dodatkowe ocieplenie budynku
Moderator: Redakcja e-izolacje.pl
-
oiomariuszoio
- Początkujący

dodatkowe ocieplenie budynku
Witam. Mam dom postawiony z półtora pustaka żużlowego(caly od środka i połówka od zewnątrz).
Pomiędzy pustakami jest ułożony styropian 6 milimetrow ( dwa razy po trzy milimetry).
Na wiosne mam robic elewacje budynku na zewnątrz. W związku z tym mam pytanie czy mam go
jeszcze raz z zewnątrz ocieplać , czy takie ocieplenie jak jest, jest wystarczające????
Jeżeli ktoś może sie wypowiedzieć na ten temat to bardzo prosze .
Pozdrawiam
Pomiędzy pustakami jest ułożony styropian 6 milimetrow ( dwa razy po trzy milimetry).
Na wiosne mam robic elewacje budynku na zewnątrz. W związku z tym mam pytanie czy mam go
jeszcze raz z zewnątrz ocieplać , czy takie ocieplenie jak jest, jest wystarczające????
Pozdrawiam
-
oiomariuszoio
- Początkujący

Re: dodatkowe ocieplenie budynku
przepraszam za pomylke oczywiscie grubosc styropianu jest w centymetrach a nie milimetrachoiomariuszoio pisze:Witam. Mam dom postawiony z półtora pustaka żużlowego(caly od środka i połówka od zewnątrz).
Pozdrawiam
Sprawa nie jest taka prosta. Trzeba wyznaczyć punk 0 tzn skraplania wody. Jeśli wypadnie w bloczkach a nie w styropianie będzie utrzymywać wilgoć.
Chyba, że zewnętrzne docieplenie będzie na tyle grube że rozwiąże problem.
Najlepiej z wełny.
Chyba, że zewnętrzne docieplenie będzie na tyle grube że rozwiąże problem.
Najlepiej z wełny.
Talot profile budowlane
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Problem może rozwiązać paroizolacja od wewnątrz. A im grubszy styropian tym więcej problemów z wilgocią.
Problem to zła wentylacja a nie grubość styropianu. Praktycznie nie ma znaczenia czy damy 12 czy 20 cm grubości. I tak zatrzymuje wymianę powietrza. Problem to taka grubość styropianu, przy której punkt skraplania rosy wypada w ścianie a nie w styropianie.
Talot profile budowlane
Witam,problem polega na tym że mur trójwarstwowy już jest ,jestem sceptycznie nastawiony do tego typu ocieplenia w murach gdyż styropian stanowi pionową przegrodę wilgociową ,używając styropianu na dodatkowe ocieplenie można ścianie zaszkodzić ,mógłbyś też spojrzeć przez kamerę termowizyjną - w podczerwieni (jest zima) na stan istniejącego ocieplenia ,prosimy o fotki ,wtedy można będzie coś poradzić na pewno pozdrawiam
Cezar
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Posługiwanie się termowizją, to zupełna nieznajomość fizyki i termodynamiki.,mógłbyś też spojrzeć przez kamerę termowizyjną - w
Najczęściej ci co się posługują taką „techniką” dają styropian za ścianą – zasłaniając obraz – nie znaczy, że pozbywamy się problemu!
Pisałem już, że by badania termowizyjne wyszły dobrze, firma ocieplająca od zewnątrz styropianem – przykleiła go na grube placki zamiast obwiedniowo. Szczelina wentylacyjna między ścianą a styropianem odprowadzała znaczne ilości ciepła, dlatego sam styropian był kilka stopni chłodniejszy. „Fachowiec” z kamerą wydał opinię, że to jest świetnie zrobione –a faktyczne straty ciepła były sporo większe niż w „źle” wg „fachowca” z kamer, ocieplonych domach
Weźmy dwa namioty – dziś!
1 П - 5 cm styropian i a od gruntu płótno gumowane
2 _ - 5 cm styro a ściany i dach płótno gumowane.
- Kamera – pokaże, że ten drugi jest fatalny … a ja zapewniam, że wolałbym ogrzewać właśnie ten drugi.
-
Gościu
Ogrzewać ten drugi? Tylko, że opór cieplny gruntu wynosi ok. 2.00 m2K/W, natomiast opór cieplny powietrza z zewnątrz wynosi 0.04 m2K/W. Poza tym ciepłe powietrze jest lżejsze od zimnego i "ucieka" do góry. Więc skąd wyższość izolowania podłogi nad izolacją ścian?Tomasz_Brzeczkowski pisze:Weźmy dwa namioty – dziś!
1 П - 5 cm styropian i a od gruntu płótno gumowane
2 _ - 5 cm styro a ściany i dach płótno gumowane.
- Kamera – pokaże, że ten drugi jest fatalny … a ja zapewniam, że wolałbym ogrzewać właśnie ten drugi.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Skąd? Z fizyki !- nie z fizyki budowli! Proszę nie mylić nauki z fizyka budowli -
PROSZĘ TB o dokładne czytanie a nie wyrywanie z kontekstu-chodzi o STAN istniejącego ocieplenia a zajrzeć w głąb muru można tylko tak najprościej Do oiomariuszojo w razie pyt proszę na pryw postaram się wyczerpująco odp pozdrawiam
Cezar
-
Gościu
W fizyce ciepło ucieka na dół, co? Forum fizyczne jest gdzie indziej, to jest budowlane i tu fizyka budowli jak najbardziej jest na miejscu, a jej znajomość jest wskazana jak chce się udzielać komuś rad.Tomasz_Brzeczkowski pisze:Skąd? Z fizyki !- nie z fizyki budowli! Proszę nie mylić nauki z fizyka budowli -
-
Gościu
Poza tym skąd Pan może wiedzieć jaka jest fizyka budowli, jak nie ma bladego pojęcia o niej? Pytanie za 100 punktów.
Do Admina proszę o interwencję ,kłótnie do niczego nie prowadzą i wprowadzają zamęt , pozdrawiam
Cezar
witamoiomariuszoio pisze:przepraszam za pomylke oczywiscie grubosc styropianu jest w centymetrach a nie milimetrachoiomariuszoio pisze:Witam. Mam dom postawiony z półtora pustaka żużlowego(caly od środka i połówka od zewnątrz).
Pozdrawiam
Kolego na temat wykraplania pary w przegrodach odpowiedzi masz wyżej ja tylko ze swojego ogródka dorzucę że zanim zaczniesz ocieplać to co pod ziemia i blisko nad nią to zainwestuj na wszelki wypadek w izolacje typu ciężkiego abyś miał 100% pewności że pod ocieplenie nie zacznie ci włazić woda od dołu .
bo przy mokrej ścianie to żadne ocieplenie efektu nie da
pozdrawiam
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Szanowny Gościu... w mojej fizyce TAKW fizyce ciepło ucieka na dół, co?