KOCIOŁ ZĘBIEC KP 20 z podajnikiem
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
KOCIOŁ ZĘBIEC KP 20 z podajnikiem
Witam,planuje kupic ten kocioł,ma on służyć do ogrzewania domu,wody w zasobniku 150l i podłogówka.Dom ma powierzchnie 130m.Czy się nadaje? może ktoś ma taki,prosze o opinie.Zębiec to dobra firma?
evelkon
-
brudny harry
- Zainteresowany

Re: KOCIOŁ ZĘBIEC KP 20 z podajnikiem
Zdecydowanie za duży .15 kw w sam raz.
Jeśli kupisz słaby węgiel to szybko może zatkać ci się odprowadzenie spalin .
Jeśli kupisz słaby węgiel to szybko może zatkać ci się odprowadzenie spalin .
A czy nie lepiej kupic mocniejszy żeby piec spokojnie pracował zamiast się żyłować? Cena 15 i 20 jest taka sama.
evelkon
-
brudny harry
- Zainteresowany

Pewnie że i można kupić większy.Ja mam KP 30 na 180 m średnio ocieplonego domu i uważam że jest to za dużo.Przewymiarowanie kotła z podajnikiem nie jest złą rzeczą choć lepiej aby moc była prawidłowa.
Dobranie mocy zależy od różnych czynników np. jak docieplony jest dom,poddasze itp.
Zobacz sobie na stronie Zębca jak zbudowany jest kocioł KP.Jest tam prezentacja kotła jak pracuje.Zobaczysz jaki jest przepływ spalin.
Dlatego pod tym względem jest to wada tego kotła .
Kiedy jest prawidłowe spalanie to jest ok,ale jeśli kupiłbyś kiepski węgiel eko co zdarza się często bardzo często może zatkać się odprowadzanie spalin,a wtedy do tragedii blisko.
Jak będziesz kupował kocioł to zwróć na to uwagę żeby to co spada z palnika nie zatkało odpływu spalin.
Kocioł pracuje fajnie ,ma fajny sterownik(PID) jednak to odprowadzanie spalin drażni mnie i już drugi raz bym go nie kupił.
Jeszcze jedna sprawa odnośnie KP 20 to że powierzchnia tego kotła to 2,3 m i może osiągnąć 25 kw.
Duży kocioł dobrany do powierchni domu nie zejdzie ci poniżej pewnego poziomu ze spalaniem eko .On pracując z minimalną mocą swoje musi łyknąć
Dobranie mocy zależy od różnych czynników np. jak docieplony jest dom,poddasze itp.
Zobacz sobie na stronie Zębca jak zbudowany jest kocioł KP.Jest tam prezentacja kotła jak pracuje.Zobaczysz jaki jest przepływ spalin.
Dlatego pod tym względem jest to wada tego kotła .
Kiedy jest prawidłowe spalanie to jest ok,ale jeśli kupiłbyś kiepski węgiel eko co zdarza się często bardzo często może zatkać się odprowadzanie spalin,a wtedy do tragedii blisko.
Jak będziesz kupował kocioł to zwróć na to uwagę żeby to co spada z palnika nie zatkało odpływu spalin.
Kocioł pracuje fajnie ,ma fajny sterownik(PID) jednak to odprowadzanie spalin drażni mnie i już drugi raz bym go nie kupił.
Jeszcze jedna sprawa odnośnie KP 20 to że powierzchnia tego kotła to 2,3 m i może osiągnąć 25 kw.
Duży kocioł dobrany do powierchni domu nie zejdzie ci poniżej pewnego poziomu ze spalaniem eko .On pracując z minimalną mocą swoje musi łyknąć
-
brudny harry
- Zainteresowany

Najlepiej aby odprowadzenie było takie lub podobne
-http://www.zebiec.com.pl/index.php?pname=370
W kotłach KP jest takie jak na prezentacji co uważam za wadę tych kotłów
W kotłach KP jest takie jak na prezentacji co uważam za wadę tych kotłów
-
brudny harry
- Zainteresowany

