Nie mam pojęcia, czy cos nie uległo zmianie, to informacje z 2008r
Zakładam,że system podpowiedzi masz włączony,
P01 to była nastawa temp. na kotle, zalecaja między 65-80st.C
P02 to czas podawania paliwa przy dochodzeniu do wartości zadanej.
Zadaj coś ok.8sekund dla małego palnika 15kW
P03 to czas przerwy w podawaniu paliwa przy dochodzeniu do wartości zadanej, ja to robię w następujący sposób: czas podawania mnożę razy 4 i wynik jest przerwa podawania, od której doregulowuję palenisko. Zatem:
8sekund * 4 = 32sekundy pausy podawania. P03 = 32sekundy
Jak do popielnika spada niedopalony węgiel, rozciągaj przerwę, przy dużej ilości niedopalonego paliwa kroki co ok.5sekund, przy dopieszczeniu kroki 1-2sekundowe.
Pausę musisz dobrać doświadczalnie, ma ona związek z paliwem, siłą nadmuchu, poprawkę rozciągająca przerwę musisz obserwować po ok.20minutach. dokonując zmian, nie otwieraj mocno drzwiczek, nie otwieraj ich tez na zbyt długo. Mała szczelina do podglądu.
P04 to zabezpieczenie przed wygaszeniem. Zalecają, aby zadać możliwie najdłuższy czas gwarantujący, że palnik sie nie wygasi. Bardzo istotne dla trybu lato. Nie ma tutaj klasycznego przedmuchu. Ustawia sie tylko przerwę na zabezpieczenie przed wygaszeniem. Wnioskuję zatem, że czas podawania i nadmuchu jest brany z parametrów P02, P03.
Jako przykład podane jest kosmiczne P04= 30minut. Chyba lepiej ustawic to coś w granicy 10-15minut.
P05 to siła nadmuchu. Musisz ją dobrać do ciągu kominowego oraz do nastaw podawania węgla P02 i przerwy podawania P03. Nie znam tego sterowania i nie podam Ci nawet w przybliżeniu jaka wartość zadać.
Zbyt mocny nadmuch wystudza płomień i spaliny, powoduje podwyższone spalanie węgla. Gdy powietrza jest za mało to opał spala się niewystarczająco szybko i palnik nie osiągnie deklarowanej mocy (jeżeli taka jest potrzebna)
P05 spróbuj rozpocząć regulacje od ok. 40-50% mocy.
Ponieważ jak czytam z tej ulotki sterownik nie ma typowego trybu przedmuchu....
Poprawne spalanie będzie mocno zależne od nastaw P02, P03, P05.
Musisz tak ustawić przerwę podawania i siłę nadmuchu, aby kocioł wolno osiągał temp. zadaną i krótko ja utrzymywał. Parametry P02, P03 muszą gwarantować właściwe wypalanie paliwa.
Nie wiem, czy nie ma zabezpieczenia czasowego dotyczącego osiągnięcia wartości zadanej. Część sterowników musi osiągać nastawę w danym czasie, w innym wypadku wyskakuje alarm brak paliwa.
Jak cos pomogłem, to ok.... pozdrawiam