazurę inspektor zostawił 12 cm (5steropian+5wylewka +2 glazura). Boję się że to za mało. Ktoś mówił, że możn położyć na chudziaku folię taką jaką kładzie się pod podłogówkę ale odwrotnie. Czy ktoś coś o tym słyszał? Jak jest wasza opinia?
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Re: Izolacja folią metalizującą
Minimalna grubość styropianu to 30 cm . Jak potem dołożyć?
Folia odbija promieniowanie podczerwone, którego w tego typu podłodze nie ma.

Folia odbija promieniowanie podczerwone, którego w tego typu podłodze nie ma.

-
samouk
Panie Tomaszu! Niech pan nie straszy ludzi! Owszem, 5 cm styro, to zbyt mało, ale WIĘKSZOŚĆ kładzionych W PRAKTYCE izolacji (nie chodzi tu o domy energooszczędne, ale takie dla niebogatej kieszeni) zaczyna się od 10 cm!Tomasz_Brzeczkowski pisze: Minimalna grubość styropianu to 30 cm
Pozdrawiam
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Minimalna grubość to 30 cm. Proszę nie krzywdzić ludzi. Grunt nawet w temperaturze powyżej zera znacznie szybciej odbiera ciepło niż chłodniejsze powietrze. Nie ma w budownictwie czegoś takiego jak 10 czy 15 cm styropianu od gruntu. W "praktyce" to domy w których jest namiastka izolacji - 15 cm stryro zużywają 150kWh/m2 rocznie!
-
samouk
Niestety, świadczy to o tym, że z codzienną praktyką w polskim budownictwie nie ma pan nic wspólnego (być może niestety z powodu niezbyt zasobnego portfela Polaków, ale tak jest). Jak pan może autorowi pytania sugerować 30 cm styro na podłogę, gdy mu zaprojektowano 5 cm? Cały dom ma teraz podnieść do góry?Tomasz_Brzeczkowski pisze: Nie ma w budownictwie czegoś takiego jak 10 czy 15 cm styropianu od gruntu
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Chyba się Pan nie orientuje w temacie. To mity
Czy wie Pan ile kosztuje założenie centralnego ogrzewania ?
Czy wie Pan, że niecentralne ogrzewanie na dom 150m2 to 5000 do 7000zł?
Czy wie Pan, ze w domach izolowanych nie stosuje się centralnego?
Czy Pan wie, że domy energooszczędne są tańsze?
dodatkowe 20m3 styropianu to jaki koszt?być może niestety z powodu niezbyt zasobnego portfela Polaków, ale tak jest
Czy wie Pan ile kosztuje założenie centralnego ogrzewania ?
Czy wie Pan, że niecentralne ogrzewanie na dom 150m2 to 5000 do 7000zł?
Czy wie Pan, ze w domach izolowanych nie stosuje się centralnego?
Czy Pan wie, że domy energooszczędne są tańsze?
Dziękuję za uwagi ale prawdę mówiąc pierwszy raz czytam o 30 cm steropianu bo całość wyjdzie 30steropian+5/6 wylewka+2glazura=37/38 całość.:0
Co do sedna mojego pytania to już się dowiedziałem że tego typu folii nie ma sensu tylko zwykła folia budowlana lub papa.
Co do sedna mojego pytania to już się dowiedziałem że tego typu folii nie ma sensu tylko zwykła folia budowlana lub papa.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

O minimum 30 cm!! nie o 30 cm. Nie ma sensu dziś stawiać domu nieizolowanego na 3-5 lat.czytam o 30 cm steropianu
Minimum 20 cm stosowane było na początku lat 90'
-
samouk
Tak przy okazji - co to za glazura, że przewidujesz aż 2 cm grubościsteve pisze: prawdę mówiąc pierwszy raz czytam o 30 cm steropianu bo całość wyjdzie 30steropian+5/6 wylewka+2glazura=37/38 całość.:0