Przepraszam za błąd.Tutaj link do prezentacji kotła KP
-http://www.zebiec.com.pl/prezentacja/
-http://www.zebiec.com.pl/prezentacja/
Witam,
Mam taki piec, ogrzewam 220 m2 + 120L wody.
Piec spokojnie daje rade.
Zalety:
- Dobry sterownik z PID-em
- Łatwy dostęp do kanałów które należy czyścić.
- Małe gabaryty ( dla mnie zaleta ).
- Dwa wyjścia zasilające.
Wady:
- Praktycznie brak możliwości palenia na ruszcie awaryjnym ( bardzo uciążliwe ).
Dodatkowo, ale to jak chyba w każdym innym, ważne aby mieć dobry i suchy groszek, a zakup takiego jest trudny.....przynajmniej w moich okolicach.
Pozdrawiam
Mam taki piec, ogrzewam 220 m2 + 120L wody.
Piec spokojnie daje rade.
Zalety:
- Dobry sterownik z PID-em
- Łatwy dostęp do kanałów które należy czyścić.
- Małe gabaryty ( dla mnie zaleta ).
- Dwa wyjścia zasilające.
Wady:
- Praktycznie brak możliwości palenia na ruszcie awaryjnym ( bardzo uciążliwe ).
Dodatkowo, ale to jak chyba w każdym innym, ważne aby mieć dobry i suchy groszek, a zakup takiego jest trudny.....przynajmniej w moich okolicach.
Pozdrawiam
Panowie byłem dziś w castoramie i jest tam taki sam piec(kp 20) tylko 19 kw za 4900zł cena rewelacja,sprzedawca powiedział,że to jest to samo co 20 tylko nazywa się 19(podobno robiony tylko po nich,a 19 t tego względu żeby inni dystrybutorzy nie mieli do zębca "pretensjii" o cenę) Co myślicie o piecach sprzedawanych w takich marketach i czy konstrukcja jest taka sama? słyszałem.że te robione pod markety to masówki i z innego materiału.
evelkon
Zapomniałem napisać,że 20 kw kosztuje 7000ty,a 19 kw markecie 4900.
evelkon
-
brudny harry
- Zainteresowany

Jeżeli bardzo już chcesz to wybierz hefa 20 kw ze sterownikiem ognik.
Ja mam zębca 30kw i nie polecam go .
Jeśli miałbym kupować teraz to byłby to Hef lub Zębiec.
Taka moja rada,zrobisz jak uważasz
Ja mam zębca 30kw i nie polecam go .
Jeśli miałbym kupować teraz to byłby to Hef lub Zębiec.
Taka moja rada,zrobisz jak uważasz
-
brudny harry
- Zainteresowany

Zębiec 19 kw to całkowita porażka.
Mówił to mi gostek z serwisu Zębca.
To jest tak jak z produktem dla Biedronki,niby producent porządny,a produkt wyprodukowany tanim kosztem.
Mówił to mi gostek z serwisu Zębca.
To jest tak jak z produktem dla Biedronki,niby producent porządny,a produkt wyprodukowany tanim kosztem.
Widziałem te piece, moim zdaniem to kiepski produkt, i z tego co pamiętam ma bardzo mały zasobnik na groszek.evelkon pisze:Panowie byłem dziś w castoramie i jest tam taki sam piec(kp 20) tylko 19 kw za 4900zł cena rewelacja,sprzedawca powiedział,że to jest to samo co 20 tylko nazywa się 19(...)
Proponuje zapoznac sie z nowym modelem Zębca "KPP Duo".
http://www.zebiec.com.pl/index.php?pname=369
Wygląda, że udoskonalili KP 20 o mozliwośc bezproblemowego palenia innymi paliwami ( to czego bardzo brakuje w moim KP20 ).
Pozdrawiam
Z zasobnikiem nie ma problemu,można zamówić większy.A czy tak znana i renomowana firma jak ZĘBIEC pozwoliła by sobie żeby do marketów robić te same piece z gorszych materiałów???? Jeszcze jedno:czy można ten kocioł podłączyć do komina spalinowego w którym jest wkład ( rura) o średnicy 200cm?
evelkon
Moj piec podłaczony jest do komina z wkładem o średnicy 15 cm, wiem, że mniej niż zaleca producent, dziła bez problemu 4 zimę.evelkon pisze:Jeszcze jedno:czy można ten kocioł podłączyć do komina spalinowego w którym jest wkład ( rura) o średnicy 200cm?
PS.
Temperatura spalin jest bardzo niska, przy 50'C, spokojnie mozna trzymać ręke na czopuchu pieca.
-
brudny harry
- Zainteresowany

Ja mam komin 14x14 i moc kotła 30 kw.
Dzwoniłem do Zębca przed montażem i powiedzieli że można montować,ale ważna też jest wysokość.
Sprawdzałem po dwóch sezonach grzania czy trzeba go przeczyścić ale nie było takiej potrzeby.
PS.
Wymiennik w KP 19 jest podobny jak w KP 20 i też grozi zablokowaniem odpływu spalin
Dzwoniłem do Zębca przed montażem i powiedzieli że można montować,ale ważna też jest wysokość.
Sprawdzałem po dwóch sezonach grzania czy trzeba go przeczyścić ale nie było takiej potrzeby.
PS.
Wymiennik w KP 19 jest podobny jak w KP 20 i też grozi zablokowaniem odpływu spalin