barkley1 pisze:dzięki za szybką odpowiedź. (ADAMIS)
1. Zaw. 4 drożny nie jest wymagany przez producenta kotła warto go jednak zastosować ze względu na boiler. Dlaczego/po co się stosuje ten zawór4drożny?
Jest kilka powodów.
Można na boiler puścić wyższą temperaturę niż na grzejniki.
Można dogrzewać powrót kotła, chroniąc go przed korozją.
Można utrzymywać na kotle wyższą temperaturę a na grzejniki puścić niższą.
barkley1 pisze:
2. Zalecał bym zainstalowanie termometrów tarczowych na zasilaniu i na powrocie, manometru i zaw. bezpieczeństwa na 2 lub max. 2,5 bar ( w ukł. otwartym również) jeśli naczynie wyrównawcze jest na strychu i zagraża mu zamarznięcie. Naczynie wyrównawczę mam na strychu ale nie ma takiego zagrożenie, że zamarznię. Czy w takim wypadku trzeba zainstalować wszystkie podane przez Ciebie elementy? Czy można coś pominąć?
Jeśli strych jest ciepły, to zaw. bezp. można pominąć. Termometry warto mieć, bo paląc bez prądu wiemy co i jak.
barkley1 pisze:
3. Na żeliwniaki można założyć termostaty ale nie na wszystkie. Przynajmniej jeden trzeba zostawić ze zwykłym zaworem.
Dlaczego choć jeden i w którym miejscu pozostawić zawór kulowy?
Chodzi o to, żeby w przypadku zamknięcia się wszystkich termostatów na grzejnikach (może się tak złożyć) był przynajmniej jeden grzejnik odbierający ciepło z kotła. Najlepiej do tego nadaje się grzejnik w łazience lub przedpokoju.
barkley1 pisze:
4. Korzystając ze spuszczenia wody z instalacji warto założyć zawory kulowe na powrotach grzejników. Na wszytkich grzejnikach?
Tak. Przydaje się to w przypadku wszelakich modernizacji instalacji, remontów czy awarii. Można wtedy zdemontować dany grzejnik bez spuszczania wody z instalacji.
barkley1 pisze:
5. Nie wiem jak wysoki i rozległy jest ten dom, ale pompa 25/50 (max. 25/60) wystarczy. Może być z tych tańszych, ale też nie za 150zł.
Jak masz kasę kup sobie jakąś najnowszą, elektronicznie sterowaną pompę Grundfoss lub Wilo. Za 2 - 3 lata się spłaci.
Na obejściu pompy koniecznie daj zawór różnicowy, taki z pływającą kulką, żeby kocioł choć trochę poszedł na ruszcie awaryjnym.
Do czego służy pompa?
Paweł już odpowiedział.
barkley1 pisze:
Wiem, że niektórym

mogą się wydać te pytania za "głupie" ale naprawdę nie znam się na tym i dopiero zgłębiam potrzebną wiedzę
Nie ma głupich pytań. Są tylko głupie odpowiedzi.
Na priva podam ci mój tel. Jakby co, to pogadamy dłużej. Na stacjonarne mam za darmo.[/b]