konstrukcja dachu

Dachówka ceramiczna, dachówka cementowa a może blachodachówka? Jeżeli stoisz obecnie przed takim wyborem to koniecznie musisz poradzić się innych którzy mają już te doświadczenia za sobą. Zapytaj się, które pokrycie dachowe jest najlepsze.

Moderator: Redakcja e-dach.pl

rajcbel
Początkujący
Początkujący

konstrukcja dachu

Post autor: rajcbel »

Witam.
Mam pytanie czy jętka może być przykręcona do krokwi na 2 śruby (po jednej stronie). Tak mam w projekcjie ale mój wykonawca upiera się że tak nie wolno łączyć jętki z krokwią (nadmieniam że dach jest dwu spadowy) Wg wykonawcy dozwolone jest łączenie tylko na 1 śrubę ponieważ dach prcuje i przykrecenie na dwie śruby spowoduje pęknięcia jętek.

ble22
Aktywny
Aktywny

Re: konstrukcja dachu

Post autor: ble22 »

Nie ma żadnych przeciwwskazań co do użycia dwóch śrub, a widoczne dopiero taka ilość łączników pozwoliła przenieść występujące obciążenia. Ważne jest tylko aby śruby nie były zbyt blisko krawędzi krokwi lub jętki, a otwory na śruby nie osłabiły zbytnio przekroju tych belek, ale o to z pewnością projektant zadbał.

Wykonawcy może również chodzić o to że jętka zostanie "sztywno utwierdzona" do krokwi, a jego uczono że połączenie to ma być przegubowe. Jednak przy elemencie tak długim i o tak małej wysokości jak jętka, połączenie sztywne w omawianym węźle jest nie do zrealizowania.

ecodach

Post autor: ecodach »

Dobry wykonawca :)
Pamiętam jak pracowałem kilkanaście latek temu jako POMOCNIK to tylko na dwie śruby 14 skręcałem jędki lub kleszcze .

rajcbel
Początkujący
Początkujący

Post autor: rajcbel »

Dzieki za opinie teraz mam pewność że projektant nic nie przeoczył. Pozdrawiam.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Pokrycia dachowe”