Izolowanie fundamentów

Fundament może być wykonany z różnych materiałów, a jego poprawne wykonanie jest podstawą budowy domu. Jeżeli jeszcze nie wiesz jakiego materiału użyć do budowy swojego domu to w tym dziale z pewnością poznasz zalety i wady różnych materiałów i rodzajów fundamentów.

Moderator: Redakcja e-izolacje.pl

Radek

Izolowanie fundamentów

Post autor: Radek »

Witam. mam pytanie do kogoś kto zna się na izolacji fundamentów w starych domach.Mam taki problem w starym domu ( częściowo podpiwniczonym ) mam miejscowo wilgoć.Od jakiegos czasu jest centralne ogżewani i nie ma takiego kłopotu jak kiedyś.Nie mnie jednak chcał bym na wiosnę odkopać dom do okoła i wzmocnić fundamenty wylewką betonową jakieś 15 cm. Po wyschnięciu chcę to posmarować jakimś lepikiem czy czymś podobnym i na to przykleić folie perforowana.Jeżeli ktoś mógł by mi napisać czy to coś pomoże to bym był wdzięczny.Pozdrawiam .Radek.

Gość

Post autor: Gość »

Fundamenty faktycznie dobrze odkopać. Nie widzę powodu, żeby robić jakąś wylewkę, co to da? Po odkopaniu fundamentów i uszczelnieniu ich masa bitumiczną do izolacji fundamentów dobrze byłoby dać jeszcze ochronną membrane kubełkową, a jak wilgoć wokół domu jest spora, to jeszcze drenaż opaskowy. Problem może wcale nie być błachy, bo jak pokazała się wilgoć miejscowo, to woda ma juz teraz ułatwioną drogę i będzie łatwiej przenikać.Pozdrawiam.
Św. Mikołaj

CZAREK

izolacja fundamentów

Post autor: CZAREK »

Aby pomóc trochę za mało danych: z czego jest fundament, jak głęboko posadowiony, jak wygląda otoczenie wokół budynku, ile kondygnacji, czy są rynny jak będę te dane miał to myślę że pomogę podaję maila vik@poczta.lsb.com.pl
Czarek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Fundamenty”