Witam
Ogólnie zalecany jest komin do kominka kwadratowy. Wielu moich znajomych ma jednak prostokątny. Chciałbym sobie zrobić komin właśnie o przekroju prostokątnym 14cm x 27cm gdyż zajmie on mniej miejsca w pokoju po drugiej stronie ściany. Czy taki komin prostokątny pogorszy cug i czy będzie to znaczące pogorszenie?
Z góry dziękuję
Paweł
Przekrój Komina do Kominka - kwadratowy vs prostokątny
Moderator: Redakcja e-dach.pl
Re: Przekrój Komina do Kominka - kwadratowy vs prostokątny
To wszystko to są teorie. Kwadrat jest najbardziej podobny do koła i faktycznie generuje najmniej zaburzeń przepływu spalin ( w porównanoiu do przepływu idealnego) ale prostokąt o rozsądnych wymiarach zawsze będzie spełniał warunki przepływu gazów.
stakam
Ok, to ja zamieniam komin 20cm x 20cm na 14cm x 27cm i za dwa lata tam znać jak się sprawdza:)
-
KRZYSZTOF123
Wiedza dotyczaca komina
Witam
Kiedy komin przesiaka zapachem wewnatrz pomieszczen jest pewien sposob ktory to moze zlikwidowac.
TYM SPOSOBEM JEST SZKLO A PRECYZYJNIEJ SZYBA.Nalezy skuc tynk i na szerokosc komina klejem cementowym od sufitu po podloge danego pomieszczenia przymierzyc i przykleic platy szyby.Szyba nigdy nie przepusci wilgoci ani zapachu.Polecam ten sposob u mnie dziala.Pozdrawiam forumowiczow.
Witam
Kiedy komin przesiaka zapachem wewnatrz pomieszczen jest pewien sposob ktory to moze zlikwidowac.
TYM SPOSOBEM JEST SZKLO A PRECYZYJNIEJ SZYBA.Nalezy skuc tynk i na szerokosc komina klejem cementowym od sufitu po podloge danego pomieszczenia przymierzyc i przykleic platy szyby.Szyba nigdy nie przepusci wilgoci ani zapachu.Polecam ten sposob u mnie dziala.Pozdrawiam forumowiczow.